Daca esti vegetarian sau vegan nu inseamna ca vei manca un tort cu gust anost la masa de Craciun! Iti prezentam, azi, o reteta minunata: tort pe baza de fructe.
Ingrediente:
- 1/2 cana de margarina fara lapte (aprox 125 grame) sau 1/2 cana de ulei de masline (de preferat un ulei light, cu o aroma usoara);
- 1/2 ceasca de cirese glace(conservate in zahar);
- 1/4 cana de curmale faramitate;
- 3 cani de fructe uscate mixate, la alegere(stafide, afine, caise);
- 1/2 ceasca de alcool cu aroma de portocale, cum ar fi Cointreau sau Grand Marnier. Daca nu consumi alcool deloc, poti folosi suc de portocale;
- o cana (200 grame) de zahar brun;
- o cana de apa (aprox. 250 ml);
- o lingurita de bicarbonat de sodiu;
- inlocuitori pentru oua( 2 linguri apa + 1 lingura ulei + 2 linguri bicarbonat, 1/4 cana sos de mere + 1 lingurita bicarbona) in echivalentul a doua oua;
- 2 cani de faina (faina integrala de grau);
- 1/2 lingurita de sare;
- o lingurita de pudra de cacao;
- 2 lingurite praf de copt;
- 1/2 lingurita de scortisoara macinata;
- 1/2 lingurita de condiment mixt macinat;
- 1/2 lingurita cuisoare macinate;
- 1/4 ceasca de portocale organice amestecate cu coaja de lamaie.
Mod de preparare:
1. Pune fructele uscate intr-un bol mare. Taie in bucatele mici fructele uscate, precum caisele si afinele;
2. Toarna fructele in alcool (sau suc). Agita amestecul si asigura-te ca fructele sunt acoperite Nu te zgarci cu alcoolul! Fructele il vor absorbi negresit in cele 24 ore cat vei lasa compozitia la macerat;
3. Pune margarina sau uleiul de masline, zaharul, apa, bicarbonatul de sodiu si fructelele inmuiate intr-o cratita mare;
4. Fierbe amestecul intre 5 si 8 minute. Agita-l apoi opreste focul. Pune cratita sa se raceasca putin. Imediat, adauga inlocuitorul de ou. Ar trebui sa se dizolve rapid in amestecul cald;
5. Incalzeste cuptorul la 140 grade Celsius. Pune un strat de hartie de copt in tava;
6. Amesteca ingredientele uscate intr-un castron mare. Trece-le prin faina si adauga ingredientele uscate ramase. Amesteca-le impreuna foarte bine;
7. Adauga coaja de lamaie si continua amestecarea;
8. Toarna amestecul in tava de copt si intinde-l(uniformizeaza-l si in colturi) bine folosind o lingura de lemn. Daca doresti sa decorezi cu nuci sau cirese, acum e cazul;
9. Pune prajitura la cuptor timp de 45 de minute. Apoi redu temperatura de coacere la 120 grade Celsius pentru inca aproximativ 60. Verifica tortul din cand in cand. Incearca-l cu un cutit. Daca acesta iese curat din blat(nu se mai lipeste), prajitura e gata!
10. Scoate tortul si lasa-l la racit pe un gratar de sarma. Cat e inca fierbinte, poti turna o lingura de coniac sau de lichior de portocale pe deasupra(optional). Lasa tortul in tava pana se racest;
11. Dupa racirea completa, inveleste-l intr-o folie si pune-l intr-un recipient cu capac. Pastreaza-l intr-un loc racoros si protejat de lumina.
Pofta buna!