De ce e mai buna branza de capra decat cea de vaca

De ce e mai buna branza de capra decat cea de vaca

Branza de capra are un gust diferit fata de cea de vaca. Unele persoane nu suporta acest gust, altele il prefera. Ar mai fi si categoria celor care nici macar nu au incercat acest tip de branza. Ce trebuie sa stii neaparat este faptul ca branza de capra are mai multe beneficii pentru sanatate decat cea de vaca! Iata despre ce este vorba.

De ce e mai buna branza de capra decat cea de vaca:

- mai putine grasimi saturate si colesterol. Branza de capra contine 22 mg de colesterol/28gr. Branza cheddar, in schimb, contine 28 mg la aceeasi cantitate. Astfel, daca vei consuma branza de capara, vei reduce nivelul colesterolului, iar riscurile de aparitie a bolilr de inima si de ficat vor scadea.

- mai putin sodiu. Un adult ar trebui sa consume intre 15000mg si 2300 mg de sodiu pe zi. Orice exces poate provoca afectiuni grave, precum atacul ischemic, insuficienta renala sau hipoertensiunea. Nici cealalta extrema nu e sanatoasa: lipsa de sare din organism provoaca daune grave. Asadar, daca mananci ferecvent branza, trebuie sa o introduci indieta si pe cea de capra. Aceasta contine numai 118 mg desodiu/28 grame! Princ omapratie, parmezanul ras contine 511 mg de sodiu / 28 gr.

- cazeina, mai putin periculoasa. Cazeina este cea mai abundenta proteina din laptele de vaca si de capra. De asemenea, contribuie cu o cantitate semnificativa la continutul de proteine din branza. Din pacacate, tipul de cazeina din branza de vaca poate decalnsa diabetul de tip 1 si rezistenta la insulina.
In schimb, beta-cazeina A2 din branza de capara impreuna cu calciu in cantitate mai mare (251 mg / 28 gr), te protejeaza de diabet si creste sensibilitatea la insulina.

- cointine multe vitamine si oligoelemente. Branza de capra contine mai multe minerale si vitamine decat cea de vaca. Este bogata in vitaminele A, K, riboflavina, folat si niacina, care mentin sanatatea oaselor si a exoscheletului, ajutand, de asemenea, la sinteza globulelor rosii si a coagularii sangelui. Branza de capra este cea mai buna sursa de minerale ce nu poate fi produsa de organism, dar este esentiala pentru intretinere. Oligoelementele ca fosforul, magneziul, calciul, fierul si cuprul asigura buna functionare a proceselor enzimatice si sinteza si activarea acestor enzime, hormoni si alti cofactori.

Citeste si: Cum sa recunosti tipurile de branza

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Romanii sunt mari amatori de branza. Putini stiu, din pacate, sa recunoasca o branza de calitate. Asa...
Orice gospodina veritabila a preparat, macar o data, o tarta. In general, asociem acest tip de mancare...
Crostini cu branza de capra, struguri si rozmarin reprezinta o gustare delicioasa in orice moment al zilei....