Aer conditionat. Diferenta dintre racire si dezumidificare

Aer conditionat. Diferenta dintre racire si dezumidificare

Daca ai un aparat de aer conditionat, cel mai probabil ii folosesti functiile fara probleme. Totusi, le folosesti in mod corect? Stii cu exactitate ce face fiecare? Spre exemplu, exista functia racire si functia dezumidificare. Ele sunt asemanatoare, insa nu fac chiar aceeasi treaba!

Ce se intampla cu aerul conditionat cand se afla pe modul dezumificare(dry):

- aerul trece prin vaporizator sub forma de grila sau conducte, prin care trece agentul refrigerent;

- la contactul cu vaporizatorul,vaporii de apa condenseaza(deoarece metalul din care este construit vaporizatorul se afla la o temperatura scazuta, la care este adus de agentul refrigerent);

- particulele de apa formate, sub actiunea propriei greutati, se preling intr-uncanal colectoraflat la baza aparatului de aer conditionat, de unde, printr-un furtun, apa ajunge in exteriorul incaperii (aceasta este apa care picura din unitatile exterioare ale aerelor conditionate).

Diferenta dintre functia dezumidificare si cea de racire:

- dezumidificarea nu este altceva decat o functie de racire modificata, care eficientizeaza practic consumul;

- pe modul dezumidificare nu se poate mari viteza de rotatie a ventilatorului intern (cel care arunca aerul catre interiorul camerei).

- pe modul dezumidificare , ventilatorul intern se poate opri din cand in cand pentru a eficientiza procesul de condesare a vaporilor de apa din aer.

- pe modul dezumidificare, ventilatorul intern trece automat la viteza minima. Ulterior, poti mari viteza. In modul racire, ventialtorul nu ajunge la viteza cea mai mica;

- poti raci aerul si cu functia dezumidificare(stabilirea temperaturii interne). Spre deosebire de fucntia racire, cand temperatura dorita este atinsa, compresorul(cel care raceste aerul) se opreste. Acesta va porni doar cand va fi necesar sa mentina temperatura setata.

- in cazul multor AC-uri, singura diferenta sesizabila intre cele doua functii tine de viteza ventilatorului.

Cand si cum sa folosesti cele doua functii:

- foloseste modul dezumidificare cand temperatura este mai ridicata(spre canicula), pentru ca prin extractia rapida a unei parti din apa din aer, senzatia de confort se va instala mai rapid decat prin modul racire (pentru ca dezumidificarea are loc mai rapid, iar apa din aer are o contributie importanta la senzatia de confort).

Cum functioneaza anumite aparate de aer conditionat in modul auto:

- modul racire, pana se ating 23 grade Celsius;

- modul dezumidificare, cand se ating cele 23 grade Celsius. Ventilatorul intern intra automat in viteza minima de rotire;

Sfat. Pentru pastrarea aerului la nivelul dorit(in modul dezumidificare), aparatul trebuie sa foloseasca si functia de incalzire. Dupa ce extrage apa (prin condensarea vaporilor pe lamelele vaporizatorului AC-ului) sa incalzeasca aerul pe care-l retrimite apoi catre interiorul camerei.

Citeste si: Cum sa faci un aparat de aer conditionat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Canicula este greu de suportat, mai ales daca stai intr-un apartament situat pe un etaj superior. Ideal...
Canicula este greu de suportat, mai ales daca stai intr-un apartament situat pe un etaj superior. Iar...
Canicula nu se lasa dusa cu una cu doua! Daca locuiesti intr-o casa fara aparat de aer...