Cum sa scapi dintr-o masina care se scufunda

Cum sa scapi dintr-o masina care se scufunda

Pentru a putea supravietui intr-o situatie extrema, ar fi bine sa stii cum sa actionezi in acele momente! Cand vine criza, este posibil sa ai doar cateva secunde pentru a actiona! Spre exemplu, trebuie sa stii ce ai de facut, daca te afli intr-o masina care se scufunda!

Cum sa scapi dintr-o masina care se scufunda:

Pasul 1. Imediat ce masina a luat contact cu apa, desfa centura de siguranta si deschide geamul.

Pasul 2. Iesi pe cel mai apropiat geam, pana masina nu se scufunda complet.

Ai circa un minut pentru a finaliza acesti doi pasi, inainte ca masina sa se scufunde!

Nu pierde timpul incercand sa deschizi usa. Usa nu se va clinti, din cauza fortei apei care apasa pe ea din exterior. Aminteste-ti secventa: deblocheaza centura de siguranta, coboara geamul, iesi din masina!

O fereastra cu deschidere manuala e mai potrivita intr-o astfel de situatie. Totusi, ai sanse mari si daca geamurile au deschidere electrica! Conform rezultatelor testelor, aparatele electronice ale unei masini continua sa functioneze cel putin zece minute dupa scufundare!

Daca nu poti deschide geamul, sparge-l! Nici nu te gandi sa spargi parbrizul! Acesta este fabricat din sticla triplex, foarte puternica si rezistenta la impact.

Sparge un geam lateral. Multe magazine online ofera instrumente speciale pentru spargerea geamurilor la preturi accesibile. O alta optiune este sa folosesti un obiect greu cu varful ascutit (ar trebui sa pastrezi intotdeauna un astfel de obiect la indemana in masina). Acesta ar putea fi un ciocan, o cheie sau o surubelnita grea. Daca nu ai un asemenea obiect, poti detasa o tetiera pe care o vei folosi la spargerea geamului. Loveste cu stifturile metalice ale tetierei. Concentreaza-ti loviturile spre colturile geamului, deoarece sticla este mai fragila in acele zone.

Daca ai copii in masina, scoate-i primii. In aceasta situatie, ordinea este: desfa-ti centura de siguranta; coboara fereastra; desfa centura de siguranta a copilului mai mare si scoate-l pe geam din masina; repeta procedura cu copilul mai mic. La final, iesi din masina, evident tot pe geam!

Daca nu poti cobori un geam, asteapta ca masina sa se umple cu apa si deschide portiera. Daca nu poti deschide sau sparge fereastra, exista o alta cale de iesire: pe portiera. Aceasta este cea mai controversata metoda de evadare, deoarece va trebui sa astepti ca masina sa se umple cu apa pentru ca presiunea din interior si cea din exterior sa fie egale. Cand se intampla acest lucru, respira aerul ramas deasupra, deschide portiera si inoata!

Un sfat de la profesionisti: tine mana strans pe manerul portierei, in timp ce apa umple cabina. Nu uita ca usa nu se va deschide usor. Poate ca va trebui sa o impingi cu picioarele. Urmeaza bulele de aer pentru a gasi drumul spre suprafata. Este usor sa te dezorientezi sub apa, mai ales daca aceasta este tulbure. Pentru a va gasi traseul spre suprafata, inoata in aceeasi directie ca bulele de aer create.

Citeste si: Ce se intampla daca fereastra unui avion cedeaza in timpul zborului

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile...
Ti-ai cumparat masina? Daca da, o perioada scurta, probabil vei avea mare grija de ea. Odata, insa,...
Exista o multime de trucuri practice pe care le poti folosi pentru a scapa de micile probleme...