Eviplera

Eviplera se utilizeaza pentru tratamentul adultilor infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV-1), virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

Eviplera este un medicament care contine substantele active emtricitabina (200 mg), rilpivirina (25 mg) si tenofovir disoproxil (245 mg). Este disponibil sub forma de comprimate.

Cum se utilizeaza Eviplera?

Tratamentul cu Eviplera trebuie initiat numai de catre un medic cu experienta in tratamentul infectiei cu HIV. Doza recomandata este de un comprimat o data pe zi, care trebuie administrat impreuna cu alimente.

Daca pacientii trebuie sa inceteze administrarea uneia din substantele active sau daca trebuie sa isi modifice doza, acestia trebuie trecuti pe preparate separate de emtricitabina, rilpivirina si tenofovir disoproxil.

Cum actioneaza Eviplera? Eviplera contine trei substante active: emtricitabina, care este un inhibitor nucleozidic al revers-transcriptazei, rilpivirina, care este un inhibitor non-nucleozidic al revers-transcriptazei (INNRT), si tenofovir disoproxil, care este un "precursor medicamentos" al tenofovirului, ceea ce înseamna ca este convertit în substanta activa tenofovir în organism. Tenofovir este un inhibitor nucleotidic al revers-transcriptazei. Atat inhibitorii nucleozidici, cat si inhibitorii nucleotidici ai revers-transcriptazei sunt numiti în mod obisnuit INRT.

Toate cele trei substante active blocheaza activitatea revers-transcriptazei, o enzima produsa de HIV care îi permite sa infecteze celulele si sa produca mai multi virusi. Prin blocarea acestei enzime, Eviplera reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Eviplera nu vindeca infectia cu HIV sau SIDA, dar poate încetini afectarea sistemului imunitar si aparitia infectiilor si a bolilor asociate cu SIDA. Toate cele trei substante active sunt deja disponibile în UE, sub forma de medicamente separate.

Cum a fost studiat Eviplera? Efectele Eviplera au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate la subiecti umani.

Intr-un studiu principal efectuat pe 690 de pacienti cu HIV-1, combinatia Eviplera a fost comparata cu o combinatie similara care includea efavirenz în loc de rilpivirina. Un al doilea studiu principal efectuat pe 678 de pacienti a comparat rilpivirina cu efavirenz, ambele fiind administrate în asociere cu emtricitabina si tenofovir disoproxil sau cu alti doi inhibitori nucleotidici ai revers-transcriptazei.

Principala masura a eficacitatii s-a bazat pe reducerea încarcaturii virale. Pacientii care au atins o încarcatura virala mai mica de 50 copii de ARN HIV-1/ml dupa 48 de saptamani de tratament au fost considerati pacienti cu raspuns la tratament.

Compania a prezentat, de asemenea, studii care demonstreaza ca un comprimat ce contine toate cele trei substante este absorbit în organism în acelasi mod ca si comprimatele separate administrate concomitent în conditii similare.

Ce beneficii a prezentat Eviplera pe parcursul studiilor?

Combinatia Eviplera a fost comparabila cu combinatiile care contineau efavirenz. In primul studiu, 83% din pacientii care au luat combinatia Eviplera au raspuns la tratament in comparatie cu 84% din pacientii care au luat combinatia cu efavirenz.

In al doilea studiu, 87% din pacientii aflati in grupul cu rilpivirina (in care erau cuprinsi pacienti care luau combinatia Eviplera) au raspuns la tratament. Prin comparatie, 83% din pacientii aflati in grupul cu efavirenz au raspuns la tratament.

De ce a fost aprobat Eviplera?

CHMP a concluzionat ca Eviplera este la fel de eficace ca si combinatiile care contin efavirenz. De asemenea, acesta provoaca mai putine efecte secundare in stadiile timpurii ale tratamentului si ofera beneficiul administrarii sub forma unui comprimat o data pe zi. Cu toate acestea, CHMP a remarcat ca exista un oarecare risc ca HIV-1 sa dezvolte rezistenta la rilpivirina si ca acest risc pare sa fie mai mic la pacientii cu incarcatura virala mai scazuta. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la pacientii cu incarcatura virala mica de HIV-1, beneficiile Eviplera sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru aceasta categorie de pacienti.

Alte informatii despre Eviplera: Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Eviplera, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 28/11/2011.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Eviplera, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zantac, preparate orale si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Indicatii: Prezista este un medicament antiretroviral utilizat in tratamentul infectiei cu virusulimunodeficientei umane (HIV). Apartine unui grup...
PegIntron se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti cu hepatita cronica (de lunga durata) de tip C (boala...