Cum sa cresti pofta de mancare a copilului tau. Televizorul, o solutie!

Cum sa cresti pofta de mancare a copilului tau. Televizorul, o solutie!

Traim intr-o societate a boom-ului informational, in care putem vedea la tv tot felul de emisiuni informative, sociale sau de divertisment care pot educa, dar pot produce si mult rau. Dezinformarea, intoxicarea mediatica si indoctrinarea sunt principalele pericole care vin din aceasta zona. Pentru copilul tau, aceste emisiuni sunt cu atat mai nocive. Din fericire, exista productii tv care sa ajute la dezvoltarea celui mic. Emisiunile de gatit, spre exemplu, il vor ajuta sa manance sanatos si cu pofta!

Studiu. Privitul emisiunilor culinare ii va creste pofta de mancare copilului tau. Iata cum:

Multe mamici se confrunta cu lipsa de apetit din partea celor mici. Daca vrei sa-l stimulezi pe copil sa manance alimentele sanatoase pe care i le-ai pregatit, ai putea sa ii prezinti un spectacol culinar pentru copii! Oameni de stiinta au demonstrat ca aceste emisiuni au , in general, un efect pozitiv asupra comportamentelor si atitudinilor copiilor. Pe scurt, cel mic se va uita la emisiune, in timp ce va consuma cu pofta mancarea!

Pasii studiului. Au fost selectati 125 copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani. Acestia au fost indemnati sa urmareasca 10 minute un program de televiziune olandez conceput pentru copii. Unii dintre subiecti au urmarit un episod cu alimente sanatoase, iar altii, un episod cu gustari nesanatoase. Astfel, in primul material au aparut rosii, ceapa, varza de Bruxelles si alte fructe si legume, in timp ce in al doilea au fost prezentati hamburgeri, cartofi prajiti cu maioneza si cornuri.

Apoi, li s-a cerut copiilor sa evalueze produsele aparute in videoclipuri, cu note de la 0 la 10, in functie de perceptia lor, unde zero reprezenta complet nesanatos, iar 10 era foarte sanatos. La final, copiilor li s-a oferit o gustare: au putut alege din mai multe alimente, printre care felii de mere, feli de castraveti, cartofi prajiti sau covrigi.

41% dintre copii au ales alimente sanatoase! In grupul de copii care au urmarit videoclipul cu alimente sanatoase, 41% au ales o gustare sanatoasa! In celalalt grup, doar 20% au ales o optiune sanatoasa. Mai mult, cei care au urmarit un episod cu gustari sanatoase au avut de 2,7 ori mai multe sanse sa aleaga hrana sanatoasa, dupa ce au urmarit-o la tv!

Concluzia studiului. Spectacolele de gatit pot fi un instrument pentru a promova schimbari pozitive in preferintele, atitudinile si comportamentele legate de mancarea copiilor.

Alternative pentru promovarea unei alimentatii sanatoase la copii:

- fii un model - copiii adopta comportamentul parintilor. Asadar, daca vrei sa manance sanatos, fii exemplul cel mai bun si consuma alimente sanatoase!

- nu pune presiune - daca incerci sa obligi copilul sa manance un anumit aliment, te vei lovi de o respingere virulenta. Incearca , din nou, dar dupa o pauza, de macar 2 zile. in aceasta perioada, ii vei oferi copilului alte produse. Daca vei incerca alimente noi si diferite , de la o varsta frageda, copilul nu se va mai teme sa guste arome necunoscute si texturi noi.

- implica-l in bucatarie – copiii care participa la prepararea alimentelor vor putea sa faca diferenta intre sanatos si nesanatos, deoarece vor vedea si vor folosi ingredientele. Nu uita sa ii explici celui mic ce este fiecare ingredient in parte si cat este de sanatos sau nu!

Citeste si: Cum sa responsabilizezi copilul. Treburi casnice in functie de varsta

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa-ti cumperi un televizor nou, dar nu prea stii ce sa alegi? Primul criteriu de care...
Omul modern petrece mult timp in fata tv-ului. E un fenomen firesc, intr-o societate a boom-ului informational....
Iata 2 metode prin care puteti conecta un Macbook Pro la un televizor: 1. HDTV Achizitionati componentele...