Cum sa prepari cozonac traditional cu stafide

Cum sa prepari cozonac traditional cu stafide

Masa de Paste fara cozonac parca nu e masa de Paste! Asadar, orice gospodina/gospodar pregateste aceasta prajitura minunata in preajma uneia dintre cele mai mari sarbatori crestine. Sunt multe retete de cozonac. Azi, ne vom opri asupra uneia traditionale: cozonac traditional cu stafide!

Cozonac traditional cu stafide. Ingrediente pentru aluat:

- 500 mililitri de lapte;

- 15 oua (din care vei pastra 2 albusuri pentru glazura);

- 22 grame de drojdie uscata/100 grame de drojdie proaspata;

- 2,5 kilograme de faina;

- 450 grame de zahar tos;

- 200 grame de smantana fermentata mai grasa;

- 400 grame de unt;

- 2 grame de zahar vanilat;

- o lingurita de sare;

- stafide;

Cozonac traditional cu stafide. Ingrediente pentru glazura:

- 2 albusuri de oua;

- 200 grame de zahar pudra;

- un sfert de lingurita de sare de lamaie;

- ornamente colorate pentru decorarea copturilor.

Cozonac traditional cu stafide. Mod de preparare:

- fierbe laptele si lasa-l sa se raceasca, pana cand va fi caldut;

- toarna laptele intr-un castron adanc si incorporeaza-l cu drojdia uscata, folosind un tel;

- adauga cateva linguri de faina si amesteca bine cu telul, dupa ce drojdia s-a dizolvat complet;

- acopera castronul cu un prosop de bucatarie si pune-l deoparte, pana cand amestecul isi va dubla volumul. Va dura cam 20 minute;

- sparge 13 oua intregi si 2 galbenusuri, intr-un alt castron;

- 2 albusuri pune-le in alt recipient. Le vei folosi pentru glazura;

- adauga cate putin zahar tos peste oua si amesteca folosind telul;

- adauga zaharul vanilat, sarea si smantana fermentata. Amesteca bine;

- topeste untul in cuptorul cu microunde si toarna-l in castron;

- descopera castronul cu aluatul dospit si toarna compozitia de oua peste el;

- amesteca cu o lingura sau cu o spatula;

- adauga restul cantitatii de faina. Cerne faina inainte si toarn-o in etape!

- dauga stafidele si amesteca, dar doar dupa ce aluatul incepe sa se ingroase. Spala stafidele inainte si usuca-le pe prosoape de hartie;

- continua sa framanti aluatul, adaugand faina ramasa. Daca doesti, il poti transfera pe suprafata de lucru, pentru o framantare mai usoara;

- fa o bila mare din aluat, cand acesta devine suficient de omogen si nu se va mai lipi de palme;

- taie bila in jumatate si pune bucatile in doua recipiente incapatoar(aluatul isi va dubla volumul);

- acopera recipientele cu un prosop curat si lasa aluatul la dospit timp de aproximativ 80 minute intr-un loc cald;

- pregateste formele, ungandu-le cu ulei vegetal;

- transfera aluatul iar pe masa si mai framanta-l putin. Ia cate putin din el, modeleaza-l in forma de bila si umple formele pe jumatate;

- pune formele cu aluat pe o tava, acopera-le cu un prosop si mai lasa-le jumatate de ora sa se dospeasca intr-un loc cald;

- coace cozonacii in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 45 minute;

- pregateste glazura. Bate albusurile de oua cu ajutorul mixerului, adaugand treptat zaharul pudra;

- adauga sarea de lamaie. Trebuie sa obtii o compozitie cremoasa si albicioasa, nu una lichida!

- scoate cozonacii din forme si acopera-i cu glazura;

- decoreaza cozonacii cu ornamente pentru copturi.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cozonacul trandafir cu stafide reprezinta o alternativa la cozonacul clasic, datorita aspectului deosebit. Gustos si aromat, acest...
Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatoare! Suntem de altfel convinsi ca nu vei...
Cozonacul Cruffin reprezinta o combinatie reusita intre panetonnele din Italia si cruffinul australian. Panetonne este un cozonac...