Cum sa schimbi corect apa din acvariu?

Cum sa schimbi corect apa din acvariu?

Ingrijirea corecta a pestilor depinde in mare masura de pH-ul din apa, de nutrienti si temperatura.

In functie de tipul de pesti si de sistemul de filtrare al apei din acvariu, va trebui sa schimbi apa cel putin o data la doua saptamani sau chiar mai des.

O greseala frecventa este atunci cand recurgeti la schimbarea in totalitate a apei din acvariu pentru ca astfel pierdeti ecosistemul delicat acumulat in rezervorul in timp. De asemenea, aceasta schimbare poate cauza anumite socuri pestilor din acvariu.

Pentru a schimba apa din acvariu intr-un mod corect, fara efecte negative asupra ecosistemului, iata cum trebuie sa procededezi:

- In primul rand, verifica apa si vezi daca trebuie schimbata. Acest lucru necesita o anumita disciplina din partea unui proprietar de pesti. Schimba apa cu regularitate – la cel putin o saptamana si la cel mult doua saptamani.

- Daca poti testa apa cu ajutorul unor testere speciale, verifica aciditatea si nivelul de nitriti. In caz contrar, o simpla verificare vizuala este suficienta pentru un crescator experimentat ca sa isi dea seama daca apa este tulbure.

De regula, necesitatea de a schimba apa depinde si de dimensiunea rezervorului. Rezervoarele mai mici au nevoie de apa proaspata mai des, in comparatie cu rezervoarele mai mari.

- Daca folositi un rezervor cu filtru de burete, scoateti-l. Nu il spalati totusi cu apa de la robinet.

- Scurgeti intr-o galeata aproximativ 25% din apa folosita in acvariu, Luati jumatate din cantitate de la suprafata acvariului si cealalta jumatate de la baza recipientului.

- Daca ai un sistem de aspirare cu pietris, scoateti sifonul de apa pentru a curata in jurul zonei cu prindis. Clateste buretele filtrului folosind apa extrasa. Acest lucru garanteaza eliminarea excesului de murdarie si asigura in acelasi timp pastrarea bacteriilor benefice in acvariu.

Preparati  apa de schimb intr-un recipient curat. Se amesteca impreuna cu apa o solutie pe baza de vitamine si  alte produse chimice adecvate pentru pesti.

- Amintitii-va ca apa de la robinet poate sa contina fluor si clor. Urmati instructiunile de pe ambalajul solutiei. Cu cat folositi mai multa apa potabila, cu atat veti  obtine mai bune rezultate.

- Daca aveti un termometru de acvariu, asigurati-va ca temperatura intre apa noua si cea veche are aceleasi valori.  Pentru rezultate optime, apa pentru reumplerea acvariului trebuie lasata sa stea timp de cateva ore pentru a regla temperatura.

- Adaugati cu atentie nou apa in rezervor. Asigurati-va ca nu perturbati straturile de prundis din interiorul acvariului. In acest moment, puteti instala deja filtrul.

- Testati apa de mai multe ori intr-o ora pentru a fi sigur ca pH-ul si nivelurile de nitrit au un nivel acceptabil.

Retineti!

- Apa din acvariu trebuie schimbata la un moment dat  in proportie de minim 25% si maxim 75%. O schimbare de 100% trebuie efectuata numai in conditii extreme. In acest caz, ar trebui sa lasati apa sa stea aproximativ trei zile inainte de a pune din nou pestii in ea.

- Apa din acvariu trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea din rezervor. In caz contrar, temperaturile extreme pot ucide pestii.

- Incercati sa nu mutati pestii dintr-un container in altul. Ei au nevoie de un mediu de viata stabil in care sa existe acelasi nivel de oxigen, nutrienti si bacterii bune. Mutarile frecvente dintr-un acvariu in altul le dauneaza si chiar ii ucide.

Ingrijirea unui acvariu de pesti nu este un hobby in sine, ci reprezinta o mare responsabilitate pentru orice crescator de pesti. Iar daca aveti in acvariu pesti aurii, apa necesita o schimbare si mai frecventa pentru ca acesti pesti lasa multa mizerie in urma lor.

AICI GASESTI TOATE PRODUSELE NECESARE PENTRU ACVARIUL TAU!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca doriti sa curatati un acvariu, trebuie mai intai sa il goliti. Iata cateva sfaturi in acest...
Pestele este al treilea cel mai popular animal de companie, dupa caine si pisica. Daca ai un...
Ciclul de hidrogen este procesul care descompune resturile toxice de nitrogen din acvariu in compusi mai putin...