Cozonac traditional cu stafide. Ingrediente pentru aluat:
- 500 mililitri de lapte;
- 15 oua (din care vei pastra 2 albusuri pentru glazura);
- 22 grame de drojdie uscata/100 grame de drojdie proaspata;
- 2,5 kilograme de faina;
- 450 grame de zahar tos;
- 200 grame de smantana fermentata mai grasa;
- 400 grame de unt;
- 2 grame de zahar vanilat;
- o lingurita de sare;
- stafide;
Cozonac traditional cu stafide. Ingrediente pentru glazura:
- 2 albusuri de oua;
- 200 grame de zahar pudra;
- un sfert de lingurita de sare de lamaie;
- ornamente colorate pentru decorarea copturilor.
Cozonac traditional cu stafide. Mod de preparare:
- fierbe laptele si lasa-l sa se raceasca, pana cand va fi caldut;
- toarna laptele intr-un castron adanc si incorporeaza-l cu drojdia uscata, folosind un tel;
- adauga cateva linguri de faina si amesteca bine cu telul, dupa ce drojdia s-a dizolvat complet;
- acopera castronul cu un prosop de bucatarie si pune-l deoparte, pana cand amestecul isi va dubla volumul. Va dura cam 20 minute;
- sparge 13 oua intregi si 2 galbenusuri, intr-un alt castron;
- 2 albusuri pune-le in alt recipient. Le vei folosi pentru glazura;
- adauga cate putin zahar tos peste oua si amesteca folosind telul;
- adauga zaharul vanilat, sarea si smantana fermentata. Amesteca bine;
- topeste untul in cuptorul cu microunde si toarna-l in castron;
- descopera castronul cu aluatul dospit si toarna compozitia de oua peste el;
- amesteca cu o lingura sau cu o spatula;
- adauga restul cantitatii de faina. Cerne faina inainte si toarn-o in etape!
- dauga stafidele si amesteca, dar doar dupa ce aluatul incepe sa se ingroase. Spala stafidele inainte si usuca-le pe prosoape de hartie;
- continua sa framanti aluatul, adaugand faina ramasa. Daca doesti, il poti transfera pe suprafata de lucru, pentru o framantare mai usoara;
- fa o bila mare din aluat, cand acesta devine suficient de omogen si nu se va mai lipi de palme;
- taie bila in jumatate si pune bucatile in doua recipiente incapatoar(aluatul isi va dubla volumul);
- acopera recipientele cu un prosop curat si lasa aluatul la dospit timp de aproximativ 80 minute intr-un loc cald;
- pregateste formele, ungandu-le cu ulei vegetal;
- transfera aluatul iar pe masa si mai framanta-l putin. Ia cate putin din el, modeleaza-l in forma de bila si umple formele pe jumatate;
- pune formele cu aluat pe o tava, acopera-le cu un prosop si mai lasa-le jumatate de ora sa se dospeasca intr-un loc cald;
- coace cozonacii in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 45 minute;
- pregateste glazura. Bate albusurile de oua cu ajutorul mixerului, adaugand treptat zaharul pudra;
- adauga sarea de lamaie. Trebuie sa obtii o compozitie cremoasa si albicioasa, nu una lichida!
- scoate cozonacii din forme si acopera-i cu glazura;
- decoreaza cozonacii cu ornamente pentru copturi.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE