Egocentrism vs narcisism. Cum le distingem si ce evolutie au

Egocentrism vs narcisism. Cum le distingem si ce evolutie au

Egocentrismul si narcisismul pot fi usor confundate, dar nu inseamna chiar acelasi lucru. Primul face referire la dorinta puternica de a raporta totul la sine, prin prisma sentimentelor si intereselor personale, fara a constientiza posibilul deranj pentru mediul inconjurator. Al doilea termen reprezinta o stare patologica ce presupune iubire de sine exagerata, in conditiile constientizarii raului creat in preajma.

Egocentrismul este firesc in primele etape ale vietii, pana in perioada adolescentei tarzii. E normal sa raportezi aproape totul la tine, pana cand reusesti sa te descoperi, sa te maturizezi si sa intelegi care iti e locul in societate. Aceasta dorinta puternica si greu de controlat se domoleste odata cu trecerea anilor. Daca nu se intampla, vorbim despre un episod de tulburare de personalitate narcisista sau narcisism extrem, asa cum, mai larg, il cunoastem.

Narcisismul are forme diverse, cele mai greu de combatut fiind hipersensibilitatea si indaratnicia. Practic, cand esti egocentric, nu poti vedea punctele de vedere ale celorlalti. Cand esti narcisist , constientizezi punctele de vedere din jur, dar nu iti pasa de ele. Este , pana la urma, diferenta dintre a fi sau nu capabil de empatie.

Narcisismul de intensitate mica sau medie se comporta precum egocentrismul. Persoana se va adapta incet si sigur situatiilor concrete din viata sa(scoala, serviciu, familie etc),va invata sa pretuiasca reusitele si sa inteleaga esecurile; pe scurt, va putea sa iubeasca in exterior.

Narcisismul de intensitate mare / tulburare de personalitate narcisista(NDP) este greu de inlaturat! Trecerea anilor nu il va ajuta pe cel care sufera de narcisism sever, deoarece vorbim despre o trasatura de personalitate stabila care, desi este inutila, e bine intretinuta de-a lungul vietii. In aceasta situatie, ideile vor  ramane betonate in mintea persoanei care sufera de NDP. Eventual, vor fi modificate caile prin care aceste idei sunt prezentate, asta pentru a crea senzatia adaptabilitatii. Exemplu: narcisistul musculos nu va mai fi la fel de laudaros la 70 ani cum era la 30, poate chiar 40 ani, deoarece nu mai este chiar la fel de chipes. Asta ii va provoca un sentiment de amaraciune. Totusi, va continua sa creada ca e cel mai cel dintre toti.

Narcisismul exacerbat creeaza o nevoie de afirmare atat de puternica incat dezamagirile crunte provocate de neimpliniri, care vin odata cu imbatranirea, consolideaza incercarea neincetata de a crea propria lume. Aceste fenomen ii va tine captivi intr-o iluzie dureroasa pe narcisisti.

Concluzie. Oamenii tind sa renunte la egocentrism pe masura ce imbatranesc, atat timp cat progreseaza in etapele vietii. In schimb, oamenii care nu evolueaza socio-afectiv raman prizonierii unei lumi ideale, iluzorii in care ei sunt centrul Universului si nimic altceva nu mai conteaza. 

Citeste si: Cum sa intelegi si sa ajuti sociopatii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Narcisistii traiesc pentru a-i controla pe cei din jur. Au nevoie de validare si fac totul pentru...
Esti indecis/a, te invinovatesti adesea si ai o stima de sine scazuta? Daca da, ar putea fi...
O relatie sanatoasa se bazeaza pe incredere. Din pacate, unii oameni nu pot trai fara sa-si insele...