Ai grija de animalul tau! 10 lucruri pe care veterinarul ar vrea sa le cunosti

Ai grija de animalul tau! 10 lucruri pe care veterinarul ar vrea sa le cunosti

Multi dintre noi am visat sa devenim veterinari, cand eram copii. Unii si-au implinit visul, altii au ales alte slujbe. Ce trebuie stiut e faptul ca aceasta meserie nu e deloc usoara, pentru ca oamenii care o practica au parte, zilnic, de multa suferinta si durere. Cum trec peste aceste neplaceri cotidiene? Salvand vietile animalelor de companie in fiecare zi. Sau, cel putin, incercand.

Medicii veterinarii vor face orice ca animalul tau sa fie bine. In plus, ar vrea sa citesti randurile de mai jos. Sunt importante  atat pentru tine,  cat si pentru animalul tau.

1. Anamneza e complicata. Si nu doar pentru ca pacientii nu pot vorbi. O pisica sau un caine nu-i pot spune unui doctor ce-i deranjeaza. Toate simptomele trebuie sa fie descrise de proprietar. Asa ca este foarte important sa raspunzi cu sinceritate la toate intrebarile veterinarului. De exemplu, poate ai uitat sa administrezi medicamentul prescris intr-o zi. Nu o sa-l minti pe veterinar de rusine sau de teama reactiei lui! Niciun profesionist nu te va critica pentru asta! El e acolo sa-ti ajute animalul!

2. Pitbullul si Rottweilerul nu sunt cei mai periculosi. Veterinarii sunt, adesea, intrebati daca se tem de cainii de lupta pe care trebuie sa ii trateze. Ei bine, nu se tem, deoarece cainii mari nu sunt atat de rai. Potrivit unui studiu, Chihuahua si alti caini mici musca veterinarii cel mai frecvent. In plus, barbatii sunt muscati mai des decat femeile. Pisicile se afla, de asemenea, pe lista pacientilor periculosi: de obicei, acestea nu musca, dar zgarie tare.

3. Veterinarul nu rezolva probleme de comportament. Daca ai un caine/pisica foarte rau/rea, ce nu suporta pe nimeni, nu veterinarul te poate ajuta sa ii schimbi comportamentul agresiv. Pentru asta apeleaza la serviciile unui medic chinolog sau a unui zoopsiholog.

4. Nu-i da animalului si vitamine, daca dieta sa este echilibrata. Alimentele premium contin deja toate vitaminele si mineralele necesare, deci nu este nevoie sa cumperi suplimente alimentare. Daca, de obicei, iti hranesti animalul cu mancare gatita, e bine sa adaugi vitamine in dieta, dar doar dupa ce consulti un veterinar.

5. Atentie la carnea cruda! Sa-i dai pisicii sau cainelui carne cruda e o greseala. In primul rand, carnea macra nepreparata nu poate furniza unui animal necesarul de vitamine si minerale. In al doilea rand, daca ti-ai obisnuit animalul cu hrana uscata si apoi il treci, brusc, pe hrana cruda se poate imbolnavi de disbacterioza sau poate face diaree. Consulta un veterinar! Acesta iti va spune care e cea mai buna dieta pentru animalul tau.

6. Nu administra animalului medicamente destinate oamenilor. Anumite analgezice, cum ar fi Naproxen, sunt toxice si extrem de periculoase pentru animale. Medicamentele de tuse sau cele pentru sinusuri pot avea un efect negativ asupra ritmului cardiac al cainelui. De asemenea, vitaminele solubile in grasimi( A D si E) sunt toxice pentru caini si pisici.

Exista si exceptii. In unele cazuri, veterinarul recomanda medicamente umane. De exemplu, medicamentele pentru cancer sau antidepresivele. Orice s-ar intampla, nu administra niciun fel de medicament pana nu consulti specialistul!

7. Lesele retractabile sunt periculoase in majoritatea cazurilor. Aceste lese sunt populare, deoarece le permit cainilor sa alerge. Astfel, patrupedul poate mirosi tot ce vrea, sa poate intalni cu alti caini si spoate decide unde vrea sa mearga. Toti proprietarii de animale de companie vor ca animalele de companie sa se simta confortabil si apeleaza astfel la aceste lese. In realitate, lesa retractabila poate face mai mult rau decat bine! Acestea pot rani animalele. Medicii veterinari spun ca leziunile coloanei cauzate de presiunea lesei sunt relativ frecvente. In plus, animalele de companie se ranesc, uneori, in timp ce se lupta cu alti caini. Asta deoarece lesele lor sunt prea lungi, iar proprietarii nu reusesc sa reactioneze eficient.

Sfatul medicului: foloseste o lesa retractabila doar daca animalul tau este suficient de matur, bine educat si calm. Daca ai un caine hiperactiv sau daca ai un catelus, este mai bine sa nu folosesti o astfel de lesa.

8. Nu amana vizita la veterinar! Ce ai face daca ai observa ca nu e in regula cu animalul tau de companie? Probabil, ai incepe sa cauti raspunsuri pe Internet. Nu e bine! In unele cazuri, timpul este  pretios si trebuie sa mergi la veterinar cat mai curand posibil.

9. Eutanasia reprezinta o decizie foarte dificila, dar uneori este singura optiune. Eutanasia animalelor este o decizie foarte dificila si dureroasa atat pentru proprietar, cat si pentru veterinar. Este imposibil sa gasesti un moment potrivit: intotdeauna ti se va parea ca poti sa mai astepti o zi sau sa ca poti sa incerci diferite medicamente. Te-ai invinovati, oricum. Daca animalul tau de companie sufera de o boala incurabila, iar chirurgia si medicamentele nu ajuta, este mai bine sa eliberezi animalul de suferinta.

10. Nu este doar o slujba. Veterinarii nu aleg slujba datorita potentialelor castiguri materiale, ci pentru ca adora animalele de companie. Veterinarii isi amintesc toti pacientii. Ei vad cum animalele cresc, cum se transforma din pui in adulti si sunt entuziasmati cand un tratament functioneaza. Sigur ca ar vrea sa intalneasca animalele doar in momente placute. De exemplu, in timpul unei vaccinari anuale.

De asemenea, multi veterinari au propriile animale de casa si stiu ce simti cand intri in biroul lor. E clar ca ar face orice sa iti ajute animalul!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ca stapani de caini, avem datoria morala de a ne ingriji de sanatatea corporala si mentala a...
Ca si restul animalelor de companie, pisicile se pot confrunta cu problema viermilor intestinali. Iata cum puteti...
Animalele de companie ne pot surprinde mai mereu cu comportamentul lor ciudat sau cu fetele lor dragute,...