Ti s-au ingalbenit dintii? Iata cum poti rezolva aceasta problema

Ti s-au ingalbenit dintii? Iata cum poti rezolva aceasta problema

Dintii se pot ingalbeni din mai multe cauze. Alimentatia, acumularea de placa bacteriana si imbatranirea cauzeaza petele nedorite de pe dinti si alte probleme ale danturii. Din pacate, smaltul dentar nu poate fi inlocuit, insa exista solutii de impiedicare a procesului de distrugere. Iata cum poti proteja smaltul existent, ajutandu-l sa se remineralizeze. Astfel, vei avea, din nou, dinti frumosi si albi.

Ai grija de dantura

1. Spala-te pe dinti cel putin 2 minute, de doua ori pe zi. Periaza dintii dimineata, cand te trezesti, inainte de micul-dejun. Fa acelasi lucru si seara inainte de culcare. E suficient sa te speli 2 minute, folosind miscari usoare, verticale. Curata si limba pentru cateva secunde. N u folosi miscari brutale, deoarece vei deteriora smaltul dentar. Nu te spala pe dinti imedit dupa masa. Smaltul e moale cam 20-25 minute, dupa ce mananci!

2. Foloseste pasta de dinti fluorurata, pentru a mentine smaltul sanatos. Fluorul intareste smaltul in mod natural si ajuta la indepartarea petelor. Unii specialisti in medicina naturista considera ca fluorul este periculos pentru organism, insa nu exista dovezi in acest sens. Desi nu poti inlocui smaltul, fluorura vaajuta la intarirea smaltului slabit. Asta inseamna dinti mai albi. Daca ai dinti sensibili, folosesteu o pasta de dinti fluorurata conceputa special pentru acest tip de dinti. Aroma si textura raman la aprecierea ta. Niciuna dintre aceste calitati nu afecteaza capacitatea pastei de dinti cu fluor de a curata dintii. Daca optezi pentru o pasta de dinti cu efect de albire, trebuie sa stii ca nu exista dovezi clare ale eficientei sale. Asadar, nu este nimic in neregula cu utilizarea acestui tip de pasta de dinti, dar sa nu te miri ca nu face minuni!

3. Foloseste ata dentara. Multe persoane cred ca ata dentara este optionala. Nu! Ea vine ca o completare pentru spalatul pe dinti. Foloseste o bucata de 30-45 cm , dupa fiecare spalare a danturii! Ia fiecare dinte in parte si curata-l circa 20 secunde. Resturile alimentare dintre dinti vor fi eliminate si astfel tartrul va fi redus simtitor. Daca gingiile dor si sangereaza cand folosesti ata, inseamna ca suferi inflamatii in acea zona. Consulta un stomatolog, daca problema persista mai mult de cateva zile.i

4. Foloseste apa de gura inainte si dupa periaj. Apa de gura se comercializeaza in doua variante: cosmetica si terapeutica. Cea cosmetica contine apa oxigenata pentru a ajuta la albirea dintilor, dar nu exista multe dovezi ca ajuta la acest proces. In schimb, varianta terapeutica e conceputa pentru a reduce respiratia urat mirositoare. Oricare dintre optiuni este in regula. Apa de gura ajuta dintii sa ramana sanatosi si curati, dar nu este un inlocuitor pentru periaj si ata dentara. De asemenea, daca gura ti se usuca pe timp de zi, apa de gura rezolva problema. Sigur, inainte de toate, trebuie sa te hidratezi cum trebuie.

Albeste-ti dintii

1. Foloseste benzi de albire. Desi nu vor rezolva problemele tale peste noapte, benzile de albire vor ajuta la indepartarea petelor. Retine ca nu poti utiliza benzi de albire daca ai facut recent o lucrare dentara! Potti deteriora reparatia! In functie de marca si tipul de benzi de albire pe care le utilizezi, va trebui sa le aplici intre 5 si 45 de minute. Citeste prospectul inainte de utilizare! Unele benzi de albire trebuie reaplicate in fiecare zi timp de pana la o saptamana.

2. Evita tratamentele de casa pentru albirea dintilor. Pe internet, gasesti o varietate de metode de albire a dintilor care implica bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen, suc de lamaie, turmeric sau ulei de cocos. Evita toate aceste tratamente! Unele pot albi dintii, insa pot deteriora gingiile si/sau smaltul! Consulta medicul dentist, inainte de a utiliza oricare dintre aceste trucuri de albire. Orice produs ce implica citrice erodeaza smaltul natural. Capsunile reprezinta, la fel, o metoda populara de albire, dar de fapt nu actioneaza nicicum in acest sens!
Peroxidul de hidrogen poate irita gingiile si poate deteriora radacinile dintilor. Stomatologii folosesc peroxid pentru tratamentele de albire, insa dupa o formula clara, pe care nu o poti reproduce acasa! Turmericul nu dauneaza, dar nici nu ajuta! De asemenea, nu exista dovezi ca uleiul de cocos ar avea vreun impact asupra dintilor!

Pastreaza-ti dintii curati

1. Bea lichide cu paiul, pentru a-ti proteja smaltul. Poate ti se pare o prostie, dar ar trebu sa consumi lichide DOAR cu ajutorul paiului. Astfel, respectivele lichide nu iti vor acoperi dintii, ceea ce inseamna protectie suplimentara pentru smalt. Singura exceptie o reprezinta apa, care contine, in mod natural, fluor.

2. Limiteaza consumul de cafea, vin rosu si citrice, pentru a preveni patarea dintilor. Orice pateaza covorul pateaza si dintii! Asa ca redu consumul de cafea si vin rosu. Tot ceea ce are un continut ridicat de citrice este, de asemenea, daunator pentru dinti, deoarece acidul citric erodeaza smaltul, mai ales in cantitati mari. Poti bea apa cu gheata in zilele toride, ca alternativa la limonada. De asemenea, poti dilua cafeaua cu smantana sau cu lapte, pentru a reduce sansele ca dintii sa se pateze. Consumul de vin rose sau alb in locul celuin rosu va ajuta din motive similare. Sosul de soia, curry si sosul de rosii vor provoca, de asemenea, patarea dintilor. Consuma-le cu masura!

3. Mesteca guma fara zahar la 20 minute dupa masa. Guma fara zahar contribuie la stimularea productiei de saliva, care poate ajuta la eliminarea particulelor alimentare care raman intre dinti. La circa 20 minute dupa masa, ia o guma si mjestec-o cateva minute. Nu folosi guma cu zahar. Acesta poate inmuia smaltul dintilor, iar dentina va fi expusa.

4. Renunta la fumat! Tutunul ingalbeneste dintii. Pe termen lung, chiar apar pete maronii! In plus, fumatul creste riscul de cancer pulmonar si oral! Lasa-te, chiar daca nu e usor! Exista medicamente eliberate pe baza de reteta, plasturi cu nicotina, guma cu nicotina si alte optiuni disponibile.

Mergi la dentist, in mod regulat

1. Consulta medicul stomatolog la fiecare 6 luni. Fa programare la dentist de 2 ori pe an. Chiar daca nu ai probleme grave cu dantura, tot trebuie sa mergi la dentist pentru un detartraj!

2. Afla de la dentist daca ti se potrivesc tratamentele de albire. In functie de starea danturii, specialistul poate aplica un amestec de peroxid de hidrogen si alti agenti de albire pentru a indeparta petele persistente. De asemenea, acessta iti poate prescrie un gel de albire pe care il vei folosi acasa. Dupa cateva aplicari, dintii tai vor fi cmai albi.

3. Aplica o proteza, daca scrasnesti pe timp de noapte. Smaltul se poate deteriora si din cauza scrasnitului. Daca strangi din dinti pe timp de noapte, e cazul sa aplici un apaarat de protectie(o proteza speciala). Tot dotmatologul iti va recomanda si proteza care ti se potriveste!

Citeste si: Cum sa-ti pastrezi dintii albi daca fumezi?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Caria reprezinta o leziune de natura microbiana sau chimica a dintilor, care, prin evolutie, formează o cavitate....
Poate nu-ti dai seama, dar dintii tai nu sunt doar un element de decor, care te ajuta...
Spalatul pe dinti trebuie sa fie parte din viata noastra cotidiana! O igiena precara a danturii va...