Obiceiuri cotidiene care iti pot afecta calitatea somnului

Obiceiuri cotidiene care iti pot afecta calitatea somnului

Somnul de slaba calitate afecteaza sanatatea. Probabil stim cu totii asta. Totusi, circa 35% dintre adulti dorm mai putin de 7 ore pe seara, in medie! Stresul si grijile sunt principalii vinovati pentru episoadele de somn neodihnitor sau pentru cele de insomnie. Putem, din fericire, imbunatati calitatea somnului, eliminand din rutina zilnica anumite obiceiuri!

Obiceiuri cotidiene care iti pot afecta calitatea somnului:

Mergi la culcare fara sa iti oferi momente de relaxare. La sfarsitul unei zile complicate, iti doresti sa pui capul pe o perna si sa dormi! Totusi, ar fi bine sa creezi un spatiu intre ziua stresanta si noaptea de odihna. Fa asta, apeland la anumite ritualuri de seara. Poti incerca sa citesti cateva pagini sau sa gusti ceva usor. Orice te relaxeaza e binevenit. Astfel, somnul va fi mai prodund si mai odihnitor!

Bei ceai negru inainte de culcare. Ceaiurile din plante sunt cunoscute pentru efectele lor calmante, fiind utilizate din vechime pntru tratarea insomniei. Ceaiurile de musetele sau lavanda sunt potrivite inainte de culcare. La polul opus, ceaiul negru are un continut ridicat de cofeina, ceea ce poate produce nervozitate si insomnie.

Alegi patura nepotrivita. In sezonul cald, multi alegeme sa dormim inveliti doar cu un cearsaf. In lunile reci, insa, trecem la pilota, patura sau chiar plapuma. Indiferent ce grosime alegi, ar fi bine sa eviti poliesterul. Paturile din acest material sunt usor de spalat, dar pot contribui la un somn nelinistitor.
Poliesterul este un material sintetic, ceea ce inseamna ca pielea nu prea respira si corpul nu poate sa isi regleze temepratura asa cum trebuie. Te vei inccalzi rapid, vei transpira si s-ar putea sa dormi in valuri. Alege, spre exemplu, o patura din lana. Tine de cald si permite pielii sa respire!

Mergi seara la sala. Exercitiile fizice sunt un bun tratament impotriva anxietatii, ceea ce inseamna si un somn de buna calitate. A face, insa, efort sustinut chiar inainte de culcare(cu o ora inainte, sa zicem), iti poate deregla somnul. Temperatura corpului nu va scadea suficient, iar tu te vei intoarce de pe o parte pe alta, enervandu-te ca nu poti adormi. Fa exercitii fizice cu minimum 4 ore inaintea orei de culcare.

Omiti micul dejun. Micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei. Din pacate, multi dintre noi mancam pentru prima oara in zi la masa de pranz. Un obicei care ne poate aduce kilograme in plus si o capacitate scazuta de concentrare. Mai mult, persoanele care nu ananca de dimineata sunt predispuse sa doarma prost si sa se trezeasca irascibile.

Porti pijamale. Seara, nimic nu pare mai atragator decat pijamaua preferata. Din pacate, unele sunt prea groase si pot afecta calitatea somnului. Ar fi bine sa dormi dezbracat/a, pentru ca pielea sa respire suficient. Daca nu te simti confortbail asa, alege macar niste pijamale subtiri, din tesaturi naturale si respirabile, cum ar fi bumbacul.

Ai covor in dormitor. Covoarele/presurile ptoi schimba infatisarea unui dormitor, dar nu sunt deloc sanatoase. Aduna cu usurinta praful, iar acarienii vor avea un mediu propice de inmultire. Multe studii au relevat faptul ca, fara un aer de calitate in camera, somnul este perturbat.

Citeste si: Ce se intampla daca te culci suparat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...
Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu...