Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta

A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar asa va deveni un adult stabil din punct de vedere emotional, care se va putea integra mai usor in societate. Tactica de disciplinare, insa, e una pentru un copil de 2 anisori si alta pentru unul de 10 ani! Altfel spus, educatia se raporteaza la varsta.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 1-2 ani. La aceasta varsta, cel mic se afla in faza cunoasterii brute. Ii place sa exploreze lumea, deci incearca sa nu-l privezi de curiozitate. Sigur, ai grija sa nu-l lasi singur! Un copil la aceasta varsta se poate rani cu lejeritate, nefiind constient de pericole.

De evitat:

- tehnica time-out. E prea mic si foarte sensibil. Ii vei declansa teama de abandon!

- tipatul/urlatul. Se va simti neiubit;

- interdicitii si explicatii prea lungi. Limbajul lor inca se dezvolta. Nu sunt, asadar, suficient de pregatiti pentru a interpreta situatii de viata.

De aplicat:

- ia copilul din zonele potential periculoase, rostind un NU hotarat, dar fara sa tipi;

- redirectioneaza-i atentia catre un alt obiect sau scena;

- ramai aproape de el/ea. Doar asa te vei asigura ca nu experimenteaza sentimente precum abandonul. In plus, nici nu va putea sa se raneasca.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 2-3 ani. In aceasta perioada, orice copil depune un efort constant de a castiga autonomie si autoafirmare, in timp ce invata ca exista limite. Acest fenomen duce la frustrare si la binecunoscutele crize de furie.

De evitat:

- interzicerea lucrurilor;

- ignorarea, presupunand ca isi va recapata controlul in scurt timp. Asta nu se va intampla.

- lovirea.

De aplicat:

- mentinerea controlului. Nu-ti plac crizele celui mic. E normal. Totusi, incearca sa nu raspunzi cu acelasi comportament. Incearca , in schimb, sa empatizezi cu cel mic.

- mutarea copilului de la fata locului.

- intreaba-l de ce se comporta asa;

- explica-i situatia calm si clar. Apoi mangaie-l, oferindu-i astfel un exemplu de comportament adecvat.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 3-5 ani. Copiii de gradinita au invatat deja sa recunoasca realitatea si limitarile, dar au nevoie totusi de ceva ajutor pentru a interioriza regulile si pentru a dezvolta o judecata sanatoasa.

De evitat:

- prelegeri si discutii lungi. Nu vor avea niciun efect asupra comportamentului copilului si ar putea fi chiar contraproductive;

- amenintarea conform careia vor exista consecinte. Nu va invata din asta decat ca regulile nu inseamna nimic.

De aplicat:

- stabilirea si aplicarea constanta a regulilor. Acum le poate intelege si le poate pune in practica.

- ofera-i o directie pentru a-i arata comportamentul potrivit.

- foloseste tehnica time-out, daca copilul este scapat de sub control. Regula este sa stea atatea minute cati ani are. In acest interval trebuie sa se gandeasca la ce a facut, sa isi invete lectiile si sa isi ia angajamentul ca nu va mai gresi. De fapt, esenta time-out-ului este intreruperea contactului fizic, vizual si mai ales emotional dintre cel mic si parinte.

- educare prin puterea exemplului. Invata-l ca , daca greseste, exista consecinte.

- prevenirea comportamentului nedorit prin complimentarea unui comportament pozitiv. Lauda-l cand face un lucru bun. La aceasta varsta, copilul are nevoie de confirmari.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 5-12 ani. La aceasta varsta, copilul capata din ce in ce mai multa autonomie; o autonomie pe care doreste sa o aplice in fata parintilor, ceea ce produce conflictul. Acum isi poate alege prietenii si interesele, dar parintii detin inca controlul asupra deciziilor importante, deoarece copilul nu e capabil inca sa-si analizeze amanuntit deciziile.

De evitat:

- stabilirea de pedepse exagerate. Nu-i lua accesul de la jocul video preferat! Acolo e mica lui lume...

- umilirea publica pentru comportamentul sau inacceptabil in fata altor persoane. Copilul are nevoie de un model sanatos nu de un satrap care sa-i calce personalitatea in picioare.

- evitarea discutiilor despre greselile celui mic. Discuta intotdeauna cu copilul despre ceea ce a gresit. Indruma-l. Explica-i de ce nu e bine. Lasand lucrurile de izbeliste, vei pierde autoritatea fata de cel mic.

De aplicat:

- o discutie rezonabila fara judecati.

- intelegerea comportamentului adecvat varstei. Daca o fetita de 6 ani isi balanseaza picioarele in timp ce sta, nu uita ca e doar o micuta.

- stabilirea si respectarea regulilor casei. Intotdeauna. Acest comportament va va confirma autoritatea.

- eliminarea sau amanarea privilegiilor precum jucariile si desertul. Nu uita , totusi, ca nu e cazul de exagerari...

- lasa consecintele comportamentului copilului sa intre in actiune. Altfel spus, a gresit, lasa-l sa plateasca si nu repara dupa el/ea.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 13-18 ani. Adolescentii sunt cunoscuti pentru sfidarea valorilor si regulior parintilor. Fac asta, incercand sa-si gaseasca propriul sentiment de sine si sa-si afirme individualitatea. Urmeaza o distantare fireasca fata de parinti. De asemenea, reactiile impulsive sunt la ordinea zilei. Incepe practic o era a conflictelor dificile.

De evitat:

- desconsiderarea, mai ales in fata strainilor si a semenilor lor.

- prelegerile. Fii transparent, precis si direct.

De aplicat:

- stabilirea regulilor in functie de varsta, intr-o maniera noncritica. Este esential ca aceste reguli sa fie respectate.

- dupa fapta si rasplata. A gresit? Lasa-l sa simta consecintele. Daca, de exemplu, sparge un geam cu mingea, nu plati daunele. Sa plateasca el din alocatie. Doar asa responsabilitatea propriilor fapte se intareste.

- negocierea pe subiecte usoare. Astfel ii oferi un sentiment de independenta, de importanta, de parte a intregului.

- disponibilitatea. Multi adolescenti cauta si doresc indrumarea si aprobarea parintilor pentru a le ghida comportamentul.

Citeste si: Cum sa fii un parinte model

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
Un copil depinde de familia sa din momentul in care s-a nascut. Legatura dintre el si parinti...
Dezvoltarea caracterului si dezvoltarea sociala reprezinta parti majore din viata unui copil. Chiar daca acesta isi poate...