Cum sa depistezi herpesul

Cum sa depistezi herpesul

Herpesul este o boala cu transmitere sexuala foarte comuna, ale carei simptome pot fi tratate, fara ca boala in sine sa fie vindecata.

Netratarea herpesului genital poate duce la molipsirea bebelusilor in timpul nasterii, poate cauza inflamarea vezicii urinare si a rectului, cauzand in anumite cazuri meningita.

Iata cum poate fi depistat herpesul:

1

Factorii de risc

Este bine de stiut faptul ca multe persoane care au herpes genital pot trai fara simptome timp de multi ani. Asadar este indicat sa faceti analize periodice, pentru a trata din timp simptomele si pentru a stopa imprastierea infectiei.

Un factor principal de risc il reprezinta sexul neprotejat, desi daca boala este netratata, acest virus poate fi contractat si prin sex protejat.   

Un alt factor de risc il constituie partenerii sexuali multipli, herpesul putand fi contactat pe cale orala si prin contact genital.

Atat virusul HSV-1, cat si cel HSV-2 sunt considerate herpes genital, desi primul apare in mod comun pe buze si in gura. HSV-2 poate fi contractat mai ales prin contact genital, iar HSV-1 se poate imprastiat si poate fi contractat de la organele genitale, prin sex oral.

Este foarte important ca femeile sa fie foarte atente, deoarece herpesul genital este transferat, in mod frecvent, de la barbati la femei.

2

Simptomele herpesului:

Simptomele apar dupa doua saptamani de la contractarea herpesului genital. Primele eruptii pot aparea destul de greu si sunt mult mai grave decat cele care urmeaza.

Un simptom al acestei boli cu transmitere sexuala il constituie roseata si mancarimile aparute pe organele genitale si in jurul gurii, dupa un contact sexual.

Un alt simptom sunt basicile din jurul sau de pe organele genitale. Aceste basici sunt pline cu un lichid de culoare galbuie si dupa ce se sparg lasa in urma ulceratii.

La femei basicile apar pe labii, in vagin, in anus, in cervix, intre fese si intre coapse. Ulceratiile se vindeca intre 7 si 14 zile.

In cazul barbatilor, basicile apar, in general, pe scrot, pe penis, intre fese si intre coapse. Basicile mai pot aparea pe buze, in gura, in jurul ochilor, pe limba si in alte parti ale corpului si sunt precedate de mancarimi in zonele afectate.

Un alt simptom al herpesului este urinarea dureroasa. In timpul eruptiilor urinarea poate fi extrem de dureroasa, unele femei neputand sa-si goleasca vezica urinara si necesitand ajutor medical pentru a urina.

Scurgerile vaginale sunt un alt simptom al herpesului la femei.

Alte semne ale infectiei sunt simptomele de gripa: febra, dureri musculare, pofta de mancare redusa si oboseala.

Eruptiile herpesului pot aparea mai ales in timpul menstruatiei, in conditii mari de stres, in cazul altor boli sau daca pacientii sunt extrem de obositi. Este indicat sa cereti ajutor medical daca aveti parte de primele eruptii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Eruptiile de herpes sunt cauzate de doua virusuri: herpes simplex 1 (HSV-1), cel care cauzeaza herpesul oral...
Herpesul genital este cauzat de catre virusul numit herpes simplex, fiind o infectie la nivelul organelor genitale,...
Indicatii: Valtrex este indicat pentru tratamentul herpesului zoster (vezicule). Valtrex accelereaza disparitia durerii: reduce durata episodului si...