Cum sa ingrijesti un border terrier

Cum sa ingrijesti un border terrier

Border Terrier este o rasa de caini de talie mica cu blana sarmoasa din grupul terierilor. In prima faza a existentei lor, acesti caini au fost folositi la vanatoarea de animale mici, mai ales iepuri. In zilele noastre, border terrier-ul a devenit un excelent caine de companie, un animal recunoscut pentru faptul ca este iubitor de copii.

Ingrijirea unui border terrier nu este dificila. Trebuie sa stii, insa, ca acest caine are nevoi unice de ingrijire. Border terrierul are blana dubla, asa ca trebuie periata foarte des. Nu il imbaia decat daca e murdar peste masura! Baile frecvente vor reduce din capacitatea blanii de a respinde murdaria! Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea unui caine din rasa border terrier, in cele ce urmeaza!

Cum sa ingrijesti un border terrier:

1. Periaza-i zilnic blana. Periajul regulat indeparteaza parul mort si ajuta la mentinerea curata a blanii. Foloseste o perie slicker in directia in care creste parul. Daca blana e prea incalcita, umezeste-o si aranjeaz-o cu pieptene metalic. Foloseste miscari lente pentru a nu zgaria pielea patrupeduluii. In cazul in care nu ai timp sa perii cainele zilnic, nu uita sa o faci macar o data pe saptamana.

2. Sterge partea inferioara a corpului cu o carpa umeda, dupa cum este necesar. In timpul periajului, verifica burta, fundul si zona genitala a cainelui. Indeparteaza orice murdarie din aceste zone folosind o carpa umeda/ un servetel umed. Daca folosesti servetele umede, ai grija sa nu reprezinte un pericol pentru sanatatea cainelui: cele speciale pentru caini si cele pentru bebelusi ofera siguranta pielii.

3. Verifica-i zilnic ochii, urechile si mustatile. Cand ii periezi blana, cauta acumulari in colturile ochilor, pe sprancene si in interiorul urechilor. Verifica-l, de asemenea, in zona mustatilor si pe blana din jurul botului, unde se pot acumula reziduuri alimentare. Sterge murdaria tot cu o carpa umeda/servetel umed. Evita contactul cu ochii. Ridica-i cu blandete o ureche si curata acumularile de par si de piele din interior. Fa la fel si cu cealalta ureche, apoi sterge blana cu un prosopel curat si uscat.

4. Curata-i dintii in fiecare zi. Foloseste o periuta de dinti mica pentru animale de companie si o pasta de dinti special creata pentru caini. Gasesti asemenea produse in pet-uri. Ridica usor buza cainelui si periaza-i dintii cu miscari circulare. Ai rabdare, daca nu e placut impresionat de aceaste regula de igiena. Cand, in fine, se supune, lauda-l si ofera-i o mica recompensa. Nu folosi pasta de dinti umana! Cainele tau se poate imbolnavi de la acest produs!

5. Sterge-l cu un prosop si periaza-l, dupa o plimbare pe timp de ploaie. Daca blana border terrier- ului se uda, e suficient sa o stergi cu un prosop curat. Aceasta este impermeabila, deci nu e necesara o uscare artificiala(cu aparat de uscat parul). Dupa ce stergi blana, periaza-l folosind peria slicker.

6. Imbaiaza-l, doar daca este absolut necesar. Daca patrupedul e foarte murdar, clateste-i blana cu apa calda intr-o chiuveta/ cada. Foloseste sampon pentru caini numai daca apa calda nu este eficienta. Dupa baie, sterge-l cu un prosop si usuca-l cu fohn-ul, apoi periaza-l. Cum spuneam, e important sa ii faci fa baie cainelui doar in situatii extreme! Blana exterioara aspra a unui border terrier este rezistenta la apa si tine murdaria departe de piele. Baile frecvente indeparteaza uleiul blanii si ii inmoaie textura. Fara ulei si textura sarmoasa, blana isi pierde proprietatile de respingere a murdariei.

7. Atinge-i des labele. Mangaie cat de des poti cainele, mai ales pe labute. Apoi lauda-l si ofera-i un rasfat. Manipularea frecventa si recompensele il vor ajuta sa formeze o asociere pozitiva cu atingerea labelor. Cei mai multi caini nu suporta sa fie atinsi pe labe. Aceasta obisnuinta este importanta in perspectiva tunderii unghiilor si a blanii din jurul degetelor. Obisnuit cu aceste atingeri, cainele va sta nemiscat in timpul mani pedi. Daca se misca, exista un risc major de a-l rani!

8. Elimina zapada si sarea de pe labe, dupa plimbarile din timpul iernii. Dupa fiecare plimbare, sterge labele cainelui cu o carpa umezita in apa calda/ cu servetele umede. Sterge-i, de asemenea, blana cu un prosop. Poti chiar sa-i masezi usor labele cu vaselina , deoarece aceasta protejeaza impotriva sarii, a zapezii si a altor substante chimice, care pot fi iritante si chiar otravitoare. Daca observi semne de iritare la nivelul pernutelor, aplica hamamelis sau inmoaie labele cainelui, timp de 10 minute, intr-un vas care sa contina 3,8 l de apa calda si 120- 240 mg de sare Epsom.

9. Taie-i unghiile o data/de doua ori pe luna. Ca regula, ar trebui sa ii tai unghiile patrupedului la fiecare 2-3 saptamani. Elimina circa un milimetru din fiecare unghiuta! Incearca sa-i scurtezi maximum doua unghii la rand, dupa care ofera-i o pauza. Daca patrupedul sangereaza dupa taierea unghiilor, aplica usor putin bicarbonat de sodiu. Bandajeaza zona, daca sangerarea persista.

10. Scurteaza-i blana dintre degete de 2 ori pe an. Foloseste o foarfeca potrivita pentru a tunde parul care creste intre degete si in jurul unghiilor. Indeparteaza suficient par, astfel incat acesta sa nu acopere pernutele. Procesul e important, deoarece parul in exces din aceasta zona faciliteaza acumularea murdariei.

11. Smulge-i blanita de 2 ori pe an. Parul unui border terrier inceteaza sa creasca si moare cam la 5-6 luni. Blana moarta ar trebui smulsa cam de 2 ori pe an cu mana, astfel incat sa faca loc parului nou. Parul mort se smulge cu usurinta, fara durere. Daca ai dexteritate, in maximum o ora vei smulge tot parul mort de pe corpul cainelui. Nu-i elimina blana moarta cu masina de tuns! Taierea distruge textura si culoarea blanii, scazadu-i capacitatea de a respinge murdaria si apa.

12. Muta cainele pe o suprafata antiderapanta. Cand cureti blana patrupedului, acesta ar trebui sa stea cat mai confortabil. Pe o suprafata alunecoasa nu se va simti deloc asa, va deveni agitat si iti va ingreuna munca. Ai si alta optiune: sa-l tii in brate cat smulgi parul mort. Daca ii place sa stea in poalele tale, aceasta e o varianta potrivita. Exista si un neajuns: nu-i vei vedea la fel de bine liniile naturale ca atunci cand sta in picioare. Oricum ai proceda, important este sa cureti blana moarta.

13. Tine pielea intinsa si prinde cateva suvite. Cu o mana tine pielea intinsa si cu cealalta testeaza blana, apoi smulge parul mort. Blana gata de eliminat se va smulge cu usurinta. Nu trage de par, daca acesta nu se smulge lejer!

14. Smulge parul in directia in care creste. Smulge cate un smoc de par pe rand, cu miscari ferme si rapide. Fa asta in directia in care creste blana. In general, blana creste spre coada. Parul care acopera membrele creste spre picioare. Daca parul nu se desprinde usor, blana nu e gata pentru curatare!

15. Da startul curatarii blanii din spatele capului, continuand pe spate. Cele mai simplu de curatat zone sunt cele din spatele gatului si umerilor. Plaseaza-te in spatele patrupedului, prinde un petic de piele intre degete si smulge un smoc de par vechi, tragand spre tine (spre coada cainelui). Continua sa-l cureti pe spate in sectiuni mici, uniforme. Cainele tau ar putea fi confuz sau alarmat prima data cand ii dai blana jos. Lauda-l in timpul procesului si da-i rasfatul preferat. Dupa 10 minute, daca border terrier-ul nu se calmeaza, intrerupe sedinta de eliminare a blanii. Reia-o putin mai tarziu, dupa ce cainele nu va mai fi la fel de stresat.

16. Ofera-i mai multe pauze atunci cand elimini parul de flanc, burta si fund. Dupa ce ai curatat parul mort de pe spatele cainelui, treci pe partile laterale ale corpului, stomacului si din spate. Nu uita sa tii pielea intinsa si sa smulgi blana in smocuri mici. Aceste zone sunt mai sensibile decat spatele, asa ca fa pauze ori de cate ori cainele devine nervos. Desi poate deveni un proces plicitisor, decaparea este relativ simpla. Ai rabdare si lucreaza putin cate putin in decurs de cateva zile.

17. Ocupa-te de picioare. Smulge parul din fata si din spate a fiecarui membru. Tine pielea intinsa si elimina smocuri mici de par in jos sau spre picioare. Nu smulge parul care creste peste labe. Foloseste o foarfeca pentru a tunde parul care creste in jurul labelor.

18. Treci la cap si la urechi. Aceste zone necesita mai multa atentie. Vei incepe prin a indeparta parul mort din partea de sus a capului, in jos, intre ochi si in jurul ochilor. Apoi smulge cu grija mici smocuri de par lung si mort de pe exteriorul urechilor. Smulgerea se face spre varfurile urechilor.

19. Ocupa-te de fata, fara sa-i afectezi mustatile. Lasa cainelului mustatile scurte si parul care creste in jurul botului. Ciupeste doar firele de par lung, apoi continua sa smulgi de-a lungul liniei maxilarului. Nu lasa barba sau par lung sub linia maxilarului. De ce trebuie sa ai grija in zona mustatilor? Acestea nu cresc la fel de repede precum restul blanii, asa ca orice greseala va fi indreptata in catevaluni bune...

20. Ingusteaza coada cainelui, astfel incat sa semene cu un morcov. Coada trebuie curatata in 3- 4 saptamani. Cand elimini blana moarta de pe restul corpului cainelui, smulge si treimea inferioara a cozii sau baza. Lasa parul sa creasca timp de 2 saptamani, apoi indeprteaza blana de pe treimea mijlocie a cozii. In cele din urma, elimina ultima treime sau varful, la maximum 2 saptamani dupa indepartarea sectiunii din mijloc. Baza, mijlocul si varful vor creste apoi in ritmuri diferite, iar coada va ajunge la un moment dat sa semene cu un morcov. Standardul rasei specifica o coada conica.

21. Ocupa-te de zona inghinala, de picioarele din spate si de pernute. Foloseste o foarfeca pentru a taia cu atentie blana de pe interiorul coapselor, de pe abdomenul inferior si din zona organelor genitale. Apoi tine foarfeca pe partea inferioara a fiecarui picior si tunde parul care creste in jurul labelor. Zona dintre picioarele posterioare ale cainelui este sensibila, iar parul de acolo nu creste la fel de mare precum pe restul corpului. Nu uita ca partea superioara a abdomenului si a pieptului se curata cu mana.

Citeste si: Cum trebuie ingrijiti cainii Yorkshire Terrier

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...