Raci fierti cu usturoi

Raci fierti cu usturoi

Racii sunt animale solitare al caror habitat il reprezinta baltile curgatoare, lacurile, raurile si Delta Dunarii.

Desi femela depune toamna sute de oua din care ies de abia in luna mai a anului urmator pui vii, racii sunt o specie in continua scadere numerica la noi in tara, datorita sensibilitatii lor la calitatea apei. Pentru amatorii de crustacee, cea mai simpla reteta pe care o pot pregati in propria bucatarie sunt racii fierti. Tot din crustacee se mai pot pregati raci umpluti sau pilaf cu codite de raci, retete marinaresti apreciate mai ales in Delta Dunarii.

Ingrediente:

- 24 raci,
- apa cat sa-i cuprinda,
- sare,
- 3-4 catei de usturoi,
- 12 boabe de piper,
- o frunza de dafin (facultativ).

Mod de preparare:

1

Se controleaza ca toti racii care trebuie pregatiti sa fie vii.

2

Se fierbe atata apa intr-o oala cat sa acopere racii, nu mai mult.

3

La patru litri de apa se pune o lingura plina de sare; in orice caz, apa se gusta deoarece ea trebuie sa fie mai sarata decat se cere la gust.

4

Se pun cativa catei de usturoi si, dupa gust, putine condimente, adica o frunza de dafin si un fir de patrunjel, iar cine doreste, zarzavat de supa si ceapa.

5

Se fierb la foc iute.

6

Cand zeama clocoteste, se arunca inauntru racii, bine spalati in mai multe ape si scursi, si cateva boabe de piper.

7

Se tin pe foc inca cinci minute, nu mai mult, socotite din momentul cand au dat in clocot.

8

Se lasa sa se raceasca in apa lor.

9

Se asaza frumos pe o farfurie, se pun imprejur frunze de patrunjel.

10

Cine doreste, poate sa scoata matul din gaturi cand racii sunt inca vii, inainte de a-i fierbe; pregatiti astfel insa, racii sunt mai putin gustosi.

Racii fierti se consuma cu mujdei de usturoi sau se fierb in vin, dupa preferinte. Ambele variante sunt apreciate de gurmanzi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pregatit doar din cozi sau din raci intregi, pilaful de crustacee este un preparat obisnuit in Delta...
Midiile fac parte din categoria fructelor de mare alaturi de homari, crabi, calamari, caracatite si scoici si...
Scordoleaua este o mancare gatita in special in Delta Dunarii si are origini lipovene. Aceasta mancare se...