Cum sa ingrijesti dantura. Tine cont de aceste sfaturi si s-ar putea sa nu ajungi la stomatolog

Cum sa ingrijesti dantura. Tine cont de aceste sfaturi si s-ar putea sa nu ajungi la stomatolog

Poate nu-ti dai seama, dar dintii tai nu sunt doar un element de decor, care te ajuta sa afisezi zambetul dorit. Aceste mici organe osoase sunt o piatra de temelie pentru sanatate! Nu doar ca nu poti manca bine fara dinti sanatosi, dar nici nu poti vorbi cum trebuie! Asadar, ingrijirea dintilor este esentiala. Daca o faci cum trebuie, s-ar putea sa fii scutit/a de vizitele la stomatolog.

Cum sa ingrijesti dantura:

1. Adauga lapte in ceai si in cafea. Pentru a-ti pastra stralucirea dintilor, trebuie sa fii atent/a la alimentatie! Modificarea smaltului e cauzata de proprietatile chimice ale alimentelor . Alimentele acide coloreaza smaltul, distrugandu-l. Alimentele cu niveluri ridicate de taninuri, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, modifica pH-ul din cavitatea bucala, colorand smaltul. Trebuie, asadar, sa echilibrezi pH-ul gurii, consumand un aliment neutru si bogat in calciu, dupa ce ai servit alimente acide. ToarnA lapte in cafea sau in ceai, pentru a-i slabi aciditatea. De asemenea, ar fi potrivit sa adaugi mai multa branza meselor pe baza de sos de rosii. Cazeina, o proteina aflata in lapte, reduce decolorarea dintilor.

2. Consuma ananas. Ananasul este singurul aliment care contine bromelina, un compus excelent in protejarea smaltului si in distrugerea petelor de pe dinti. De asemenea, bromelina reduce durerile cauzate de inflamarea gingiilor.

3. Nu albi dintii. Contrar a ceea ce industria de specialitate promoveaza, dintii nu trebuie sa fie albi. In mod natural, ei sunt usor galbui. Procesul de albire implica o latura estetica, dar nesanatoasa, in acelasi timp, deoarece smaltul este distrus. Iar aceasta problema nu are rezolvare, adica smaltul, odata distrus, nu se mai reface! In concluzie, nu albi dintii la stomatolog si nici nu te spala cu pasta de dinti pe baza de carbune – e prea abraziva si slabeste smaltul. Spala-te, in schimb, cu pasta de dinti care sa contina suficient fluor. Acest element are un rol cheie in igiena orala.

4. Hidrateaza-te corespunzator. Daca bei apa suficienta, produci saliva pe masura! Saliva are , printre altele, rolul de a proteja dintii, spalandu-i in mod constant , eliminand bacteriile si intarind smaltul cu calciu si fosfor. Atunci cand gura nu mai produce suficienta saliva, dintii se usuca, pH-ul gurii sufera modificari, iar bacteriile isi fac de cap, distrugand smaltul. Bea cat mai multa apa pe tot parcursul zilei si mesteca guma fara zahar pentru a incuraja productia de saliva. Gura uscata este, de asemenea, un efect secundar al utilizarii anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele. Daca iei medicamente, nu uita sa bei apa constant!

5. Bea cu paiul. Dupa cum se dovedeste, nu numai ceea ce bei iti afecteaza dintii, ci si modul in care bei. A bea direct din vas(cana, pahar) diverse bauturi carbogazoase, inseamna, in timp, colorarea si eroziunea smaltului. Pentru a evita asta, ar trebui sa folosesti paiul. Astfel, dintii ar fi mai putin expusi la colorare si eroziune.

6. Spala-te pe dinti inainte de culcare. Perierea de 2 ori pe zi este importanta. In cazul in care o faci doar o data, asigura-te ca se intampla seara, inainte de culcare. In timpul somnului, nu inghiti, iar productia de saliva este lenta. Astfel, este favorizata acumularea placii dentare. Gura se poate usca, ceea ce inseamna un risc crescut de aparitie a cariilor.

7. Foloseste ata dentara. Ata dentara are rolul de a elimina particulele alimentare si placa in zonele unde periuta de dinti nu poate ajunge. Circa 40% din placa se afla intre dinti! Acorda o atentie deosebita molarilor. Foloseste ata dentara sub linia gingiei, pentru a curata placa!

8. Nu apasa, atunci cand periezi. Perierea dintilor nu trebuie facuta aplicand o mare presiune pe dinti. Mai exact, unele persoane apasa tare pe periuta, crezand ca astfel dintii se curata mai bine. Nu e cazul! Mai mult, nu fac altceva decat sa traumatizeze gingiile si dintii! Pentru a fi sigur/a ca periezi corespunzator, ar trebui sa folosesti o periuta electrica. O aplici delicat pe dinti, iar ea face toata treaba!

9. Foloseste gutiera dentara, daca suferi de bruxism. Bruxismul este un automatism masticator ce se manifesta prin inclestarea/ frecarea dintilor cu miscari bruste, puternice si repetate. Unele persoane fac asta in timpul somnului. Daca scrasnesti din dinti pe timp de noapte, ar fi cazul sa aplici o gutiera dentara. Astfel, vei evita problemele majore de aliniere a maxilarului sau chiar fracturile dentare.

10. Curata limba. Limba este un rezervor de bacterii. Daca nu o cureti sistematic, poate provoca respiratie urat mirositoare si chiar probleme mai grave. O limba sanatoasa are un aspect uniform roz, fara parti rosii, albe sau galbene. Aparitia unor pete albe inseamna, de obicei, prezenta unui amestec de celule moarte si resturi alimentare. Problema poate fi rezolvata prin periaj. In situatii mai rare, bolnavii de candidoza pot avea limba alba. In cazul in care, te speli corespunzator pe dinti si pe limba, iar albul persista, mergi la medic! Revenind la periajul limbii, nu uita sa o faci zilnic! Periaza inclusiv lateralele limbii.

Citeste si: Cum sa faci pasta de dinti naturala. Ai nevoie de doar 4 ingrediente

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Spalatul pe dinti trebuie sa fie parte din viata noastra cotidiana! O igiena precara a danturii va...
Dintii se pot ingalbeni din mai multe cauze. Alimentatia, acumularea de placa bacteriana si imbatranirea cauzeaza petele...
Fiecare dintre noi dorim sa avem dinti mai albi si un zambet stralucitor. Pentru o dantura impecabila,...