Cum ii poti ajuta pe copii sa isi faca temele singuri?

 Cum ii poti ajuta pe copii sa isi faca temele singuri?

Orice parinte are tendinta de a interveni prea mult in temele de casa ale copiilor, de cele mai multe ori ajungand chiar sa le rezolve in totalitate.

Iata cum ii poti ajuta pe copii sa-si faca temele singuri, doar ghidandu-i: 

Induceti-le copiilor ideea ca „temele pot fi distractive". Astfel copiii vor descoperi ca acestea sunt antrenante si ca le pun mintea in miscare.

Ajutati-va copiii sa-si creeze un plan de teme scrise, care sa includa o limita de timp si niste teluri, putand folosi o serie de unelte utile, precum: un computer, un caiet, o pagina de calendar, o tabla, foi lipicioase pe usa frigiderului sau chiar markere ce pot fi sterse. Orice metoda poate fi de folos, atata timp cat copiii o considera distractiva si vor sa participe.

Dezvoltati un sistem de recompense pentru a transforma temele in ceva distractiv, bineinteles in limitele bugetului familiei. Aceste recompense pot fi materializate in „bilete” pentru a se uita la filme cu mama, micul dejun in pat, timp bonus petrecut in fata televizorului sau vizite mai dese la un loc de joaca. Daca recompensele vor fi memorabile si de suflet, atunci copiii vor ajunge sa aiba o atitudine pozitiva fata de teme.

Hraniti copiii inainte de a-i pune la teme. O data intorsi de la scoala, acestia trebuie sa consume o masa care sa contina o portie de carbohidrati, proteine si grasimi, pentru a le stimula creierul. Numai atunci cand creierul functioneaza la capacitate maxima,  temele nu vor mai fi un chin pentru elevi.

Pregatiti un loc adecvat pentru teme. Puneti toate cele necesare la indemana copiilor si tineti mereu aproape un cronometru. Asigurati-va ca televizorul ramane inchis, au lumina suficienta ca sa nu isi strice vederea, iar in spatiul de lucru este liniste.

Pregatiti mici gustari. Dupa ce copiii termina cate un exercitiu, laudat-i si dati-le fructe confiate sau nuci. Impartiti temele in mai multe parti, cu mici pauze intre ele. Acest lucru este extrem de folositor in cazul copiilor care sufera de deficit de atentie.

Transformati probleme de matematica intr-un joc contra-cronometru. Cronometrati-va copilul in timp ce rezolva un rand de probleme cat de repede posibil si apoi provocati-l sa rezolve urmatorul sir de probleme si mai repede. Acest lucru va va ajuta copilul sa gandeasca rapid si sa-si dezvolte deprinderea cognitiva de procesare a vitezei.

Dati-i copilului doua sarcini de lucru concomitente, pentru a-i dezvolta atentia disctributiva. Rugati-l sa va spuna un cuvant pe litere, in timp ce rezolva o problema de matematica, avand grija sa nu se opreasca din niciuna din cele doua activitati.

Determinati copilul sa inceapa temele cu ce este mai greu. Incepand cu temele care solicita creierul mai mult, copilul va gresi mai putin.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiilor din ziua de azi le vine greu sa-si concentreze atentia pe teme, pentru ca au atatea...
Un copil depinde de familia sa din momentul in care s-a nascut. Legatura dintre el si parinti...
Parintii din intreaga lumea si-ar dori sa existe o potiune magica prin care sa-si incurajeze copiii sa-si...