9 motive pentru care bunicile nu ar trebui sa creasca nepotii

9 motive pentru care bunicile nu ar trebui sa creasca nepotii

Cand intr-o familie tanara apare un bebelus, bunica e, de obicei, dornica sa ajute la cresterea copilului. Din pacate, de multe ori, ea nu respecta instructiunile date de mama si de tatal celui mic. Astfel, se ajunge la conflicte inutile in sanul familiei respective.

Sigur ca un copil trebuie sa aiba parte si de dragostea bunicilor, nu doar de cea a parintilor. Pentru o crestere sanatoasa, insa, ar fi bine ca respectivul copil sa stea in majoritatea timpului cu mama si cu tata. Iata 7 motive pentru care bunicile nu ar trebui sa creasca nepotii:

1. Cunostinte invechite. In trecut, copiii erau scaldati in apa fierbinte, practica pe care specialistii de azi o considera gresita! De asemenea, bunicii le-ar oferi bebelusilor lor lapte de vaca si suc, insa, in zilele noastre, exista tot felul de formule care contin nutrientii si vitaminele necesare. Un alt exemplu: in trecut, copiii erau infasurati strans. Motivele: sa nu le fie frig si sa nu creasca avand picioarele strambe. Totusi, ganditi-va ca nu exista alta fiinta pe Terra care sa nu-si lase copilul sa se miste. Asa ca atentie! Bunica va continua sa se comporte astfel, deoarece e convinsa ca toate aceste lucruri de pe Internet sunt gresite...

Ce trebuie sa faci: Explica-i mamei tale ca multe dintre practicile vechi au devenit inutile. Mai mult, ea trebuie sa inteleaga ca, daca doreste sa participe la cresterea nepotului, trebuie sa respecte regulile tale!

2. Impunerea propriilor metode de crestere a copilului. Metodele de crestere a copilului care erau comune in urma cu 30 ani sunt foarte diferite de practicile actuale. Bunicii nostri au fost crescuti dupa o multime de reguli stricte. Cand aveau copii, exista opinia populara ca este gresit sa tii bebelusul in brate tot timpul. Oamenii credeau ca, atunci cand un bebelus plangea, trebuia sa i se acorde timp pentru a se linisti. Acesta este motivul pentru care multi oameni in varsta subestimeaza importanta caldurii si a dragostei in relatiile cu bebelusii.

Ce trebuie sa faci: Copilul creste dupa regulile tale; reguli pe care oricine altcineva trebuie sa le respecte! Asta daca doreste sa fie prin preajma.

3. Rasfatul exagerat. Multe bunici fac greseala de a-si rasfata nepotii. De exemplu, in familiile cu un copil, poate exista regula conform careia fiecare isi spala farfuria dupa ce mananca! Apoi, un copil crescut dupa aceasta regula ajunge la bunica. Aceasta din urma, din dorinta de a-i face pe plac, s-ar putea sa-i spele vasele din care a mancat. Acest fenomen va provoca un dezacord in mintea copilului, care nu va intelege ce comportament e sanatos: cel al mamei sau cel al bunicii?

Ce trebuie sa faci: Vorbeste-le parintilor tai despre regulile impuse celor mici! Daca mama ta considera ca o anumita regula e gresita, arata-i ca nu e asa! Sunt studii peste tot in onile care sa iti sustina punctul de vedere. Bunica isi iubeste nepotii, asa ca ar trebui sa fie dispusa sa accepte aceste noi reguli.

4. Preluarea controlului asupra vietii de familie. Cand ajuta cu cresterea unui copil, o bunica poate incepe, din greseala, sa dea sfaturi cu privire la orice, de la gatit, la obiceiuri de petrecere si pana la hobby-uri. S-ar putea chiar sa inceapa sa vorbeasca despre cat de putin timp petreci cu copilul sau sa iti reproseze ca faci ceva gresit.

Ce trebuie sa faci: Traseaza o linie clara peste care bunicii sa nu poata calca! Parintii tai trebuie sa stie ce pot face si ce nu pot face in preajma celui mic.

5. Subminarea autoritatii parintilor. Oamenii din generatiile mai in varsta au intotdeauna convingeri puternice despre cam orice, deci si despre cresterea copiilor. Mai mult, ei nu ezita sa isi exprime opiniile in fata celor mici. Imaginati-va acest scenariu: copilul face ceva gresit, asa ca mama sa incearca sa-l calmeze, amenintandu-l, spre exemplu, ca ii ia bomboanele. Bunica, insa, se ridica si spune: „Nu o asculta pe mama ta. Opreste-te si hai sa mergem sa luam niste inghetata! ” Astfel, autoritatea mamei este stirbita. Pe termen lung, acest comportament poate crea o multime de probleme.

Ce trebuie sa faci: Bunica trebuie sa stie ca toate opiniile sale ajung doar la tine. In niciun caz, la copil!

6. Maturizare incetinita. Unii parinti sunt foarte ocupati, asa ca trebuie sa lase frecvent copiii la bunici. Cei mici, insa, invata totul de la parinti. Daca mama si tatal lucreaza tot timpul, copiii isi vor da seama ca munca este motivul pentru care nu isi vad parintii. Mai mult, daca mama si tata se plang din cauza oboselii, cel mic va crede ca munca e nociva. Urmatorul pas: nu isi va dori vreo meserie cand va creste!

Ce trebuie sa faci: incearca sa iti ajustezi programul de lucru si sa petreci mai mult timp cu copilul. Cand lucrezi, poti lasa copilul la bunica, dar, cu prima ocazie, ia-l inapoi acasa! In caz contrar, cel mic ar putea simti ca nu reprezinta altceva decat o problema pentru parinti.

7. Luarea deciziilor importante. Cresterea unui copil inseamna a lua decizii importante. Daca parintii nu fac asta, bunicii o vor face.

Ce trebuie facut: asuma-ti responsabilitatea deplina pentru sanatatea si pentru fericirea copilului tau.

8. Protectie exagerata. Bunicii ii fac, deseori, pe copii sa poarte prea multe haine cand este cald, evita sa mearga la plimbari, deoarece sunt speriati de faptul ca ar putea pierde copiii si chiar fac temele in locul celor mici! Bunica vrea doar sa ajute, dar mai mult creeaza probleme.

Ce trebuie sa faci: explica-i clar bunicii care e setul de reguli pentru cresterea copilului tau.

9. Hrana in exces. Conform studiilor, majoritatea copiilor care petrec mult timp cu bunicii au un risc mai mare de obezitate comparativ cu cei care traiesc alaturi de parintii lor. Persoanele in varsta sunt usor de manipulat de catre copii. Cei mici incep sa planga si primesc rapid mancarea la care parintii le-au dat interzis!

Ce trebuie sa faci: Vorbeste-i bunicii despre problemele pe care le poate aduce greutatea suplimentara ( alergii, diabet, bolile cardiovasculare etc).

Citeste si: 3 lucruri pe care copilul le invata inca din pantece

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si...
Crizele de furie sunt foarte frecvente in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani....