Cum sa citesti un multimetru

Cum sa citesti un multimetru

Multimetrul este un aparat electric pentru masurarea tensiunilor, curentilor si uneori a rezistentelor electrice. Inscriptiile si semnele de pe un multimetru sunt usor de citit pentru un electrician, dar nu la fel de simplu de descifrat pentru o persoana care nu stie prea multe despre curentul electric. Daca si tu esti un necunoscator in domeniu, azi iti dam o mana de ajutor cu un articol prin intermediul caruia vei invata sa folosesti cum trebuie un multimetru, fie ca vorbim despre unul digital sau despre unul analog.

Cum sa citesti un multimetru. Setarile de apelare:

1. Testeaza tensiunea AC sau DC. In general, V indica tensiunea, o linie ondulata indica curent alternativ (care se gaseste in circuitele de uz casnic), iar o linie dreapta sau intrerupta indica curent continuu (se gaseste in majoritatea bateriilor). Linia poate aparea langa sau peste litera.

- puterea care vine de la majoritatea circuitelor casnice este AC. Cu toate acestea, unele dispozitive pot converti puterea in DC printr-un tranzistor, asa ca verifica eticheta de tensiune inainte de a testa un obiect.

- setarea pentru testarea tensiunii intr-un circuit AC este de obicei marcata V~ , ACV sau VAC.

- pentru a testa tensiunea pe un circuit DC, seteaza multimetrul la V– , V--- , DCV sau VDC .

2. Seteaza multimetrul pentru a masura curentul. Curentul se masoara in amperi, fiind prescurtat cu A. Alege curent continuu sau curent alternativ, indiferent de circuitul pentru care testezi. De obicei, multimetrele analogice nu au capacitatea de a testa curentul.

- A~ , ACA si AAC sunt pentru curent alternativ;

- A– , A--- , DCA si ADC sunt pentru curent continuu.

3. Cauta setarea pentru rezistenta. Aceasta este marcata de litera greaca omega: Ω . Acesta este simbolul folosit pentru a indica ohmii, unitatea folosita pentru masurarea rezistentei. Pe multimetrele mai vechi, vei gasi inscriptia R pentru rezistenta.

4. Foloseste DC+ si DC-. Daca multimetrul are aceasta setare, mentine-l pe DC+ atunci cand testezi un curent continuu. Daca citirea nu are loc si banuiesti ca ai bornele pozitive si negative inversate, treci pe DC- pentru a corecta acest lucru fara a fi nevoie sa muti firele.

5. Alte simboluri. Daca nu esti sigur de ce exista mai multe setari pentru tensiune, curent sau rezistenta, citeste sectiunea de depanare pentru informatii despre intervale. Pe langa aceste setari de baza, majoritatea multimetrelor au cateva setari suplimentare. Daca mai multe dintre aceste semne sunt langa aceeasi setare, este posibil sa le faca pe ambele simultan sau poate fi necesar sa consulti manualul:

- ) ) ) sau o serie similara de arce paralele indica testul de continuitate. La aceasta setare, multimetrul va emite un bip daca cele doua sonde sunt conectate electric;

- o sageata indreptata spre dreapta cu o cruce marcheaza testul diodei, pentru a testa daca circuitele electrice unidirectionale sunt conectate;

- Hz inseamna Hertz, unitatea de masurare a frecventei circuitelor AC;

- simbolul –|(– indica setarea capacitatii.

6. Citeste inscriptiile portului. Majoritatea multimetrelor au trei porturi sau gauri. Uneori, porturile vor fi etichetate cu simboluri care se potrivesc cu simbolurile descrise mai sus. Daca aceste simboluri sunt neclare, consulta acest ghid:

- sonda neagra intra intotdeauna in portul etichetat COM pentru comun (numit si masa. Celalalt capat al cablului negru se conecteaza intotdeauna la borna negativa).

- cand se masoara tensiunea sau rezistenta, sonda rosie intra in portul cu cea mai mica eticheta de curent (adesea mA pentru miliamperi);

- la masurarea curentului, sonda rosie intra in portul etichetat pentru a rezista la cantitatea de curent asteptata. De obicei, portul pentru circuitele de curent scazut are o siguranta nominala la 200mA , in timp ce portul de curent mare este evaluat la 10A .

Cum sa citesti un multimetru. Citirea unui multimetru analogic:

1. Gaseste scala potrivita pe un multimetru analogic. Multimetrele analogice au un ac in spatele unei ferestre de sticla, care se misca pentru a indica rezultatul. De obicei, in spatele acului sunt imprimate trei arce. Acestea sunt trei scale diferite, fiecare dintre ele fiind folosita intr-un scop diferit:

- scala Ω este pentru rezistenta . Aceasta este de obicei cea mai mare scara, in partea de sus. Spre deosebire de celelalte scale, valoarea 0 (zero) se afla in extrema dreapta in loc de stanga;

- scala DC este pentru citirea tensiunii DC;

- scala AC este pentru citirea tensiunii AC;

- scala dB este cea mai putin utilizata optiune. Consulta sfarsitul acestei sectiuni pentru o scurta explicatie.

2. Citeste tensiunea in functie de interval. Priveste cu atentie scalele de tensiune, fie DC, fie AC. Ar trebui sa existe mai multe randuri de numere sub scala. Verifica ce interval ai selectat pe cadran (de exemplu, 10V) si cauta o eticheta corespunzatoare langa unul dintre aceste randuri. Acesta este randul din care ar trebui sa citesti rezultatul.

3. Estimeaza valoarea dintre numere. Scalele de tensiune de pe un multimetru analogic functioneaza la fel ca o rigla obisnuita. Scala de rezistenta, totusi, este logaritmica, ceea ce inseamna ca aceeasi distanta reprezinta o modificare diferita a valorii in functie de locul in care te afli pe scala. Liniile dintre doua numere reprezinta inca diviziuni pare. De exemplu, daca exista trei linii intre 50 si 70, acestea reprezinta 55, 60 si 65, chiar daca decalajele dintre ele arata dimensiuni diferite.

4. Inmulteste cifra din dreptul rezistentei pe un multimetru analogic. Uita-te la setarea intervalului la care este setat cadranul multimetrului. Acesta ar trebui sa-ti ofere un numar cu care sa inmultesti valoarea. De exemplu, daca multimetrul este setat la R x 100 si acul indica 50 ohmi, rezistenta reala a circuitului este 100 x 50 = 5.000.

5. Afla mai multe despre scara dB. Scara dB (decibeli), de obicei cea mai mica pe un multimetru analog, necesita o pregatire suplimentara pentru utilizare. Este o scara logaritmica care masoara raportul de tensiune (numit si castig sau pierdere). Scala standard dBv defineste 0dbv ca 0,775 volti masurati peste 600 ohmi de rezistenta, dar exista scale concurente dBu, dBm si chiar dBV (cu V majuscula).

Cum sa citesti un multimetru. Depanare:

1. Seteaza intervalul. Cu exceptia cazului in care ai un multimetru cu reglare automata, fiecare dintre modurile de baza (tensiune, rezistenta si curent) are mai multe setari din care sa alegi. Acesta este intervalul pe care ar trebui sa-l setezi inainte de a atasa cablurile la circuit. Incepi cu cea mai buna estimare a valorii care se afla chiar deasupra celui mai apropiat rezultat. De exemplu, daca te astetpi sa masori aproximativ 12 volti, seteaza multimetrul la 25V, nu la 10V, presupunand ca acestea sunt cele mai apropiate doua optiuni.

- daca nu ai idee la ce valoare sa te astepti, seteaza multimetrul la cel mai inalt interval pentru prima incercare. Astfel vei evita deteriorarea aparatului;

- alte moduri implica sanse mici de defectare a multimetrului, dar ia in considerare setarea cea mai scazuta pentru rezistenta si setarea de 10V implicita.

2. Ajusteaza la citirile in afara scalei. Pe un multimetru digital, OL, OVER sau supraincarcare inseamna ca trebuie sa selectezi un interval mai mare, in timp ce un rezultat foarte apropiat de zero inseamna ca o valoare mai mica va oferi mai multa precizie. In cazul unui multimetru analog, un ac care ramane nemiscat inseamna, de obicei, ca trebuie sa selectezi un interval mai mic. Un ac care se duce la maximum inseamna ca trebuie sa alegi o valoare mai mare.

3. Opreste alimentarea inainte de a masura rezistenta. Opreste intrerupatorul de alimentare sau scoate bateriile care alimenteaza circuitul pentru a obtine o citire precisa a rezistentei. Multimetrul trimite un curent pentru a masura rezistenta, iar daca exista deja curent suplimentar, acest fenomen va perturba rezultatul.

4. Masoara curentul in serie. Pentru a masura curentul, va trebui sa formezi un circuit care sa includa multimetrul in serie cu celelalte componente. De exemplu, deconecteaza un fir de la borna bateriei, apoi conecteaza o sonda la fir si una la baterie pentru a inchide din nou circuitul.

5. Masoara tensiunea in paralel. Tensiunea reprezinta schimbarea energiei electrice pe o parte a circuitului. Circuitul ar trebui sa fie deja inchis cu curent, apoi multimetrul ar trebui sa aiba cele doua sonde plasate in puncte diferite ale circuitului pentru a-l conecta in paralel cu circuitul. Acest lucru trebuie facut cu atentie pentru a evita discrepanta.

6. Calibreaza ohmii pe un contor analogic. Multimetrele analogice au un cadran suplimentar, folosit pentru a regla scala de rezistenta si marcat de obicei cu un Ω. Inainte de a efectua o masuratoare de rezistenta, conecteaza cele doua capete ale sondei unul la celalalt. Roteste cadranul pana cand scala de ohmi arata zero, pentru a o calibra, apoi efectueaza testul propriu-zis.

Citeste si: Cum se masoara jantele de la masina?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...
Scurgerea de la dus se poate infunda cu minerale din apa dura, par si resturi de sapun....