De ce e cerul albastru

De ce e cerul albastru
De ce e cerul albastru

Cerul e albastru! De cate ori nu am auzit si chiar am folosit aceasta expresie? Ei bine, cerul pare albastru. In realitate, nu este. Vorbim doar despre o iluzie optica. Iata cum se explica fenomenul.

Cerul albastru nu e, de fapt, albastru. Culoarea pe care noi o percepem este o iluzie optica de care e responsabila atmosfera Pamantului. Mai exact, gazele din atmosfera, precum oxigenul, nitrogenul, azotul si dioxidul de carbon intra in contact cu lumina Soarelui, iar fiecare molecula devine o sursa de lumina. Efectul depinde de culoare.

Lumina soarelui vine in toate culorile: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet, fenomen cunoscut sub forma abrevierii ROGVAIV.

Cum se creeaza iluzia cerului albastru. Intensitatea cea mai mare este se creeaza in cazul luminii cu lungimea de unda cea mai mica (violet, indigo si albastru), deoarece lungimea de unda se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor de care vorbeam mai sus. Astfel, lumina violeta/albastra este reflectata de la o molecula la alta astfel incat pare ca vine de peste tot (lumina difuza), motiv pentru care cerul prinde culoarea albastru pe care o stim cu totii.

De ce nu e cerul violet? Soarele emite albastrul cu o intensitate mai mare, iar ochii nostri capteaza mai bine aceasta nuanta.

Citeste si: Cum PLOUA pe alte PLANETE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Salutul este parte integranta a culturii japoneze. Acesta variaza in functie de momentul zilei, de relatia dintre...
Decernarea premiilor Oscar este intotdeauna un moment asteptat de intreaga planeta, de la regizori, scenaristi si actori,...