4 obiceiuri comune pe care ar trebui sa le schimbi

4 obiceiuri comune pe care ar trebui sa le schimbi

Obiceiurile sunt parte din viata fiecarui om. Cele comune sunt impartasite de majoritatea dintre noi. Ne vine in minte un exemplu celebru: bautul cafelei de dimineata. Foarte putine persoane nu au acest obicei. E, insa, o rutina sanatoasa? Vom vedea in cele ce urmeaza.

Exista obiceiuri comune pe care ar fi bine sa le schimbam. Iata lista scurta a acestora. Am ales doar obiceiurile foarte raspandite:

1. Aplicarea deodorantului in timpul zilei. Deodorantul este un prieten de nadejde.. Ne fereste de momentele stanjenitoare din societate, mai ales in locuri precum lifturile. Stiai, insa, ca ar trebui sa il aplicam noaptea? Deodorantele obisnuite nu ajuta, de fapt, la combatarea transpiratiee, ci doar mascheaza putin mirosul. Pe de alta parte, antiperspirantele astupa temporar glandele sudoripare, astfel incat transpiram mai putin intens. Ingredientele active din antiperspirante au o sansa mai mare de a intra in glande pe timp de noapte!

2. Cafeaua, imediat dupa trezire. Nu-ti cerem sa renunti la cafaeaua de dimineata! E binevenita. Te-am sfatui, insa, sa nu o bei chiar imediat dupa trezire. Ar trebui sa o amani pana cand agentul natural de trezire, cortizolul, s-a calmat. La majoritatea oamenilor, nivelurile de cortizol sunt mari dimineata (viceversa este valabila pentru persoanele care lucreaza pe timp de noapte). Cand inlocuiesti, asadar, cortizolul cu cofeina, inveti corpul sa devina dependent de un factor exterior si sa-si modifice ciclul natural. Pentru a evita acest fenomen, asteapta 20-30 minute dupa trezire , inainte de a savura cafeaua.

3. Sesiuni lungi de antrenament fizic. Antrenamentul este estraordinar pentru sanatate si pentru starea de spirit generala. Din pacate, pentru aceia dintre noi care petrec mult timp la birou(in sezut), nu sala de sporteste raspunsul. Inclusiv sesiunile de exercitii intense si/sau mai lungi nu vor echilibra consecintele negative ale unui stil de viata sedentar. In schimb, ar trebui sa optam pentru o activitate fizica mai scurta, dar mai frecventa. La fiecare jumatate de ora sau la fiecare ora, ridica-te si plimba-te putin. Mergi sa iei pahar cu apa, deschide o fereastra, apoi inchide-o dupa o ora, etc. Ideea este sa reduci durata sedintelor de sezut si sa mentini un nivel constant de miscare pe tot parcursul zilei.

4. Somn de 8 ore legate. Cei mai multi dintre noi nu tinem cont de cele 8 ore de somn recomandate pe noapte. Si chiar daca tinem, nu e bine sa le dormim fara intreurupere! Asadar, daca te trezesti in mod regulat in mijlocul noptii si vrei sa faci altceva timp de cateva minute, apoi te intorci la culcare, vesti bune: aceasta e calea de urmat! In mod natural, oamenii au tendinta de a dormi in 2 etape, de cate 4 ore fiecare aproximativ, cu o pauza de maximum o ora intre ele. Altfel, spus, daca te trezesti in mod natural noaptea, nu este insomnie. Acesta se numeste somn bifazic si este mai natural decat somnul monofazic. Foloseste-ti starea de veghe de noaptea pentru a indeplini o sarcina, mediteaza sau fa orice iti place. Apoi, vei intra in a doua jumatate a somnului., iar trezirea de dimineata te va gasi plin/a de energie!

Citeste si: Obiceiuri de dimineata care iti pot deteriora pielea

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un obicei se formeaza in timp. Unele studii arata ca o actiune devine automatism dupa 21-23 zile;...
Primul eveniment major din viata unui copilas care a fost botezat este taierea motului pentru baieti, respectiv...
Obiceiurile cotidiene de alimentatie si de ingrijire a corpului sunt parte din viata omului modern. Unele dintre...