Cum sa-ti formulezi telurile personale

Cum sa-ti formulezi telurile personale

Telurile reprezinta niste impliniri masurabile, pe care oamenii le realizeaza depunand un anumit efort si care au la baza vise si sperante.

Un proverb chinezesc spune: „ Poti face primii pasi intr-o calatorie a implinirii, doar impunandu-ti teluri personale realistice.” Asadar primul pas in atingerea unui tel este acela de a-l formula, pentru a va simti increzatori si plini de speranta.

Iata cateva sfaturi despre cum sa va formulati telurile personale:

Ganditi-va ce conteaza pentru voi. Studiile arata ca atunci cand telurile unei persoane sunt bazate pe ceva care o motiveaza, acestea sunt mult mai usor de atins. Telurile cele mai comune includ: perfectionarea propriei persoane, imbunatatirea relatiilor cu cei din jur, succesul la munca sau in educatie, imbunatatirea spiritualitatii, a situatiei financiare sau a starii de sanatate.

Scoateti la lumina ce este mai bun in voi, deoarece acest lucru va poate ajuta sa va simtiti multumiti de propria viata si sa va ganditi la telurile cele mai importante. Pentru a face acest lucru trebuie sa incercati sa va vizualizati in viitor, dupa ce v-ati atins telurile si sa va ganditi ce va poate ajuta sa le atingeti.

Faceti o prioritate din schimbarile necesare pentru atingerea telurilor. Daca va ganditi cum sa imbunatatiti toate aspectele vietii de-odata, va veti simti coplesiti si veti renunta la anumite teluri, considerand ca sunt greu de atins.

Determinati ce doriti sa obtineti, mai exact, deoarece aceste lucruri vor sta la baza telurilor voastre. Puneti-va intrebari de genul: cine, ce, cand, unde, cum si de ce?

Determinati CINE este responsabil cu realizarea fiecarei parte dintr-un tel. Deoarece este vorba de chestiuni personale, voi insiva veti fi cei mai reponsabili, insa anumite teluri de genul „ sa petrec cat mai mult timp cu familia” necesita cooperarea celorlalti membri, deci trebuie sa decideti cine va raspunde de fiecare parte.

Determinati CE doriti sa obtineti, pentru a identifica telul, detaliile si rezultatele pe care doriti sa le obtineti. De exemplu, daca doriti sa invatati sa gatiti, trebuie sa stabiliti ce fel de mancare, pentru a fi mai specifici.

Determinati CAND doriti sa obtineti ceva, impartindu-va telurile in etape, pentru a putea urmari progresul acestora.

Determinati UNDE doriti sa va atingeti un tel. De exemplu daca doriti sa faceti sport, alegeti un loc exact, cum ar fi la sala, acasa sau in parc.

Determinati CUM veti realiza etapele unui tel, pentru a stii ce actiuni trebuie sa intreprindeti in fiecare etapa.  

Determinati DE CE doriti sa atingeti un anumit tel, pentru a-i afla insemnatatea si pentru a gasi motivatia de a face eforturi, pentru a-l realiza.

Formulati teluri pozitive, deoarece le veti atinge mai usor. Stabiliti sa obtineti ceva, nu sa evitati ceva anume.

Asigurati-va ca telurile se bazeaza pe performanta. Atingerea unor teluri se bazeaza pe multa munca si motivatie, insa trebuie sa va asigurati ca ceea ce va doriti poate fi obtinut prin ceea ce faceti. Puteti sa va controlati doar actiunile, nu si rezultatul acestora sau actiune altora.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

SMART este un acronim-cadru pentru stabilirea unor teluri eficiente, ce cuprinde calitatile pe care acestea ar trebui...
In primul rand, ce inseamna defragmentarea? Defragmentarea presupune rearanjarea datelor fragmentate de pe hard disk, in asa...
Sportul este sanatos si distractiv in masura in care iti place ceea ce faci. Daca nu te...