CoryolŽ

Citeste prospectul medicamentului  Coryol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Coryol se foloseste in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala duce la forme variate de boli cardiovasculare. Medicamentul v-a fost prescris de catre medic pentru prevenirea infarctului de miocard si a hemoragiei cerebrale, in acest fel prelungindu-va viata. Medicul va decide daca trebuie sa luati Coryol impreuna cu alte medicamente cu effect antihipertensiv.

• Coryol este utilizat pentru prevenirea durerilor de piept (angina pectorala). Chiar daca luati Coryol, trebuie sa continuati dieta si activitatea fizica, dupa indicatiile medicului.

• Coryol este recunoscut pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica.

Compozitie

Coryol comprimate 12,5 mg

1 comprimat contine carvedilol 12,5 mg si excipienti: lactoza monohidrat, zaharoza, povidona, crospovidona, siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu.

Coryol comprimate 25 mg

1 comprimat contine carvedilol 25 mg si excipienti: lactoza monohidrat, zaharoza, povidona, crospovidona, siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica

Agenti alfa si beta – blocanti.

Cum actioneaza Coryol

Comprimatele de Coryol contin cardevilol, care apartine grupului de medicamente numite agenti alfa si beta-blocanti. Carvediolul scade tensiunea arteriala si frecventa cardiaca si previne aparitia durerilor de piept ( angina pectorala). La pacientii cu insuficienta cardiaca cronica, amelioreaza functia cordului si simptomele bolii. Efectul sau asupra tensiunii arteriale si frecventei cardiace este de maxim la 1-2 ore de la administrare. Efectul complet asupra tensiunii arteriale apare de obicei in 1-2 saptamani.

Cine nu trebuie sa faca tratament cu Coryol ?

Nu trebuie sa faceti tratament cu Coryol daca ati avut reactii de hipersensibilitate la carvedilol sau la oricare dintre excipientii produsului. Nu se recomanda Coryol daca aveti: astm bronsic sau boala pulmonara cronica obstructive, insuficienta hepatica severa, ritm cardiac scazut sau alte afectari ale ritmului cardiac, insuficienta cardiaca severasau instabila hemodinamic, hipertensiune pulmonara, cord pulmonary sau soc cardiogen.

Informati medical dumneavoastra daca aveti alte afectiuni cornice, tulburari metabolice, daca sunteti alergici sau daca faceti tratament cu alte medicamente.

Precautii

La initierea tratamentului cu Coryol si la cresterea dozelor ridicati-va in picioare cu atentie, deoarece puteti avea ameteli sau vertij. Fitit deosebit de precauti daca aveti insuficienta cardiaca, daca folositi alte medicamente cu effect hipotensiv sau daca aveti peste 65 de ani.

Interactiuni

Inainte de a lua Coryol, informati medsicul daca luati orice alt medicament, chiar si produse fara prescriptie medicala.

Coryol nu trebuie administrat in cazul tratamentelor intravenoase ce verapamil diltiazem!

Administrarea concomitenta a Coryol si a altor medicamente, anumite antiaritmice, antihipertensive, antianginoase si antidiabetice, narcotice, picaturi oftalmice cu ß-blocante, antagonisti adrenergici (de ex. Inhibitori de monoamino-oxidaza si rezepina), digoxina, alcaloizi din secara cornuta, clonidina si medicamente care afecteaza activitatea enzimelor hepatice, ca cimetidina sau rifampicina, poate determina reducerea sau cresterea efectului Coryol sau al acestor medicamente.

Atentionari speciale

Informati medicul daca aveti boli cardiace, vasculare, renale sau hepatice, diabet, psoriazis, hipertiroidism sau feocromocitom. De asemenea, informati medical daca ati avut scaderi tensionale, reactii alergice sau acidoza metabolica. In aceste cazuri, medical va poate da sfaturi suplimentare sau va decide daca Coryol este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra. Daca starea dumneavoastra se deterioreaza, consultati medical cat mai curand posibil.

Inaintea interventiilor chirurgicale sau testelor alergice, informati medical ca luati Coryol.

Copii :

Siguranta si eficacitatea Coryol la copiii sub 18 ani nu au fost stabilite.

Sarcina si alaptarea

Inaintea administrarii oricarui medicament cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Unele dintre medicamentele similare carvedilolului pot fi periculoase pentru fat. Deoarece nu se stie daca tratamentul cu Coryol este sigur in timpul sarcinii, va fi utilizat numai in cazuri urgente.

Nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului cu Coryol.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de folosi utilaje

In special la initierea tratamentului cu Coryol sau la cresterea dozelor, tensiunea arteriala poate scadea excesiv si produce ameteli. Daca aveti emeteli, evitati conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Admistrarea Coryol cu alimente si lichide

Nu se recomanda consumul de alcool in timpul tratamentului.

Doze si mod de administrare

Urmati strict indicatiile medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa modificati dozele sau sa intrerupeti tratamentul fara sa intrebati medical dumneavoastra .

Hipertensiune arteriala:

Doza initiala este de 12,5 mg carvedilol pe zi (dimineata) sau 6,25 mg carvedilol de 2 ori pe zi (dimineata si seara). Medicul poate mari mari treptat dozele. Doza maxima recomandata este de 25 mg carvedilol de 2ori/zi. Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic. Medicamentul va fi administrat dupa masa, cu lichide.

Angina pectorala cronica stabila:

Doza initiala este de 12,5 mg carvedilol de 2 ori/zi. Medicul poate mari gradat dozele. Doza maxima recomandata este de 25 mg carvedilol de 2 ori pe zi. Peste 70 ani, nu se recomanda mai mult de 25 mg carvedilol de 2 ori/zi. Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic. Medicamentul va fi administrat dupa masa, cu lichide.

Medical va decide administrarea unei doze mai mici in caz ca sunteti o persoana in varsta, daca aveti insuficienta cardiaca sau daca facetitratament concomitent cu alte medicamente.

Insuficienta cardiaca cronica:

Medical va ajusta dozele in conformitate cu starea sanatatii dumneavoastra. Medicamentul va fi administrat dupa masa, cu lichide.

Doza initiala este foarte scazuta: 3,125 mg carvedilol de 2 ori/zi. Medicul va creste doza cu atentie, pana la atingerea unei doze optime. Doza maxima este de 25 mg carvedilol, de 2 ori/zi. Daca aveti peste 85 kg, puteti lua maxim 50 mg carvedilol de 2 ori/zi. Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic.

Coryol este administrat in completarea tratamentului insuficientei cardiace, alaturi de alte medicamente.

Medical dumneavoastra va va monitoriza cu atentie la inceputul tratamentului si la cresterea dozelor. Daca aveti simptome neplacute dupa oricare doza (de ex. Daca va simtiti mai oboist sau respiratia este mai dificila), informati medical dumneavoastra cat mai repede. Acesta va decide daca este necesara modificarea terapiei.

Daca aveti impresia ca medicamentul este prea puternic sau prea slab, informati medical dumneavoastra sau farmacistul.

Daca uitati sa luati Coryol

Daca uitati sa luati medicamentul, luati-l cat mai curand posibil. Daca este timpul pentru o noua doza , urmati schema normala de administrare.

Nu luati o doza dubla pentru a recupera o doza pierduta.

Ce efecte pot aparea la intreruperea tratamentului

Tratamentul cu Coryol nu trebuie interrupt brusc. Acest lucru poate produce reactii adverse cardiovasculare severe. Dozele vor fi reduse treptat, intr-o perioada de 1-2 saptamani.

Medicamentul va fi administrat cu regularitate. Daca ati facut o intrerupere mai mare de 2 saptamani, tratamentul va fi reluat de la cea mai mica doza.

Daca ati luat prea mult Coryol

Daca ati luat o supradoza, informati de urgenta medical dumneavoastra sau farmacistul!

Supradozarea usoara determina o scadere a tensiunii arteriale (cu ameteli sau vertij; lesinul este, de asemenea, posibil) si reducerea ritmului cardiac. De obicei este sufficient sa reduceti dozele sau sa intrerupeti temporar tratamentul.

Supradozajul masiv poate afecta serios circulatia, respiratia, functia cordului si starea de constienta. Medicul va lua masurile ce se impun pentru monitorizarea si tratamentul functiei organelor afectate. Ce masuri se pot lua pana la venirea medicului: daca sunteti constient, va puteti provoca varsatura si va puteti culca pe spate, cu capul coborat si picioarele usor ridicate. Pacientui inconstient va fi culcat pe o parte a corpului. Nu se va incerca producerea varsaturilor la pacientii inconstienti.

Reactii adverse

La fel ca alte medicamente, Coryol poate prezenta reactii adverse .

Foarte rar apar reactii adverse severe, ce necesita reducerea dozelor sau intreruperea tratamentului. Anuntati madicul imediat, daca observati aparitia de prurit, eruptii cutanate, respiratie dificila, scadere marcata a tensiunii arteriale, lesin, castig rapid in greutate, tumefierea gatului, fatei, gleznelor sau picioarelor, ritm cardiac foarte scazut sau neregulat (sub 55 batai/minut), dureri in piept, tulburari ale vederii, mictiuni frecvente, sangerari sau echimoze neobisnuite, colorarea in galben a ochilor sau pielii, modificarea comportamentului, afectare mentala sau tulburari ale somnului.

Raectii adverse ce apar in timpul tratamentului cu Coryol sunt de cele mai multe ori usoare si temporare si, de regula, nu necesita intreruperea tratamentului. Pot aparea tulburari gastro-intestinale (pierderea apetitului, diaree, greata, varsaturi), hipotensiune cu vertij sau ameteli ( in special la ridicare din pat), titm cardiac rar, oboseala, somnolenta, cefalee, dureri musculare sau articulare, senzatie de maini sau picioare reci, uscaciune a gurii si scaderea secretiei lacrimale (care poate produce neplaceri in cazul lentilelor de contact). Nivelele glicemiei sau colesterolului pot creste. Rareori pot aparea modificari ale potentei.

Daca observati aparitia reactiilor adverse, chiar nementionate in acest prospect, va rugam sa informati medical dumneavoastra sau farmacistul.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj: Cutie cu 4 blistere a 7 comprimate.

Producator: KRKA, d.d., Novo mesto, Slovenia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata: KRKA, d.d., Novo mesto, Smarieska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Data ultimei verificari prospectului : Martie 2003.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Vidotin 4 mg si 8 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Vasocardin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Hipertensiune...