12 stereotipuri fara corespondent in realitate

12 stereotipuri fara corespondent in realitate

Omul cat traieste invata! E o vorba din popor, care se potriveste la scara larga. Din pacate, nu invatam doar lucruri pozitive. Putem stoca si informatii care nu ne ajuta cu nimic sau care sunt false. Iata o lista de stereotipuri care nu au legatura cu realitatea.

1. Nu poti baga degetul mare in nas. Inca se mai crede aceasta glumita. Probabil ca si tu ai verificat acum, zambind complice in momentul cand ai realizat ca poti face asta :) Evident ca poti introduce degetul mare in nas. Nu vedem, insa, de ce ai face-o!

2. Chupa Chups este un brand din SUA. Celebrul brand de acadele nu a fost lansat in State, ci in Sapania(Barcelona), de catre Enric Bernat. Sigla fost creata de Salvador Dali!

3. Bufnitele au picioare scurte. Toata lumea stie ca orice bufnita poate intoarce capul foarte mult, undeva intr-un unghi de 270 grade! Putini stiu, insa, ca picioarele bufnitei nu sunt deloc scurte. S-a descoperit asta cand cineva a decis sa ia o bufnita in brate.

4. Pestisorul auriu are memorie scurta. Un elev australian in varsta de 15 ani a spart mitul conform caruia un pestisor auriu nu isi poate aminti decat ultimele 3 secunde. Experimentul scolar a demonstrat ca acesti pesti pastreaza memorie asociativa timp de cel putin 6 zile.

5. Moliile de noapte nu gauresc hainele. Moliile mature nu mai fac asta. O fac , insa, larvele lasate de acestea in materialul hainelor. O molie se naste si traieste doar pentru a-si depune ouale, care apoi eclozeaza, iar viermii se hranesc cu acest material!

6. Chipsurile de cartofi sunt 100% din cartofi. Secretul chipsurilor netede si uniforme este ca sunt create din 40% fulgi de cartofi, restul fiind amidon, faina si apa. Ingredientele sunt amestecate si presate in forme speciale. Cipsurile autentice sunt felii subtiri de cartof prajite in ulei. Le poti recunoaste dupa marginile si textura lor inegale.

7. Diamantele sunt autentice. Sunt, dar nu toate. Unele diamante sunt din carbon ieftin in exces. Grupul De Beers detine monopolul pe aceasta piata. Fondatorii companiei au cumparat mai intai mine de diamante in Africa de Sud, in 1888. Apoi s-au extins si in alte state, unde, pare-se, nu au mai fost exploatate pietre la fel de pretioase! Preturile ridicate ale diamantelor sunt rezultatul unei strategii excelente de marketing a companiei.

8. Personajul Hello Kitty este o pisica. Antropologul Christine Yano a cercetat acest personaj ca pe un fenomen al culturii de masa. Specialista este convinsa ca Hello Kitty nu este o pisica, ci o fata, un personaj autonom. Dovezile? Hello Kitty nu e patrupeda si are o pisica.

9. Pamantul este rotund. Nu. Pamantul nu este rotund, ci geoid. SI nu, nu este nici plat, asa cum, mai nou, cred unii...

10. Coca-Cola e la fel, indiferent de ambalaj. Nu e la fel. Gustul difera in functie de recipient. La plastic sau cutie, mirosul si gustul nu mai sunt la fel de puternice precum in recipient de sticla! Sara Risch, chimist alimentar, crede ca polimerii care acopera interiorul unei cutii de aluminiu pot absorbi o parte din gust si miros, in timp ce sticla este inerta chimic (nu are gust si nici miros).

11. Napoleon era scund. Inaltimea medie in Franta acelor vremuri se situa undeva intre 1,60 m – 1,62 m. Practic, Napoleon era un om normal, nicidecum scund! Parea asa, deoarece nu purta palarii inalte. Si uite asa presupunerea eronata a unui psiholog(Adler), impreuna cu eroarea unui traducator au dat nastere expresiei complexul lui Napoleon, care nu are nimic de-a face cu imparatul Bonaparte.

12. Nu exista gravitatie in spatiul cosmic. Exista gravitatie pe ISS( International Space Station – Statia Spatiala Internationala), dar e mult mai mica decat pe suprafata planetei. De aici, plutirea cosmonautilor, lipsa de greutate si miscarile lor lente.

Citeste si: De ce e cerul albastru

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Crezi ca minti convingator? Daca o faci, probabil ca da. Corpul tau, insa, nu poate tine ritmul...
Chiar si cand mintim convingator, corpul nostru spune totul. Acest fenomen se intampla, de obicei, deoarece limbajul...
O relatie sanatoasa este bazata pe 5 elemente esentiale: iubire, respect, sinceritate, viata sexuala activa si comunicare....