Sfaturi pentru masa de CRACIUN. Cum sa prepari un TORT VEGAN

Sfaturi pentru masa de CRACIUN. Cum sa prepari un TORT VEGAN

Tortul de Craciun reprezinta o delicatese pentru orice roman. Indiferent ce tip de hrana preferi in mod cotidian, aceasta prajitura de sarbatoare trebuie sa iti satisfaca papilele gustative.

Daca esti  vegetarian sau  vegan nu inseamna ca vei manca un tort cu gust anost la masa de Craciun! Iti prezentam, azi, o reteta minunata: tort pe baza de fructe.

Ingrediente:

- 1/2 cana de margarina fara lapte (aprox 125 grame) sau 1/2 cana  de ulei de masline (de preferat un ulei light, cu o aroma usoara);

- 1/2 ceasca de cirese glace(conservate in zahar);

- 1/4 cana de curmale faramitate;

- 3 cani de fructe uscate mixate, la alegere(stafide, afine, caise);

- 1/2 ceasca de alcool cu aroma de portocale,  cum ar fi Cointreau sau Grand Marnier. Daca nu consumi alcool deloc, poti folosi suc de portocale;

- o cana (200 grame) de zahar brun;

- o cana de apa (aprox. 250 ml);

- o lingurita de bicarbonat de sodiu;

- inlocuitori pentru oua( 2 linguri apa + 1 lingura ulei + 2 linguri bicarbonat, 1/4 cana sos de mere + 1 lingurita bicarbona) in echivalentul a doua oua;

-  2 cani de faina (faina integrala de grau);

- 1/2 lingurita de sare;

- o lingurita de pudra de cacao;

- 2 lingurite praf de copt;

- 1/2 lingurita de scortisoara macinata;

- 1/2 lingurita de condiment mixt macinat;

- 1/2 lingurita cuisoare macinate;

- 1/4 ceasca de portocale organice amestecate cu coaja de lamaie.

Mod de preparare:

1. Pune fructele uscate intr-un bol mare. Taie in bucatele mici fructele uscate, precum caisele si afinele;

2. Toarna fructele in alcool (sau suc). Agita amestecul si asigura-te ca fructele sunt acoperite  Nu te zgarci cu alcoolul! Fructele il vor absorbi negresit in cele 24 ore cat vei lasa compozitia la macerat;

3. Pune margarina sau uleiul de masline, zaharul, apa, bicarbonatul de sodiu si fructelele inmuiate intr-o cratita mare;

4. Fierbe amestecul intre 5 si 8 minute. Agita-l apoi opreste focul. Pune cratita sa se raceasca putin. Imediat, adauga inlocuitorul de ou. Ar trebui sa se dizolve rapid in amestecul cald;

5. Incalzeste cuptorul la 140 grade Celsius. Pune un strat de hartie de copt in tava;

6. Amesteca ingredientele uscate intr-un castron mare. Trece-le prin faina si adauga ingredientele uscate ramase. Amesteca-le impreuna foarte bine;

7. Adauga coaja de lamaie si continua amestecarea;

8. Toarna amestecul in tava de copt si intinde-l(uniformizeaza-l si in colturi) bine folosind o lingura de lemn. Daca doresti sa decorezi cu nuci sau cirese, acum e cazul;

9. Pune prajitura la cuptor timp de 45 de minute. Apoi redu temperatura de coacere la 120 grade Celsius pentru inca aproximativ 60. Verifica tortul din cand in cand. Incearca-l cu un cutit. Daca acesta iese curat din blat(nu se mai lipeste), prajitura e gata!

10. Scoate tortul si lasa-l la racit pe un gratar de sarma. Cat e inca fierbinte, poti turna o lingura de coniac sau de lichior de portocale pe deasupra(optional). Lasa tortul in tava pana se racest;

11. Dupa racirea completa, inveleste-l intr-o folie si pune-l intr-un recipient cu capac. Pastreaza-l intr-un loc racoros si protejat de lumina.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Craciunul se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele sunt pe ultima suta de metri cu pregatirile. Preparatele...
De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca un cozonac pufos si gustos! Din multitudinea de...
Vrei sa pui ceva aparte pe masa de Craciun, fara un efort considerabil? Ai putea incerca sa...