Cum creeaza designerii cele mai comune lucruri

Cum creeaza designerii cele mai comune lucruri

Exista o profesie numita design industrial. Aceasta a aparut in secolul al XVIII-lea, avand un rol aparent banal , dar, in realitate, important: acela de a oferi aspectul cel mai potrivit lucrurilor pe care le folosim zi de zi. Mai exact, specialistii din acest domeniu iau in considerare functiile unui anumit obiect/dispozitiv si ii dezvolta designul exterior.

Cum construiesc designerii cele mai comune lucruri:

Colanti pentru bebelusi. Exista 2 cusaturi pe zona de spate(fundul) colantilor pentru bebelusi. Cei mai multi oameni cred ca aceste cusaturi sunt create pentru a se distinge partea din fata de cea din spate. In realitate, motivul e altul: bumbacul din care sunt fabricati colantii nu este foarte elastic. In trecut, inainte de inventarea materialelor elastice, toate dresurile aveau in compozitie bumbac. Asadar, cusaturile aveau rol de rezistenta, atat in timpul imbracarii, cat si in timpul purtarii.

Fundul sticlelor de plastic. Sticlele din plastic nu au fundul plat. O sticla de bautura carbogazoasa, de exemplu, are 5 umflaturi, in timp ce o sticla de lapte poate avea un fund crestat. De ce acest design? In cazul sucuruilor la PET, aceasta constructie in 5 colturi a fundului sticlei minimizeaza riscul de deteriorare in timpul transportului. Gazele creeaza o presiune suplimentara in interiorul sticlei, ceea ce poate duce chiar la fisurarea acesteia! Prin urmare, fundul sticlei capata aceasta forma ciudata pentru a oferi o rezistenta mai mare. In privinta sticlelor de plastic pentru bauturi necarbogazoase, acestea sunt doar mai stabile, daca fundul nu este plat. Acest tip de fund le face si mai durabile. Nu stii niciodata ce se poate intampla in timpul transportului. De exemplu, lichidele din interior pot ingheta, se pot extinde sau chiar pot distruge complet fundul.

Inelele de pe mufa castilor. Ai observat vreodata acele 3 inele de pe mufa castilor? Probabil ca da. Ei bine, daca te intrebi pentru ce sunt, iti spunem ca au roluri clare, fara legatura cu electricitatea! Un inel transporta semnalul catre casti, altul este responsabil pentru microfon, iar al treilea este responsabil pentru reducerea zgomotului!

Gaica de pe spatele pantofilor sport. Multi pantofi sport sunt prevazuti cu aceste gaici in partea din spate sus. Nu sunt de frumusete, ci au rolul de a facilitata incalcatarea, atunci cand nu ai la indemana un incalatator. Tragi de respectiva gaiga, iar pantoful va intra mai usor in picior, fara sa fie nevoie sa il deformezi prin fortare. Mai mult, adidasii pot fi murdari, iar gaiga respectiva te va ajuta sa ii muti unde doresti, fara sa te murdaresti!

Santul de pe cotorul cartii. Unele carti au un sant de-a lungul cotorului. Acesta se mai numeste si canelura, fiind conceput pentru a transforma o carte cu coperta cartonata intr-una usor de deschis.

Adanciturile din lamele anumitor cutite. In general, cutitele au lame solide din metal. Unele cutite de bucatarie, insa, sunt prevazute cu adancituri sau chiar cu gauri. Pentru ce sunt acestea?Cutitele cu gauri sunt de obicei folosite pentru taierea branzei. Branza arer o consistenta vascoasa, ceea ce o face lipicioasa in timpul taierii. Gaurile dinlama joaca rolul de buzunare de aer si previn lipirea. Crestaturile de pe unele cutite servesc unui scop similar - impiedica lipirea alimentelor de lama in timpul taierii sau tocarii.

Cartile. Desi in zilele noastre poti gasi o carte in forma de cerc sau chiar care imita un animal, majoritatea cartilor raman dreptunghiulare. Motivul tine de simtul practic. Cartea dreptughiulara ne ajuta sa percepem cu usurinta textul. Cercetatorii au demonstrat ca o persoana normala percepe bine intre 45 si 75 de caractere pe rand, atunci cand citeste. Randurile prea lungi supraincarca creierul, in timp ce randurile prea scurte ne obosesc, din cauza tranzitiilor frecvente dintre ele.

Furculitele. De ce are furculita 4 dinti? Exista multe tipuri diferite de furculite: furculita pentru desert, furculita pentru salata, furculita pentru peste... Totusi, folosim cel mai des furculita conventionala cu 4 dinti. De ce ? Numarul optim de dinti este de 4! Daca ar fi doar 2 sau 3 dinti, furculita ar fi buna doar pentru infipt nu si pentru dus mancarea la gura. In schimb, daca ar avea mai mult de 4 dinti, ar fi dificil de introdus in cavitatea bucala.

Citeste si: Lucruri comune pe care probabil le faci gresit

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Interviul de angajare a devenit un fenomen esential, intr-o lume în care orice companie cauta cei mai...
Situatiile dificile apar, de obicei, cand ti-e lumea mai draga! In orice caz, vin neanuntate. Cum iesi...