Sbiten. Ingrediente reteta 1:
- o jumatate de ceasca de miere pura;
- o lingurita de cuisoare;
- o lingurita ghimbir;
- 450 grame de gem de mure;
- 10 cani si un sfert de apa/vin;
- un sfert de lingurita de nucsoara;
- o frunza de menta (optional).
Sbiten. Mod de preparare reteta 1:
- fierbe apa intr-o ala;
- adauga ghimbir, nucsoara, cuisoare, scortisoara, miere si gem de mur(de casa, daca ai);
- amesteca usor;
- da focul la mediu spre mic;
- lasa sbitenul sa fiarba inca 6 minute, amestecand frecvent;
- ia oala de pe foc si lasa bautura sa se raceasca 2 minute. Ai obtinut 10 cani de sbiten!
Sbiten. Ingrediente reteta 2:
- 3 cani si un sfert de apa;
- 2 cesti de miere;
- 3 batoane de scortisoara;
- o lingura cuisoare intregi;
- 2 ardei iuti uscati(optional);
- 2 linguri de gem de caise/zmeura.
Sbiten. Mod de preparare reteta 2:
- combina ingredientele intr-o cratita de marime medie;
- pune amestecul la fiert pe foc mediu.
- lasa amestecul sa fiarba pana cand devine usor spumos;
- serveste sbitenul in pahar mic cu un betisor de scortisoara ca garnitura.
Sbiten. Ingrediente reteta 3:
- 3 litri de apa;
- 250 grame de miere;
- 350 grame de melasa;
- 5 grame de amestec de condimente ( scortisoara, malt, cuisoare, menta).
Sbiten. Mod de preparare reteta 3:
- fierba apa intr-o oala;
- topeste mierea in apa fierbinte;
- adauga celelalte ingrediente;
- fierbe amestecul pentru jumatate de ora, amestecand din cand in cand.
- serveste bautura calda.
Citeste si: Cum sa faci cocktail Rusul Alb