Cum sa hranesti un porcusor de Guineea

Cum sa hranesti un porcusor de Guineea

Porcusorul de Guineea/Cobaiul este un mic mamifer rozator care a fost folosit multa vreme in experimente de laborator. Din fericire, in ultimii ani, oamenii de stiinta au renuntat la acest obicei, cobaiul devenind, in schimb, un excelent animal de companie, mai ales in Europa si in Asia. Daca vrei sa cresti un asemenea animalut, trebuie sa stii, in primul rand, cum si cand sa-l hranesti.

Daca nu vrei sa hranesti porcusorul de Guineea numai cu hrana din comert, special preparata, e necesar sa inveti cum sa-i pregatesti mesele. Iti dam o mana de ajutor in acest sens.

Cum sa hranesti un porcusor de Guineea. Alegerea alimentelor:

1. Consulta medicul veterinar. Nu hrani animalul fara sa-l duci la veterinar! Acesta kiti va recomanda alimentele, tinand cont de potentiale conditii preexistente, varsta, marime si rasa. Astfel vei primi o lista detaliata de legume si pelete(hrana ambalata pentru porcusori de Guineea).

2. Cumpara diverse legume. Varietatea de legume inseamna mai mlte vitamine. Cu cat hrana este mai diversificata, cu atat sanatatea porcusorului de Guineea va fi mai buna. Iata ce ar trebui sa-i oferi:

- salata verde/rosie. Nu folosi laptuci si salata iceberg, limitand, in acelasi timp, utilizarea legumelor bogate in calciu, cum ar fi varza kale si patrunjelul. Verdeata cu frunze ar trebui sa reprezinte cea mai mare parte a amestecului de legume;

- mazare dulce;

- morcovi. Nu exagera, totusi, cu alimentele bogate in zahar!

- castraveti;

- telina;

- ardei gras si kapia. Evita ardeii iuti!

3. Stabileste necesarul de hrana. Nu exista vreo regula in acest sens. Prepara hrana astfel incat sa-i ajunga porcusorului de Guineea circa o saptamana, asigurandu-te ca ingredientele nu se altereaza! Daca ai timp, prepara-i hrana in mod cotidian. In general, o ceasca de legume proaspete pe zi ar trebui sa fie suficienta pentru micul tau prieten! Daca pregatesti hrana pentru o saptamana, pastreaz-o la frigider!

Cum sa hranesti un porcusor de Guineea. Pregatirea alimentelor:

1. Taie/toaca legumele. Dupa ce ai cumparat toate legumele de pe lista, e timpul sa pregatesti mancarea. Spala legumele si apoi taie-le in bucatele mici ce vor fi o adevarata incantare pentru micul rozator(de 3-4 milimetri bucatica ar fi ideal, mai ales in cazul legumelor tari, precum morcovii). De asemenea ar fi indicat sa toci cat mai marunt verdeata.

2. Amesteca legumele. Acum ca ai taiat legumele, trebuie sa le amesteci. Pune legume taiate intr-un recipient cu capac. Agita vasul bine, astfel incat legumele sa se amestece cum trebuie.

3. Adauga hrana speciala. Dupa amestecarea legumelor, adauga putina hrana pentru porcusorii de Guineea. Se mai numeste pelete si o gasesti in orice petshop si chiar in hipermarketuri. Acest tip de hrana este foarte  important, deoarece contine necesarul de vitamine pe care e posibil ca animalutul sa nu il aiba in amestecul de legume creat de tine. Cauta pelete cu vitamina C , fara coloranti. Adauga in amestecul de legume o optime dintr-o cana de pelete pe zi pentru a hrani un porcusor adult. Exemplarele mai tinere sau femelele gravide au nevoie de mai mult. Veterinarul iti va indica exact necesarul zilnic. In cazul unui femele gestante sub 6 luni e de preferat hrana pe baza de lucerna. Pentru exemplarele trecute de 6 luni, e indicata hrana speciala pe baza de fan(cu vitamina C).

4. Hraneste-l. Asta e partea cea mai simpla. Ofera-i micului tau prieten o cana si un pic de legume amestecate cu pelete intr-un bol, la aceeasi ora in fiecare zi(dimineata de preferat). Porcusorul de Guineea se va servi singurel din castron pe tot parcursul zilei(inclusiv noaptea).

5. Ofera-i apa proaspata. Micul rozator are nevoie de multa apa proaspata pentru a ramane sanatos si activ. Cumpara un adapator din sticla pentru rozatoare. Din acest recipient, cobaiul va bea fara sa faca mizerie.

6. Ofera-i fan. Porcusorul de Guineea are nevoie tot timpul de fan. De ce? Pentru ca sistemul sau digestiv are o o mare nevoie de fibre. In plus, fanul ii va oferi tot timpul ceva de ros, ceea ce inseamna sanatate dentara pentru porcusorul de Guineea. Te sfatuim sa folosesti mereu fan provenit din a doua taiere. Acesta este mai fraged decat cel din primul lot. Curata fanul des si schimba-l la maximum doua saptamani.

7. Alimente interzise. Unele alimente sunt inutile, iar altele chiar otravitoare pentru porcusorii de Guineea! Nu ii da:

- salata iceberg, laptuca si varza. Acestea au valoare nutritiva redusa si pot provoca diaree porcusorului de Guineea;

- coji cartofi. Pot fi toxice!

- rubarba. Frunzele acestei plante sunt otravitoare!

- carne si lactate. Aparatul digestiv al cobaiului nu proceseaza aceste alimente.

Citeste si: Cum sa ai grija de un hamster?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...