Cetirizina Dornafarm 10 mg, comprimate filmate

Indicatii: Cetirizina este indicata ca tratament simptomatic al rinitelor alergice sezoniere si nesezoniere si al urticariei idiopatice cronice.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine diclorhidrat de cetirizina 10 mg.

Excipient: lactoza monohidrat.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate de culoare alba, cilindrice, biconvexe, prevazute cu linie mediana pe una din fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 6 ani:

Cetirizina este un medicament indicat ca tratament simptomatic al rinitelor alergice sezoniere si nesezoniere si al urticariei idiopatice cronice.

4.2 Doze si mod de administrare

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani: 5 mg diclorhidrat de cetirizina (`/2 comprimat filmat Cetirizina Dornafarm 10 mg) de doua ori pe zi sau 10 mg diclorhidrat de cetirizina (1 comprimat filmat Cetirizina Dornafarm 10 mg) o data pe zi.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani : 10 mg diclorhidrat de cetirizina (1 comprimat filmat Cetirizina Dornafarm 10 mg) o data pe zi.

Copii cu varsta sub 6 ani: Cetirizina Dornafarm 10 mg comprimate filmate nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 6 ani, deoarece aceasta formulare nu permite ajustarea dozei. Se recomanda utilizarea formelor farmaceutice adecvate acestei grupe de varsta (picaturi orale, solutie).

Pacienti varstnici: nu sunt date care sa indice necesitatea scaderii dozei la pacientii varstnici, cu functie renala normala.

Pacienti cu insuficienta renala moderata pana la severa: intervalul dintre doze trebuie sa fie individualizat corespunzator functiei renale.

La copiii cu insuficienta renala doza trebuie ajustata individual, in functie de valoarea clearance-ului creatininei si de greutatea corporala.

Pacienti cu insuficienta hepatica: nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta hepatica izolata.

Durata tratamentului:  Durata tratamentului depinde de tipul, durata si evolutia simptomelor si trebuie stabilita pe baza evaluarii clinice.

Mod de administrare: Comprimatul filmat trebuie inghitit cu un pahar cu apa.

4.3 Contraindicatii

Antecedente de hipersensibilitate la hidroxizina, la cetirizina, la oricare derivati de piperazine sau la oricare dintre excipienti.

Pacienti cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 10 ml/min). Alaptare

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

In caz de insuficienta renala, Cetirizina Dornafarm 10 mg trebuie administrat cu precautie (vezi pct.

4.2).

Se recomanda precautie la administrare in cazul pacientilor cu epilepsie si la pacientii cu risc de aparitie a convulsiilor.

Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

S-au efectuat studii de interactiune farmacocinetica intre cetirizina si pseudoefedrina, cimetidina, ketoconazol, eritromicina si azitromicina; nu s-au observat interactiuni farmacocinetice. Intr-un studiu cu doze repetate de teofilina (400 mg o data pe zi) si cetirizina, s-a observat o usoara scadere a clearance-ului cetirizinei (16%), in timp ce biodisponibilitatea teofilinei nu a fost afectata de administrarea concomitenta cu cetirizina.

Intr-un studiu cu doze repetate de ritonavir (600 mg de doua ori pe zi) si cetirizina (10 mg pe zi), gradul expunerii la cetirizina a crescut cu aproximativ 40%, in timp ce biodisponibilitatea ritonavirului a fost putin afectata (-11%) dupa administrarea concomitenta cu cetirizina.

Studiile cu cetirizina si cimetidina, glipizida, diazepam si pseudoefedrina nu au demonstrat interactiuni farmacodinamice cu semnificatie clinica.

Studiile cu cetirizina si azitromicina, eritromicina, ketoconazol, teofilina si pseudoefedrina nu au demonstrat interactiuni clinic semnificative. In special, administrarea concomitenta a cetirizinei cu macrolide sau ketoconazol nu a determinat modificari ale ECG clinic semnificative.

Marimea absorbtiei cetirizinei nu este scazuta ingestia de alimente, dar rata absorbtiei este scazuta.

La administrarea dozelor terapeutice, nu au fost demonstrate interactiuni clinic semnificative cu alcoolul etilic (pentru o alcoolemie de 0,5 g/l). Totusi, se recomanda precautie la administrarea concomitenta cu alcoolul etilic.

Datorita actiunii sale antialergice, diclorhidratul de cetirizina poate influenta rezultatele testelor cutanate pentru alergii. Testele cutanate pentru alergii trebuie efectuate dupa 3 zile de la intreruperea tratamentului.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sunt disponibile foarte putine studii clinice privitor la administrarea cetirizinei la gravide. Studiile la animale nu demonstreaza afectari directe sau indirecte legate de sarcina, dezvoltarea embrionara/la fat, nastere sau dezvoltare postnatala. Se recomanda precautie in cazul prescrierii cetirizinei la gravide. Deoarece se excreta in laptele matern, cetirizina nu trebuie administrata femeilor care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Masurarea obiectiva a capacitatii de a conduce vehicule, a duratei pana la adormire si a performantei la linia de productie nu a demonstrat vreun efect clinic semnificativ la doza recomandata de 10 mg.

Pacientii care intentioneaza sa conduca vehicule, sa se angajeze in activitati potential periculoase sau sa manipuleze utilaje nu trebuie sa depaseasca doza recomandata si trebuie sa ia in considerare raspunsul la medicament. La acesti pacienti sensibili, ingestia concomitenta cu alcool etilic si alte medicamente deprimante ale sistemului nervos central poate sa determine scaderea suplimentara a starii de vigilenta si afectarea performantelor psihomotorii.

4.8 Reactii adverse

Au fost raportate reactii adverse usoare si temporare, cele mai frecvente fiind somnolenta (functie de doza), cefalee, oboseala, stare confuziva, neliniste (dependenta de doza, in special la copii), uscaciunea gurii si turburari gastro-intestinale. Pentru contracararea efectelor dependente de doza, se recomanda, la adulti, divizarea dozei in doua doze de 5 mg (jumatate de comprimat), luate una dimineata si cealalta dupa-amiaza.

Anumiti pacienti pot manifesta hipersensibilitate, inclusiv reactii cutanate si angioedem. Daca apar reactii adverse, acestea trebuie raportate catre sistemul de farmacovigilenta si, daca este necesar, tratamentul trebuie intrerupt.

Reactiile adverse ale medicamentului sunt enumerate mai jos clasificate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventele sunt definite astfel: foarte frecvente (> 1/10), frecvente (> 1/100, 1/1000, 1/10000,

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wick vaporub, unguent si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wick...
Ovitrelle este o solutie injectabila. Acest medicamnet se administreaza pentru a elibera ovule (ovulatia), dupa alte medicamente...
Imuran este un medicament folosit ca antimetabolit imunosupresiv fie singur, fie, mai frecvent, in asociere cu alti...