Cum sa devii un sofer priceput. Aplica aceste tehnici

Cum sa devii un sofer priceput. Aplica aceste tehnici

Nu este dificil sa conduci o masina. Daca vrei sa evoluezi, insa, ca sofer, trebuie sa aplici sistematic anumite tehnici si trucuri de condus. Despre acestea in materialul de mai jos.

Cum sa devii un sofer priceput:

Fa un curs de condus defensiv. Oricine poate urma cursuri suplimentare pentru a-si pune la punct abilitatile. Cursurile de condus defensiv sunt facute nu doar de incepatori, ci si de soferi experimentati . Nu este nimic rusinos in a te perfectiona pentru a te tine cat mai departe de pericolele din trafic.

Franeaza cu piciorul stang. Aceasta e o tehnica dificila, ce necesita practica regulata. Este, de obicei, o tehnica folosita de catre pilotii de curse. Acest stil de franare te poate ajuta, insa, in caz de urgenta!Franand cu stangul, vei putea intoarce rapid, mentinand turatia necesara a motorului, aceeasi viteza si controland, in acelasi timp, momentul intoarcerii.

Deplaseaza-te cu aceeasi viteza precum celelalte vehicule. Toata lumea invata aceasta regula in timpul cursurilor auto. Din pacate, nu toti soferii tin cont de aceasta regula. Condusul Condusul cu o viteza mai mica sau mai mare decat viteza inregistrata de celelaltte masini din trafic este periculos , deoarece poate provoca accidente. De aceea, atunci cand alegi viteza, ar trebui sa tii cont de densitatea traficului.

Tine corect mainile pe volan. Multi ani, instructorii auto au invatat elevii sa tina mainile pe volana in pozitiile 10 si 2 (ca acele unui ceas). In ultimul timp, insa, instructorii ne sfatuiesc sa tinem mainile fie in pozitia 9, 3, fie in pozitia 8 si 4. Aceste tipare ofera un control mai bun in timpul condusului. Sunt, de asemenea, cele mai sanatoase pozitii de condus.

Controleaza schimbarile de directie. In cazul unei schimbari incomplete de directie(understeering – tragi de volan, dar masina continua sa ruleze inainte), anvelopele din fata isi pierd tractiunea pe suprafata drumului din cauza acceleratiei. in cazul unei schimbari prea ample de directie(oversteering), acelasi lucru se intampla scu anvelopele din spate. Daca rulezi pe un drum umed sau inghetat, nu accelera prea mult. Condusul cu o viteza moderata te va ajuta sa eviti problemele la viraje.

Parcheaza cu precizie. Daca poti parca perfect paralel, nu te vei mai teme de parcari aglomerate. In plus, veI avea mai multa incredere atunci cand dai cu spatele. Senzorii de parcare ajuta foarte mult. Ele pot fi utile atat in miscarile inainte cat si in cazul celor inapoi.

Foloseste frana de mana pentru a efectua o intoarcere. Aceasta tehnica, la fel ca franarea cu piciorul stang, necesita exersare. Din nou, te poate ajuta doar in caz de urgenta sau daca trebuie sa efectuezi o intoarcere rapida in timpul iernii . Nu face astfel de incercari pe asfaltul uscat, deoarece vei uza anvelopele.

Regleaza oglinzile astfel incat sa elimini punctele oarbe. Daca oglinzile laterale reflecta in cea mai mare parte flancurile masinii tale, inseamna ca nu sunt reglate cum trebuie. Pentru a regla corect oglinzile retrovizoare , ar trebui sa tii cont de cateva pozitii simple:

- oglinda din partea soferului trebuie sa reflecte doar un sfert din masina (o parte din aripa sa din spate);

- oglinda laterala din dreapta, precum si cea a soferului, ar trebui sa reflecte doar partea din spate a masinii;

- oglinda retrovizoare din interior ar trebui sa reflecte luneta chiar in centrul acesteia.

Citeste si: Cum sa scapi dintr-o masina care se scufunda

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Accidentele auto sunt la tot pasul, iar atunci cand copiii traverseaza strada, riscul de a-i rani este...
Masina ta ascunde multe mistere, indiferent daca esti sofer cu experienta sau unul incepator. Practic, multe dintre...
Daca esti sofer sau te pregatesti sa sustii examenul auto, trebuie sa stii ce reguli ai de...