Cum sa cureti marmura

Cum sa cureti marmura

Avand culori atractive si nervuri, placile de marmura au devenit o alegere foarte populara pentru podele, blaturi si cabine de dus. Totusi, uneori, multi gospodari refuza sa aleaga marmura, deoarece este mai soft decat granitul sau portelanul, fiind si mai greu de intretinut. Nu trebuie sa te descurajeze aceasta asa-zisa reputatie! Cu putina pricepere , marmura este foarte usor de curatat si de pastrat.

Cum sa cureti marmura. Curatarea cotidiana:

1. Fa un amestec detergent de vase si apa calda. Produsele de curatare prea acide pot deteriora placile de marmura, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa folosesti produse cu lamaie, otet sau inalbitor. E de preferat un detergent de vase bland, non-abraziv, care are un pH neutru. Pentru cele mai bune rezultate, amesteca aproximativ 230 ml de apa calda cu o lingura de detergent intr-un pulverizator/alt vas. Agita bine amestecul. Nu folosi un produs de curatare universal pe marmura decat daca este marcat in mod special ca sigur pentru aceasta suprafata.

2. Aplica solutia pe marmura. Daca utilizezi solutia a curata placile de marmura de pe blaturi, o poti aplica direct din pulverizator. Pentru podele, foloseste un mop moale. Nu aplica prea multa solutie pe marmura - suprafata placilor ar trebui sa fie umeda, dar nu baltita. Daca iti scapa prea mult lichid pe marmura, sterge-l rapid.

3. Sterge marmura si usuc-o bine. Dupa aplicarea solutiei din apa si detergent de vase, sterge suprafata pentru a indeparta murdaria si resturile. Foloseste o carpa fierbinte si umeda pentru a sterge orice urma de pe blaturi sau un mop umezit cu apa fierbinte in cazul podelelor. Apoi, luati un prosop moale si uscat sau un mop pentru a usca bine si lustruiti gresia.

4. Foloseste un mop. Placile de marmura de pe podea acumuleaza praf, murdarie si alte resturi, cum ar fi firimiturile. Cu toate acestea, desi un aspirator poate reprezent cel mai simplu mod de a face curatenie, este mai bine sa utilizezi un mop pentru a curata suprafata. Aspiratoarele cu roti uzate si atasamente metalice pot zgaria cu usurinta marmura.

Cum sa cureti marmura. Indepartarea petelor:

1. Foloseste un demachiant lichid. Daca pata de pe placile de marmura este pe baza de ulei, cum ar fi grasimea sau produsele cosmetice, o poti indeparta cu un demachiant lichid. Utilizeaza un detergent delicat de uz casnic pe petele proaspete si amoniac/bauturi spirtoase pe petele mai vechi si mai persistente. Dilueaza produsul de curatare in apa calda si foloseste o carpa moale pentru a aplica amestecul pe zona patata. Foloseste o carpa curata si umeda pentru a sterge detergentul si un prosop curat si uscat pentru a sterge marmura. Poti , de asemenea, folosi carpa umezita in solutia de curatare pentru a freca usor petele. Daca nu esti atent, vei zgaria marmura!

2. Incearca apa oxigenata. Daca petele de pe marmura sunt provocate de un material organic, cum ar fi mancarea, cafeaua sau ceaiul, peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) e cel mai eficient agent de curatare. Amestecati apa oxigenata 12% cu cateva picaturi de amoniac . Aplica amestecul pe marmura. Sterge cu o carpa curata si umeda suprafata. Da-i apoi lustru cu un prosop moale si curat. Important: apa oxigenata e potrivita doar pentru marmura de culoare deschisa! Peroxidul de hidrogen poate inalbi placile de marmura inchise la culoare.

3. Aplica o cataplasma. Pentru petele incapatanate sau vechi, e necesara o cataplasma. Poti cumpara pulbere de cataplasma din comert. Urmeazainstructiunile pentru a amesteca pasta si aplic-o cu generozitate pe pata(stratul de cataplasma ar trebui sa aiba cam un centimetru). Lasa cataplasma sa actioneze 1-2 zile sub o folie de plastic. Apoi, clateste cataplasma cu apa distilata. La final, sterge marmura cu un prosop curat si delicat.

Cum sa cureti marmura. Prevenirea daunelor:

1. Sterge rapid scurgerile. Ori de cate ori un lichid isi face simtita prezenta pe marmura, exista riscul de patare sau decolorare. Lichidele acide, cum ar fi sucurile de citrice, vinul, cafeaua si otetul, reprezinta un pericol deosebit pentru marmura. Chiar si apa care nu este curatata rapid poate pata gresia. Pentru a evita decolorarile, sterge lichidele de pe marmura imediat ce le sesizezi.

2. Foloseste protectie. Foloseste covorase sau chiar covoare pe podea, iar pe blat diverse suporturi pentru pahare, cesti farfurii etc. Impotriva zgarieturilor, te sfatuim sa folosesti covorase de cauciuc sub mobilier, ghivece si alte accesorii metalice.

3. Ceruieste placile de marmura in feicare luna. Pentru a proteja suprafata de marmura impotriva petelor si a decolorarii, este important sa aplici o data pe luna ceara pentru marmura. O gasesti in orice magazin de bricolaj. Tine cont de instrucitunile de pe ambalaj inainte de aplicare..

Citeste si: Cum sa renovezi faianta. Nu e nevoie sa o schimbi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...
Scurgerea de la dus se poate infunda cu minerale din apa dura, par si resturi de sapun....