Cum sa navighezi in siguranta pe internet

Cum sa navighezi in siguranta pe internet

Internetul este locul in care, multi dintre noi, discutam cu prietenii, dezvoltam site-uri, lucram, invatam lucruri noi si ne distram. Din pacate, popularizarea internetului a adus de la sine tot felul de escroci, care fac un scop din a pacali online. Pentru a te mentine in siguranta in timp ce navighezi pe internet, trebuie sa iei o serie de masuri. Fii atent/a la hackeri si la agresori cibernetici! Nu uita sa iti pastrezi in siguranta informatiile personale in mediul online!

Cum sa navighezi in siguranta pe internet. Metoda A. Identitatea nu se ofera oricum si oricui:

1. Atentie cui si cum oferi informatii personale! Cand te afli pe retelele de socializare (Facebook, Instagram, Tik Tok etc), adesea nici nu realizezi ca impartasesti prea multe informatii. Exista mai multe moduri in care schimbul de informatii personale te poate pune in pericol:

- daca e necesar sa introduci numele intr-un cont, foloseste o precla sau un nume fals. Alternativ, poti utiliza o forma incompleta a numelui tau. De exemplu, daca trebuie sa introduceti numele intr-un formular, introdu Vasile I. in locul numelui complet, Vasile Ion;

- maximizeaza confidentialitatea contului tau ori de cate ori este posibil. Multe site-uri si servicii de mesagerie au niveluri diferite de confidentialitate. De exemplu, este posibil sa ai optiunea de a impartasi numele, data nasterii si locul in care mergi la scoala, in plus fata de continutul postat. Ascunde aceste date tuturor, cu exceptia prietenilor apropiati. Exploreaza setarile contului pentru a te asigura ca aceste informatii raman confidentiale;

- nu posta alte informatii de identificare unice(data nasterii, numarul contului de la banca etc). Acestea sunt informatii pretioase, pe care hackerii le pot folosi pentru a-ti fura identitatea;

- nu pune poza cu tine la imaginea de profil pe retelele sociale. Poti folosi, in schimb, o poza cu ceva ce-ti place. O echipa de fotbal , sa spunem. Daca o persoana rau intentionata vede imaginea ta reala, ar putea sa o foloseasca pentru a te localiza si a-ti face rau;

- daca esti minor, intreaba-ti parintii ce informatii personale vor sa impartasesti online.

2. Pastreaza locatia ta privata. Nu oferi locatia ta unei persoane pe care nu o cunosti. Nu oferi , asadar, adresa si nici macar orasul/comuna in care locuiesti! Chiar si scoala pe care o frecventezi ar trebui sa ramana secreta, in mediul online. Cu doar cateva detalii despre locatia ta, un hacker s-ar putea recomanda ca fiind cineva pe care il cunosti. Ai grija cand postezi fotografii cu locul in care locuiesti. O imagine din fata casei sau de langa cutia postala poate include o adresa partiala sau completa pe care un escroc cibernetic ar putea sa o foloseasca pentru a te urmari

3. Nu oferi informatii personale de contact. Ne referim atat numarul tau de telefon sau la email, cat si la site-urile tale de socializare sau la serviciile de mesagerie instantanee. Daca iti faci cunoscute informatiile de contact publicului larg, este posibil sa primesti mesaje amenintatoare sau abuzive de la diversi dezaxati. Pastreaza conturile vizibile numai pentru prietenii apropiati. Daca detii un site web, pastreaza inregistrarea privata a numelui de domeniu. Daca listezi domeniul tau in mod privat, in loc de informatiile dpersonale de contact, vor aparea informatiile de contact ale registratorului domeniului pentru oricine efectueaza o cautare a proprietatii domeniului.

4. Evita postarile compromitatoare. Pozele sau clipurile nud sunt exemple elocvente in acest sens. Probleme poti avea pe internet si daca postezi imagini sau filmulete care fac trimitere la droguri, violenta, rasism etc. Chiar daca trimiti acest tip continut catre iubit/a sau un prieten, nu ai siguranta ca acesta va tine continutul departe de internetul public. Daca , spre exemplu, te desparti, iubitul/a tau/ta poate folosi imaginile compromitatoare pentru a re razbuna...Nu uita:

- chiar daca conturile tau de socializare e privat, oamenii ar putea sa reposteze continutul intr-un loc public in care ai prefera sa nu fie vazut;

- orice ajunge pe internet, devine imposibil de eliminat. Fii echilibrat/a si nu posta nimic ce nu ai vrea sa vada, spre exemplu, mama ta(sau un potential angajator);

- nu lasa pe nimeni sa te pozeze in ipostaze compromitatoare. Daca o faci, nu uita sa ii ceri sa u posteze nimic!

- daca esti minor, consultat-i parintii inainte de a posta ceva.

5. Atentie la utilizatorii necunoscuti care vor sa te intalneasca. Daca primesti un mesaj de la un necunoscut care doreste sa te intalneasca, refuza-l! Mergi la intalnire doar daca te simti confortabil. Nu ii oferi date persoanele, oricat ar insista! Aminteste-ti ca sub anonimatul inernetului, oricine poate pretinde orice despre sine. Daca mergi la o intalnire cu o persoana cu care ai facut cunostinta pe net, alege un loc public, cum ar fi un restaurant sau un centru comercial. Daca esti minor si dorestu sa te intalnesti cu cineva cunoscut in mediul online, consulta parintele sau tutorele.

Cum sa navighezi in siguranta pe internet. Metoda B. Fereste-te de agresorii cibernetici(cyberbullies):

1. Nu asculta minciuni! Agresorul cibernetic te va jigni, spunand ca multe alte persoane sunt de acord cu el. Acest comportament deviant este frecvent intalnit in special in comunitatile online. De exemplu, dupa ce ai suportat cateva saptamani de abuz de la un agresor cibernetic, ai putea primi un mesaj privat de la acesta, care spune cam asa: Un numar de utilizatori m-au contactat . Toti sunt de acord cu mine ca esti prost si urat.

2. Calmeaza-te! Nu lasa mesajele abuzive sa te raneasca. Asta vrea autorul jignirilor! Detaseaza-te de situatie si intelege ca agresorul e un individ jalnic si trist care isi proiecteaza punctele slabe si defectele asupra celorlalti.

3. Nu interactiona cu cyberbullies. Agresorii cibernetici isi fac strategia pe sentimentul de control pe care il obtin prin deranjarea si hartuirea ta. Cand apar astfel de mesaje, nu raspunde provocarii, indiferent cat de jignitor ar fi continutul. Nu te cobori la nivelul unor astfel de indivizi! Daca este posibil, blocheaza utilizatorul respectiv pe forumul/ comunitatea respectiv/a. Astfel, nu te va mai putea contacta!

4. Contacteaza administratorul. Pastreaza toate mesajele si e-mailurile abuzive. Mesajele iti vor servi drept dovezi mai tarziu, daca va fi necesar sa iei masuri mai serioase. E-mailurile sau mesajele stranse vor servi drept dovada ca ai fost victima agresiunii cibernetice. De asemenea, de fiecare data cand primesti un mesaj sau vezi o postare amenintatoare sau abuziva, raporteaza continutul administratorului forumului. Daca agresorul cibernetic trimite mesaje direct la adresa ta de e-mail, poate fi necesar sa contactati furnizorul lor de servicii de internet (ISP) direct pentru a cere inchiderea contului de e-mail.

Cum sa navighezi in siguranta pe internet. Metoda C. Protejeaza-te de hackeri:

1. Pastreaza firewall-ul pornit. Paravanul de protectie te va ajuta sa protejezi parolele si securitatea computerului. Asadar, nu opri firewall-ul. De asemenea ai grija sa acorzi acces la firewall doar programelor autorizate ce necesita acest lucru, cum ar fi jocuri sau servicii de streaming video.

2. Rasfoieste cu un VPN. O retea privata virtuala (VPN) actioneaza in esenta ca intermediar intre web si computer si ofera criptare suplimentara a interactiunilor tale online. Serverul VPN ar putea fi situat intr-un alt oras sau chiar intr-o tara diferita de cea in care locuiesti si inseamna ca urmarirea datelor tale este aproape imposibila. Pentru un nivel dublu de confidentialitate pe internet, combina VPN-ul cu modul incognito sau confidentialitate al browserului. Modul de confidentialitate impiedica salvarea pe computer a datelor, cookie-urilor si alte informatii.

3. Evita wifi-ul public. Hotspoturile Wifi sunt atractive atunci cand te afli intr-un spatiu public, dar si periculoase, deoarece hackerii se pot conecta la reteatau ta! De asemenea, e bine sa pastrezi criptata conexiunea WIFI de acasa. Altfel, hackerii iti pot intra in computer si pot descarca ilegal diverse fisiere! Nu uita sa schimbi routerul o data la cativa ani. Unele routere au vulnerabilitati care nu pot fi corectate!

4. Pune parole dificile. Indiferent daca este vorba despre retelele tale sociale, serviciile bancare online sau contul de e-mail,nu vrei sa ai parte de o incalcare a securitatii! De aceea foloseste parole lungi (mai lungi de opt caractere) cu un amestec de litere mari si mici, cifre si (daca este posibil) alte caractere. Fiecare parola ar trebui sa fie unica. Noteaza toate parolele intr-un carnetel. Adaugat si parole pe dispozitivele tale. Computerul, telefonul si tableta ar trebui sa fie toate protejate prin parola. Nu utiliza ceva evident ca parola, cum ar fi numele iubitului/ei, data nasterii sau numele tau.

5. Foloseste autentificarea in doi pasi. Multe servicii au inceput sa utilizeze doua straturi de securitate, un proces numit autentificare in doi pasi. De exemplu, Google ofera utilizatorilor sai Gmail optiunea de a primi un mesaj text care contine o cheie de conectare aleatorie dupa introducerea unei parole pe dispozitive necunoscute. Astfel, daca altcineva are acces la parola ta, nu va putea sa o foloseasca decat pe dispozitivele pe care le-ai selectat ca fiind sigure.

6. Actulizeaza software-ul. Daca sistemul de operare sau browserul de internet nu incorporeaza remedieri pentru cele mai recente erori de securitate, va fi vulnerabil in fata hackerilor. Seteaza sistemul si software-ul sa se actualizeze automat atunci cand sunt disponibile noi actualizari.

7. Fii precaut cand descarci. Hackerii si phisherii vor trimite adesea e-mailuri in masa catre utilizatori cu programe de colectare de date rau intentionate, virusi sau alte programe malware. Utilizatorii care descarca atasamente de e-mail fara a le scana mai intai sunt expusi riscului de incalcare a securitatii. Nu descarca atasamente in linkuri online, e-mailuri sau mesaje din surse in care nu ai incredere.

8. Utilizeaza software antivirus. Antivirusul poate sterge de pe computer programele nedorite si fisierele potential daunatoare. Programele antivirus de top sunt McAfee Antivirus, Webroot Antivirus si Bitdefender. Daca esti cautarea unei optiuni mai accesibile, Bitdefender are un program antivirus gratuit; Panda Free Antivirus si Avast Free Antivirus sunt, de asemenea, optiuni eficiente.

Citeste si: Cum impiedici un HACKER sa-ti umble in TELEFON. Urmeaza acesti pasi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

5G reprezinta generatia a cincea de tehnologie retele celulare fara fir, fiind succesoarea tehnologiei 4G. UIT IMT-2020...
Majoritatea oamenilor utilizeaza internetul. Daca citesti acest articol, esti unul dintre ei. Chiar daca te gasesti online...
Retelele de socializare nu mai sunt o necunoscuta pentru romani. Aproape orice persoana stie sa foloseasca Facebook,...