Cum sa ramai in siguranta daca te intalnesti cu un animal salbatic

Cum sa ramai in siguranta daca te intalnesti cu un animal salbatic

Intalnirea cu animale salbatice intr-un oras este posibila intr-o gradina zoologica. In libertate, se intampla rar, iar pericolele sunt minore, deoarece respectivele animale sunt, deja, obisnuite cu prezenta omului. In general, aceste interactiuni devin periculoase atunci cand se intampla in mediul natural al animalelor; in paduri, atunci cand omul merge la picnic, sa se plimbe sau sa culeaga ciuperci. Iata cum trebuie sa reactionezi daca , din nefericire, te intalnesti cu ursul, cu lupul sau cu porcul mistret!

Intalnirea cu un urs. Acest urias se teme de om, la fel cum omul se teme de el. Cand te afli in padure, ar trebui sa faci zgomot mai tot timpul(canta, razi, vorbeste tare etc). Astfel, ursul va afla de prezenta ta si nu va calca in acel perimetru. Daca se intampla sa intalnesti un urs, comporta-te ca un pradator, nu ca o prada, pentru a te proteja:

- nu fugi. Miscarile bruste pot provoca atacul animalului, iar ursii ataca foarte repede! Fa incet pasi inapoi;

- ridica bratele deasupra capului si distanteaza picioarele. Astfel vei parea mai mare in ochii ursului;

- nu te uita in ochii ursului. Contactul vizual direct in lumea lor reprezinta un semnal de lupta. Foloseste vederea periferica;

- orbeste animalul cu o sursa de lumina(lanterna) pe timp de noapte. Va fi dezorientat si va da bir cu fugitii;

- daca esti intr-o tabara cu mai multe corturi, incearca sa ii trezesti pe toti imediat. Cand sunt multi oameni prin preajma, ursul va face un pas inapoi;

- nu te ascunde in cort. Un asemenea comportament nu va face decat sa stimuleze instinctul natural de vanatoare al ursului;

- urca intr-un copac suficient de solid. Metoda functioneaza cu ursii mari. In cazul ursilor tineri, e riscant, deoarece acestia se pot catara la randul lor. Daca arborele e prea subtire, ursul il va putea dobori...

- ascunde-te dupa o stanca sau dupa un copac. Bariera vizuala este unul dintre cei mai buni protectori ai tai in acele momente.

- nu folosi spray-ul impotriva ursilor, pana cand nu esti convins/a ca urmeaza atacul. Daca ursul lasa urechile pe spate si zbarleste blana pe ceafa, poti folosi spray-ul! De obicei, nu e necesar, deoarece e putin probabil sa te intalnesti cu un urs flamand. In cele mai multe cazuri, ursii sunt curiosi si nu reprezinta o amenintare, daca nu sunt provocati!

Intalnirea cu un lup/ o haita de lupi. A intani un lup este un lucru foarte rar, deoarece aceste animale nu sunt in mod natural agresive fata de oameni, fiindu-le chiar frica de acestia. De regula, lupoaicele cu pui si lupii raniti reprezinta pericole. De asemenea, pot exista interactiuni intre caini si lupi, iar un om se poate rani in timp ce incearca sa opreasca lupta. Exista, de asemenea, cazuri in care oamenii hranesc animalele, iar acestea din urma devin prea indraznete. Iata ce ar trebui sa faci daca intalnesti unul sau mai multi lupi:

- fa un pas inapoi, in timp ce privesti animalul in ochi. Comanda-i sa plece , folosind un ton puternic, agresiv;

- daca ai un caine cu tine, tine-l aproape. Daca lupul si cainele deja se lupta, nu incerca sa ii desparti fizic. Foloseste de la distanta un spray de respingere sau chiar apa rece! Toarna apa pe animale si lupta se va incheia.

- pune-i cainelui tau o zgarda cu clopot. Sunetele ascutite vor tine departe pe lupii curiosi;

- daca lupul refuza sa plece, ridica mainile deasupra capului si departeaza picioarele, facand un pas zdravan spre animal. Acesta trebuie sa simta ca esti periculos, ca esti pe teritoriul tau!

- daca intalnesti o haita de lupi, infrunta liderul. Lupul alfa este cel care conduce atacul. Pentru a speria haita, trebuie sa dezorientezi liderul. Poti folosi pietre si alte obiecte grele pentru a-l speria!

Retine ca lupii sunt animale atente care evita cat pot intalnirea cu oamenii. Daca vezi un lup alergand pe directia ta, cel mai probabil nu te-a vazut. Fa zgomote puternice. Lupul se va opri, apoi isi va schimba directia!

Intalnirea cu porcul mistret. Mistretul este un animal foarte puternic. Este usor de provocat, mai ales cand e vorba de o scroafa cu purcei. Daca intalnesti un purcelus, nu te apropia. Mai mult, ar fi bine sa pasaresti zona! Mistretii sunt, de asemenea, periculosi in timpul sezonului de imperechere, care are loc din noiembrie pana in ianuarie. Daca intalnesti acest animal, urmeaza aceste reguli simple:

- fa incet pasi inapoi, fara sa te intorci cu spatele la animal;

- ascunde-te dupa un bolovan, copac sau chiar masina personala, daca e cazul;

- daca esti atacat, incearca sa eviti coltii animalului si sa nu cazi. Daca esti la pamant, vei fi o prada usoara pentru un mistret furios!

- evita atacul. Incearca sa fii precum un matador in fata taurului. Ca si taurul, nici mistretul nu se descurca atunci cand vine vorba de schimbarea rapida a directiei. Da-te in stanga, dreapta cand acesta e foarte aproape de tine. Sigur ca e nevoie de o mare stapanire de sine!

- nu fugi! Mistretii pot alerga cu viteza cuprinse intre 30 si 50 km/h!

- nu incerca sa sperii mistretii provocand zgomote. In comparatie cu lupii, acesti porci se simt provocati in astfel de situatii; se va activa modul de protectie a teritoriului lor si vor ataca!

Citeste si: Supravietuire. Cum sa faci FOCUL cu o...LAMAIE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...