Chistul Baker - ce este si cum il recunosti

Chistul Baker - ce este si cum il recunosti

Chistul Baker, cunoscut si sub denumirea de chist popliteu, este o umflatura care apare in spatele genunchiului. Un asemenea chist se formeaza in urma acumularii de lichid sinovial in spatele articulatiei genunchiului. Chistul Baker e destul de frecvent, putand fi cauzat de orice determina umflarea articulatiilor, inclusiv artrita. Uneori, nu prezinta niciun simptom si este depistat doar atunci cand persoana merge la medic din alt motiv.

Chistul Baker - simptome precoce:

1. Umflatura in zona din spatele genunchiului. Aceasta umflare este cauzata de formarea de lichid in chist, determinand inflamarea zonei.[2]Umflatura din spatele genunchiuli se observa cel mai bine in pozitia in picioare. De asemenea, poti sa-ti dai seama daca genunchiul tau este umflat stand in fata unei oglinzi si comparandu-l cu celalalt genunchi.

2. Senzatie de presiune. Lichidul din chist se acumuleaza si va pune presiune pe partea din spate a genunchiului. S-ar putea sa simti ca genunchiul este pe cale sa explodeze, mai ales cand stai in picioare, cu picioarele intinse( atunci pielea din jurul genunchiului este complet intinsa si vei simti din plin senzatia).

3. Senzatie de rigiditate in jurul genunchiului. Rigiditatea este diferita de simpla presiune. In aceasta stare, iti va fi aproape imposibil sa indoi genunchiul. Il vei simti intepenit, deoarece chistul va provoca inflamarea articulatiei si a muschilor din genunchi, facandu-le rigide. De asemenea, s-ar putea sa simti disconfort atunci cand trebuie sa stai in picioare pentru o perioada lunga de timp.

4. Durere in spatele genunchiului. Cand chistul din spatele genunchiului se umple cu lichid, acesta va pune presiune in zona. De asemenea, poate pune presiune asupra nervilor din zona din spatele genunchiului; atunci cand nervii sunt apasati, s-ar putea sa simti durere. Daca chistul apasa nervii, veti simti cu siguranta durere cand misti mai mult genunchiul. Majoritatea persoanelor cu chisturi Baker descriu durerea in doua moduri:

- dureri bine definite si localizate cu exactitate, ceea ce inseamna ca simt dureri intense chiar acolo unde umflatura este mai grava.

- dureri generale prin genunchi.

Chistul Baker - simptome ulterioare:

1. Durere crescuta la fiecare miscare a genunchiului. Pe masura ce chistul se agraveaza, durerea va fi resimtita la fiecare miscare, indiferent de cat de mica este aceasta. Durerea va deveni mai intensa si poate capata o senzatie de arsura chiar acolo unde se afla chistul.

2. Lichid vizibil in spatele genunchiului. Presiunea poate duce la ruperea chistului. Lichidul din chist se va scurge apoi in zona inconjuratoare, fenomenul devenind vizibil.

3. Dificultate crescuta in a misca genunchiul. Cu cat lasi chistul netratat, cu atat mai putin vei putea misca genunchiul. Aceasta incapacitate este cauzata de durere si de inflamatie.Chistul trebuie neaparat tratat daca:

- nu poti indoi complet genunchiul;

- nu poti indrepta genunchiul.

- simti durere in timp ce incerci sa misti genunchiul(indoire, indreptare).

4. Semne de extindere. Uneori, chistul Baker se poate mari si se poate raspandi in muschiul gambei. Cand se intampla acest fenomen, muschiul se inroseste, luand aspectul unei eruptii cutanate. De asemenea, piciorul s-ar putea simti cald (de eritem), iar partea inferioara s-ar putea umfla (edem ). Umflarea este cauzata de chistul marit care apasa pe venele piciorului. Cumva acest chist marit este similar cu afectiunea numita tromboza venoasa profunda.

5. Ruperea chistului. Foarte ra, un chist marit se poate deschide, imprastiind lichid in muschiul gambei. Semnele ca acest lucru s-a intamplat sunt: durere severa, senzatie de caldura si sensibilitate la nivelul gambei. Muschiul ar putea dezvolta, de asemenea, pete rosii sau albastrui , deoarece sangele s-a scurs in tesutul din jur. Daca obseri oricare dintre aceste simptome, mergi imediat la spital.

Chistul Baker - factori de risc:

1. Unele conditii de sanatate. Chistul Baker este frecvent la persoanele care au o afectiune de baza ce afecteaza genunchii. Cand genunchiul tau se confrunta cu alte cauze de inflamatie si durere, devine mai probabil ca un chist sa se dezvolte din cauza acestei inflamatii. Chistul Baker poate aparea daca o persoana sufera de: artrita reumatoida, osteoartrita, guta si artrita psoriazica.

2. Unele leziuni ale genunchiului. Daca te-ai ranit la genunchi in trecut(ruptura de menisc, ruptura de ligamente), sansele de a dezvolta chisturi Baker cresc. Practic, genunchiul tau va fi deja usor inflamat, iar aceasta poate duce la dezvoltarea unui chist.

3. Interventiile chirurgicale anterioare. Daca ai avut o accidentare la genunchi in trecut, sunt sanse sa fi suferit o interventie chirurgicala pentru a corecta leziunea. Cand genunchiul este lucrat, se poate inflama daca il stresezi prea mult inainte de a se vindeca complet. Ca si in cazul artritei, inflamatia cauzata de acest stres creste predispozitia de face chist Baker.

Citeste si: Cum sa scapi de milia (punctele de grasime)

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru un adult cu ADHD, mentinerea unui ritm lent si constant este o adevarata provocare. In mintea...
Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...