Gainile mananca oua? Iata de ce si cum sa le dezveti

Gainile mananca oua? Iata de ce si cum sa le dezveti

Gainile tale dragi s-au apucat de spart si consumat oua? Se poate intampla din greseala sau din cauze de spatiu sau alimentatie. Oricare ar fi cauza, trebuie sa iei masuri. Altfel, gainile se vor obisnui sa manance ouale si vor fi greu de stopat.

De ce mananca gainile ouale din cuibar?

1. Alimentatie necorespunzatoare. Anumite neajunsuri nutritionale sua hrana prea putina pot determina gainile sa manance ouale din cuibare. Furajele pentru gaini trebuie sa contina circa 15% proteine. E nevoie, de asemenea, de un supliment de srot de soia/floarea-soarelui. Valorile nutrivite difera, evident, in functie de rasa de gaini. De exemplu, o gaina iuatoare are nevoie de circa 135-160 grame de furaj combinat.

2. Deficit de calciu. In aceasta situatie, gainile vor face oua cu coaja moale. Lesne de inteles ca ouale se vor sparge cu usurinta si vor fi consumate de pasari. Pentru a rezolva situatia, adauga in grana gainilor un supliment de calciu sau faina de calcar.

3. Spatiu insuficient si cuibare dispuse gresit. Intr-un spatiu ingust, nu e de mirare ca gainile ajung sa isi manance ouale. Asadar, e nevoie de suficient loc si de cuibare asezate in colturi(curte sau cotet) pentru ca gainile sa oua in liniste.

Cum sa dezveti pasarile sa manance oua:

1. Oul fals. Ingtrodu in fiecare cuibar un ou de plastic sau chiar o piatra circulara, care sa semene cu un ou. Gainile deja obisnuite sa manance ouale, vor ciocani oul fals si se vor lasa pagubase.

2. Cuibare inclinate. O alta solutie ar fi sa instalezi cuibare inclinate, dispuse cu o plasa de colectare. Astfel, abia facut va aluneca in plasa, iar gaina nu va mai tentatia de a-l manca.

3 Cuibare curate si moi. Intotdeauna cuibarul trebuie sa aiba suficiente paie si sa fie curatate de orice urma de ou spart. Elimina cojile si alte resturi, daca vrei ca gainile sa nu mai manace oua!

4. Colectare frecventa. Strange ouale des! Daca stii ca gainile mananca ouale, le-ai putea chiar pazi o perioada, exact cand oua. Imediat ce o pasare a aouat, ridica oul de sub ea!

5. Oul cu gust neplacut. Nu in ultimul rand, poti crea un ou care sa nu fie pe placul gainilor. Tot ce trebuie sa faci este sa umpli un ou cu mustar, utilizand o seringa. Gustul neplacut le va indeparta pe inaripate, care se vor gandi de 2 ori inainte de a sparge un alt ou. De fapt, se vor lasa pagubase!

Citeste si: Cum sa cresti gaini in propria curte. Tine cont de aceste sfaturi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gainile, chiar si cele ouatoare, adica rachetele, cum li se mai spune in termen popular, au perioade...
Cresti gaini, dar nu prea ai cum sa le scoti la verdeata, deoarece ti-ar strica intreaga gradina...
Drojdia este indicata in hrana pasarilor! Aceasta substanta are rolul de a creste productia de oua, intarind...