Barbatii pot face cancer de san! Cum sa recunosti simptomele

Barbatii pot face cancer de san! Cum sa recunosti simptomele

Cancerul de san la barbati este rar, dar la fel de periculos precum varianta sa feminina! Mai predispusi sa se imbolnaveasca sunt barbatii in varsta! Cercetarile sugereaza ca, in general, indiferent de varsta, barbatii sunt mai predispusi sa ignore nodulii la san decat femeile. Nu face asta! Afectiunea se poate agrava! Diagnosticarea precoce este cheia pentru a obtine tratamentul specific prin care cresc sansele de vindecare!

Cancerul de san la barbat. Identificarea simptomelor:

1. Afla care sunt riscurile. Nu se stie ce cauzeaza cancerul de san la barbati! Exista, insa, anumiti factori care pot creste riscul de a dezvolta boala. Fiind constient de riscul potential, poti actiona la timp, dscoperint afectiunea inainte de a fi prea tarziu...Iata care sunt factorii ce pot creste riscul de cancer mamar masculin:

- varsta – majoritatea barbatilor care au cancer de san il dezvolta dupa varsta de 60 ani;

- expunerea la estrogen - fie prin medicatie ca parte a unei proceduri de schimbare a sexului, fie prin terapie hormonala pentru cancerul de prostata;

- istoric familial - daca unul sau mai multi membri ai familiei au dezvoltat cancer de san, riscul de a face boala e mai mare;

- sindromul Klinefelter, care determina organismul sa produca mai putini hormoni masculini si mai multi hormoni feminini;

- boli hepatice, cum ar fi ciroza, care mareste nivelul de hormonii feminini din organism;

- obezitate;

- alcoolism;

- expunerea la radiatii in zona pieptului;

- anumite boli ale testiculelor/ tipuri de interventii chirurgicale la nivelul testiculelor;

- ginecomastie(marire anormala a sanilor masculini);

- mutatia genei BRCA2.

2. Cauta potentiale semne. Barbatii au cantitati mici de tesut mamar, asa ca orice modificare trebuie evaluata. Multi barbati nu se gandesc la sanatatea sanilor proprii! Exista, insa, mai multe semne si simptome ale cancerului de san masculin de urmarit. Le poti descoperi in timpul activitatilor de rutina, cum ar fi dusul sau schimbarea hainelor. Iata care sunt acestea:

- ingrosarea tesutului mamar;

- dezvoltarea unui nodul nedureros la san;

- schimbarea texturii pielii de pe san, inclusiv gropite, incretire, roseata sau descuamare;

- mamelon inversat;

- scurgeri incolore/ sangeroase din mamelon

- durere in zona sanilor;

- rani la nivelul mamelonului/areolei;

- ganglioni limfatici mariti la subrat.

3. Examineaza-ti pieptul. Daca sesisezi orice neregula in zona pieptului, nu ezita sa te autoexaminezi!Stau in fata unei oglinzi si cerceteaza zona, o data pe saptamana sau pe luna, mai ales daca stii ca esti expus riscului de boala. Compara fiecare san si observa orice diferente de textura sau forma. Consulta medicul, daca observi orice posibil simptom al cancerului de san!Cu cat detectezi mai repede afectiunea si cu cat primesti mai repde tratamentul optim, cu atat sansele de a te vindeca sunt mai mari!

4. Fii atent la dureri/scurgeri. Acorda atentie oricarei dureri pe care o simti in zona sanilor. De asemenea, urmareste orice scurgere incolora sau sangeroasa! Ambele simptome pot indica prezenta cancerului mamar masculin, mai ales daca le ai de ceva timp!

5. Discuta cu partenera de viata. Odata ce esti constient ca ai o problema,a r fi cazul sa o dezbati cu iubita/sotia! Femeile, in general, stiu mult mai multe despre cancerul mamar. Te va ajuta discutia atat din punct de vedere practic, cat si mental. Partenera de viata te va incuraja sa iei cea mai buna decizie!

6. Nu ignora ginecomastia(dezvoltarea exagerata a mameloanelor la barbat)! In general, gginecomastia nu este cauzata de cancerul mamar. Anumite medicamente, consumul exceisv de alcool, consumul de marijuana si cresterea in greutatea sunt asociate, in genere, acestei probleme. Totusi, daca situatia persista, ar trebui sa mergi, fara nicio rusine, la medicul specialist!

Cancerul de san la barbat. Autoexaminarea:

1. Fii increzator! Chiar daca este afectiunea e rara la barbati, nu te culca pe o ureche! Lasa jena la o parte si fa-ti o autoexaminare! Nu uita: cancerul de san afecteaza ambele sexe, iar dezvoltarea bolii si examinarea nu reflecta masculinitatea ta!

2. Fa un dus/ o baie calda. Cel mai potrivit moment pentru a examina sanii este dupa un dus/baie. Apa calda netezeste pielea si usureaza sarcina. Fa o verificare preliminara a tesutului mamar in timp ce te afli sub dus.

3. Apasa tesutul mamar. Verifica fiecare san in mod individual, folosind mana opusa sanului pe care doresti sa-l examinezi. Vei incepe dinspre exteriorul sanului, langa axila si vei continua de jur imprejur. Intinde-te pe pat, pe podea sau pe o masa, astfel incat tesutul mamar sa se intinda uniform. Fixeaza degetele pe san. Apasa ferm tesutul in cercuri mici, in sensul acelor de ceasornic. Incepi dinsspre exterior, continuand sa apesi in cercuri spre mamelon. Repeta procesul si la celalalt san. Nu uita sa verifici si axilele! Vei simti astfel orice nodul sau denivelare. Sa speram ca nu e cazul!

4. Verifica-ti sfarcurile. Odata ce ai verificat fiecare san, treci la verificarea sfarcurilor. Uita-te in oglinda si apoi strange usor sfarcurile. Daca exista scurgeri, mergi la medic!

Cancerul de san la barbat. Diagnostic si tratament:

1. Consulta medicul. Detectarea si diagnosticarea precoce pot creste semnificativ sansele de vindecare, prin acordarea tratamentului potrivit. Vorbeste-i dodctorului despre simptome. Deoarece exista si alte motive pentru modificarile sanilor la barbati, este important sa oferi un istoric amanuntit si sincer(medicamente, ierburi sau suplimente).

2. Fa testele necesare. Daca medicul suspecteaza prezenta cancerului de san, va efectua, cel mai probabil un examen clinic de san si va comanda teste suplimentare. Testele, inclusiv biopsiile si cele de imagistica, ajuta la diagnosticarea corecta! Asadar, dupa ce te va examina(va folosi cam aceleasi tehnici despre care ti-am vborbit mai sus, cum ar fi apasarea sanilor), medicul va hotari de ce teste ai nevoie.E foarte posibil sa fie nevoie de o biopsie pentru a indeparta nodulii si pentru a verifica tesutul mamar.

3. Ia tratamentul optim. Daca, din pacate, ai fost diagnosticat cu cancer, ti se va propune un tratament in fucntie de severitatea bolii! Exista diferite optiuni de tratament pentru cancerul de san masculin, toate putand trata si vindeca boala:

- interventie chirurgicala. Este posibil sa ajungi inclusiv la interventie chirurgicala( mastectomie). Prin aceasta se va indeparta orice tumora si tesutul din jur. De asemenea, operatia ar putea fi necesara pentru a indeparta un ganglion limfatic. Astfel, medicul va determina daca boala s-a raspandit sau nu;

- radioterapia reprezinta de asemenea, o metoda de tratament. Se utilizeaza fascicule de inalta energie din surse precum raze X pentru a elimina celulele canceroase de la nivelul sanului . In multe cazuri, radioterapia e combinat cu mastectomia, pentru a elimina eficient celulele canceroase;

- chimioterapie. Celulele problematice sunt ucise cu ajutorul pastilelor sau intravenos! Dupa acest traatament, e foarte posibil ca podoaba capilara sa pice. Nu te impacienta! Dupa o anumita perioada, va incepe sa creasca! Chimioterapia se foloseste, in general, in cazuri avansate de cancer de san;

- terapie hormonala. Ia in considerare o astfel de metoda, daca boala este sensibila la hormoni. Aceasta terapie include administrarea medicamentului tamoxifen, pe care il iau si multe femei cu cancer de san;

- terapie medicamentoasa directionata. Aceste medicamente au rolul de a ataca defectele celulelor canceroase. Vorbim despre Herceptin si Avastin, medicamente ce pot incetini sau chiar stopa dezvoltarea celulelor canceroase. Atentie, insa! Aceste medicamente pot crea efecte secundare la nivelul inimii!

4. Invata sa lupti cu boala! E socant sa afli o astfel de veste. Aduna-te, insa, cat de repede p;oti si nu intra in depresie. Orice forma de cancer cumulata cu o stare mentala precara se poate agrava vertiginos. Asadsar, gandeste pozitiv, chiar daca nu e usor! Iata cateva metode prin care poti sa iti pastrezi sanatatea mentala in parametri optimi:

- roaga-te/mediteaza;

- fii activ. Desfasurarea de activitati creative, cum ar fi muzica, arta si dansul, te vor ajuta sa te eliberezi de stres si sa elimini gandurile negative;

- fa sport/miscare! Exercitiile fizice de orice fel(chiar si activitatile de gradinarit) iti vor proteja psihicul greu pus la incercare!

Citeste si: 6 boli grave greu de identificat. Invata totul despre simptome

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Rogluten si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Cancer de...
Citeste prospectul medicamentului Perjeta si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Perjeta se utilizeaza...
Citeste prospectul medicamentului Megace, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice:...