Tarhonul contine uleiuri volatile, flavonoide, minerale, mucilagii, vitamine.
Beneficiile consumului de tarhon:
- ajuta la eliminarea toxinelor din organism
- previne afectiuni severe precum: cancerul, glaucomul, infarctul miocardic.
- lupta impotriva bolilor pulmonare.
- previne afectiunile sistemului nervos.
- intareste imunitatea.
- lupta cu imbatranirea prematura.
- previne blocajul renal si alte afectiuni ale rinichilor.
- calmeaza durerile de dinti si de gingii, datorita continutului de eugenol.
- este un medicament natural impotriva insomniei.
- combate anxietatea.
- calmeaza durerile provocate de artrita.
- omoara parazitii intestinali.
Cum sa folosesti tarhonul:
- pentru majoritatea afectiunilor tarhonul este folosit sub forma de ceai(infuzie). Pentru tratrament sau preventie consuma zilnic 2/4 cani de ceai(neindulcit) amestecat cu suc natural de lamaie. Adauga o lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa calduta. Lasa amestecul la infuzat circa 20 minute.
- adaugat in mancare - tarhonul mareste pofta de mancare, previne baloanarea si ajuta digestia lenta. Substituie cu succes sarea, otetul sau piperul.
Reteta pentru combaterea durerilor provocate de artrita:
- taie marunt trei maini de frunze de tarhon.
- pune tarhonul maruntit intr-un borcan si acopera-l cu o jumatate de litru de otet de mere.
- lasa amestecul la macerat timp de 7 zile.
- filtreaza amestecul.
- consuma 30-50 ml inainte de mesele principale (cu cel putin o jumatate de ora).