Nu mai arunca alimentele expirate! Iata care sunt explicatiile

Nu mai arunca alimentele expirate! Iata care sunt explicatiile

Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai decent spre ridicat. Spre exemplu, in cea mai dezvoltata tara a lumii, SUA, 40% din alimente sunt aruncate in fiecare an! De vina, in principal, este eticheta produsului. Odata ce omul citeste pe eticheta ca respectivul aliment a expirat este tentat sa il arunce la gunoi. Oare procedeaza corect? Vom vedea in cele ce urmeaza.

De ce sa NU aruncam alimentele expirate:

Datele de expirare indica prospetimea maxima. In SUA, fiecare persoana iroseste aproximativ 219 kilograme de alimente in fiecare an. O mare parte din aceasta cantitate ajunge la gunoi deoarece cumparatorii considera produsele expirate. In realitate, datele de expirare de pe ambalaje indica doar data la care mancarea este in cea mai buna stare - adica, daca o consumi inainte de aceasta data, vei obtine cu siguranta cea mai buna calitate a produsului. Asta nu inseamna ca dupa data de expirare produsul respectiv nu mai este comestibil!

Datele de expirare nu indica riscul toxinfectiilor alimentare. Datele de expirare fac mai mult bine magazinelor decat clientilor! Logic, de altfel. Un produs aruncat de tine inseamna automat nevoia de a cumpara altul din aceeasi gama! Potrivit doctorului Ted Labuza, profesor de stiinta si nutritie a alimentelor la Universitatea din Minnesota, 70% din datele inscrise pe etichete sunt presupuneri. Totusi, majoritatea oamenilor prefera sa piarda bani aruncand alimente expirate, in loc sa le consume...

Un produs mai vechi dintr-un magazin poate fi mai proaspat decat unul mai nou, in functie de conditiile de transport. Uneori, alimentele, cum ar fi produsele de origine animala, se pot strica inainte de ziua de expirare de pe eticheta! In schimb, biscuitii sunt inca buni chiar si la 6 luni dupa ce au expirat! Datele vizeaza mai mult calitatea alimentelor decat siguranta acestora. De exemplu, chips-urile nu pot fi la fel de crocante ca atunci cand erau produse , dar pot fi consumate in siguranta. Atentie, deci, la alimentele perisabile, cum ar fi carnea, pestele si produsele lactate. Consuma-le in cateva zile de la achizitionarea sau congelarea acestora. In schimb, in cazul alimentelor nefrigorifice data de expirare nu inseamna automat si ca produsele respective nu mai sunt bune! Ouale, de exemplu, pot fi consumate si la 5 saptamani dupa cumparare, chiar daca data de pe cutie le da expirate cu mult inainte! Branza care a expirat in mai 2021 poate fi in continuare buna. Depinde de modul de depozitare. Daca nu a fost expusa umezelii, cu siguranta nu s-a alterat!

Acordati atentie modului in care produsul miroase si arata. Nasul te va ajuta sa intelegi daca respectivul aliment este in regula. De exemplu, miroase somonul rinainte de a-l gati. Daca e alterat va avea un miros puternic si pete maro / gri pe margini. De asemenea, pestele proaspat va reveni la forma initiala cand apesi pe el. Cand e stricat, pestele va ramane moale. Acelasi lucru este valabil si pentru alte produse.

Citeste si: 13 lucruri in plus in bucatarie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai...
Magazinele alimentare se afla aproape la fiecare colt, in societatea moderna. Varietatea de produse de pe piata...
Cand intri intr-un magazin, dupa o lunga zi de lucru, ultimul lucru pe care il doresti este...