Cum sa identifici otita externa/urechea inotatorului

Cum sa identifici otita externa/urechea inotatorului

Otita externa sau urechea inotatorului este o conditie dureroasa insotita de iritatie, inflamatie sau infectie. Simptomele isi fac simtita prezenta dupa ce apa contaminata cu bacterii/fungi patrunde in ureche. Afectiunea este, adesea, prezenta la copii si adolescenti, dar si la persoanele care au eczeme sau cerumen in exces.

Otita externa/urechea inotatorului. Semne precoce ale infectiei:

1. Mancarime in ureche. Mancarimea in urechea externa si in canalul urechii este primul semn al urechii inotatorului. Asadar, urmareste daca mancarimea de la nivelul urechii apare in zilele imediat urmatoare contactului cu apa(inot, de exemplu). Important de stiut: infectiile cauzate de ciuperci provoaca mancarimi mai mari decat cele cauzate de bacterii.

2. Roseata in interiorul urechii. Daca observi o usoara roseata in interiorul urechii, este posibil sa dezvolti o infectie zonala. In cele mai multe cazuri, infectia se produce intr-o singura ureche.

3. Disconfort. Nu vei simti, cel mai probabil, durere, insa vei avea un usor disconfort, care indica o infectie a urechii. Disconfortul creste daca tragi de urechea exterioara ( pinna) sau daca impingi mica proeminenta a cartilajului pavilionului urechii( tragus).

4. Scurgeri atipice. In aceasta etapa a infectiei, orice scurgere este limpede si inodora. Scurgerile vor deveni de culoare galbena si urat mirositoare pe masura ce infectia se dezvolta.

5. Consulta medicul la primele semne de infectie a urechii. Desi aceasta nu este o problema medicala urgenta, infectia poate progresa, provocand dureri puternice, leziuni cronice ale infectiei urechii si o infectie sporita. Exista o diferenta intre urechea inotatorilor, o infectie la nivelul canalului urechii, de obicei cauzata de expunerea la apa si o infectie a urechii medii (otita medie). Otita medie apare, de obicei, in timpul sau dupa o infectie a cailor respiratorii superioare sau cu alergii. Medicul va determina ce tip de infectie ai si iti va prescrie tratamentul adecvat. Urecheea va fi examinata cu ajutorul unui otoscop ce va fi introdus cu grija la inceputul canalului urechii. Otoscopul va observa starea canalului urechii si a timpanului (membrana timpanica), care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Medicul va lua, de asemenea, o proba din ureche(cu un tampon) pentru a determina natura secretiei. Proba va merge in laborator, iar intre timp vei primi picaturi cu antibiotic. Acestea mai pot contine, de asemenea, un medicament steroid pentru a reduce inflamatia si durerea.

Otita externa/urechea inotatorului. Detectarea unei infectii in curs de dezvoltare:

1. Evalueaza schimbarile de senzatie. Este posibil sa ai mancarimi mai intense si, de asemenea, un disconfort crescut care se transforma incet si sigur in durere. Durerea sporita este cauzata de acumularea lichidului si de cresterea inflamatiei in ureche . De asemenea, vei simti ca urechea e mereu plina. Durerea si senzatia de plin pot dura cateva zile si se vor agrava la cascat si inghitire.

2. Evalueaza roseata. Pe masura ce infectia progreseaza, roseata urechii se va extinde.

3. Modificari ale scurgerilor. Lichidul care iese din ureche poate creste in volum, transformandu-se in puroi. Coptura este galbena si groasa, emanand un miros neplacut. Foloseste servetele curat pentru a sterge infectia din urechea externa.

4. Verifica auzul. E posibil ca auzul sa scada sau sa ai senzatia ca auzi infundat. Modificarea auzului este legata de blocarea canalului auditiv. Acopera urechea neafectata si observa cum auzi prin comparatie.

Otita externa/urechea inotatorului. Evaluarea unei evolutii tardive:

1. Cresterea nivelului de durere. In timp, durerea devine severa, raspandindu-se la nivelului fetei, gatului, maxilarului sau pe partea laterala a capului. Ar trebui sa consulti imediat medicul sau sa mergi la urgente, daca ai simptome severe.

2. Auzul infundat. Probabil ca , la acest nivel, canalul urechii va fi complet blocat, reducandu-ti capacitatea de a auzi cu urechea infectata.

3. Schimbari fizice. Roseata se va extine, iar urechea exterioara va deveni umflata si rosie.

4. Umflarea gatului. Pe masura ce infectia creste, sistemul limfatic va fi activat pentru a lupta. Prin urmare, umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului indica o evolutie crescuta a infectiei. Verifica ganglionii limfatici cu degetele. Apasa usor pe partile laterale ale gatului si sub linia maxilarului. Gnaglionii afectati se vor simti umflati.

5. Febra. Pe masura ce infectia evolueaza, organismul va lucra mai mult pentru a lupta impotriva acesteia. Va creste temeperatura pentru a crea un mediu neprietenos infectiei. Febra va atinge, in general, valoarea de 37, 3 grade Celsius. Monitorizeaza temperatura cu un termometru pentru urechi.

Citeste si: 6 semne ca urechea s-a infectat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Otita externa sau urechea inotatorului reprezinta inflamatia canalului urechii si este cauzata de alergii sau infectii, provocate...
Indicatii: Traheobronsita, rinofaringita, sinuzite subacute sau cronice, otita medie catarala. Prezentare farmaceutica: Acest medicament este o solutie...
Citeste prospectul medicamentului Boramid si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Otita medie...