Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml solutie injectabila/concentrat pentru solutie perfuzabila

Citeste prospectul medicamentului Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Flumazenil este indicat pentru anularea completa sau partiala a efectelor sedative centrale ale benzodiazepinelor.

Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml solutie injectabila/concentrat pentru solutie perfuzabila

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare ml contine flumazenil 0,1 mg.

1 fiola cu 5 ml contine flumazenil 0,5 mg.

1 fiola cu 10 ml contine flumazenil 1 mg.

Excipient Sodiu 3,6 mg/ml

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Solutie injectabila

Concentrat pentru solutie perfuzabila Solutie limpede, incolora. pH: 4,0-4,6

Osmolaritate: 270-310 mOsmol/kg

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Flumazenil este indicat pentru anularea completa sau partiala a efectelor sedative centrale ale benzodiazepinelor. Prin urmare, poate fi utilizat in anestezie si terapie intensiva, in urmatoarele

situatii:

In anestezie

- Incetarea efectelor hipnosedative in anestezia generala indusa si/sau mentinuta cu benzodiazepine, la pacienti spitalizati.

- Anularea sedarii cu benzodiazepine in proceduri rapide de diagnosticare si terapeutice, in ambulatoriu si la pacienti spitalizati.

In cazuri de terapie intensiva

- Pentru anularea specifica a efectelor centrale ale benzodiazepinelor, pentru a restabili respiratia spontana.

- Pentru diagnosticul si tratamentul intoxicatiilor sau supradozajului numai cu sau. in principal cu benzodiazepine.

4.2 Doze si mod de administrare

Flumazenil trebuie administrat intravenos, de catre un anestezist sau medic specializat.

Flumazenil poate fi administrat sub forma de injectie sau perfuzie (pentru instructiuni privind diluarea

medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6).

Flumazenil poate fi utilizat concomitent cu alte masuri de resuscitare.

Acest medicament este numai pentru o singura utilizare. El trebuie inspectat vizual inainte de utilizare si trebuie utilizat doar daca solutia este limpede si practic lipsita de particule libere.

Adulti:

Anestezie

Doza initiala recomandata este 0,2 mg, administrate intravenos, timp de 15 secunde. Daca nivelul necesar de constienta nu este obtinut in decurs de 60 secunde, o doza suplimentara de 0,1 mg poate fi injectata si repetata la intervale de 60 de secunde, pana la o doza maxima de 1,0 mg. Doza uzuala necesara este intre 0,3 si 0,6 mg, doar poate sa difere in functie de caracteristicile pacientului si de benzodiazepina utilizata.

Terapie intensivd

Doza initiala recomandata este 0,2 mg, administrata intravenos, timp de 15 secunde. Daca nivelul necesar de constienta nu este obtinut in decurs de 60 secunde, inca o doza de 0,1 mg poate fi injectata si repetata la intervale de 60 de secunde, pana la o doza totala de 2,0 mg sau pana ce pacientul se trezeste.

Daca somnolenta revine, poate fi utila o perfuzie intravenoasa cu 0,1 - 0,4 mg/ora.

Viteza perfuziei trebuie ajustata individual pentru a atinge nivelul dorit de constienta.

Daca un efect clar de constienta si respiratie nu este obtinut dupa doze repetate, trebuie considerat ca intoxicatia nu este determinata de benzodiazepine.

Perfuzia trebuie intrerupta la fiecare 6 ore, pentru a verifica daca apare resedarea.

Pentru a evita simptomele de intrerupere la pacientii tratati o perioada lunga de timp cu doze mari de benzodiazepine in unitatile de terapie intensiva, doza de flumazenil trebuie ajustata individual si injectia trebuie administrata lent (vezi pct. 4.4).

Varstnici:

In absenta datelor privind utilizarea de flumazenil la pacientii varstnici, trebuie observat ca aceasta populatie este, in general, mai sensibila la efectele medicamentelor si trebuie tratata cu precautie.

Copii si adolescenti (cu varsta de la 1 pana la 17 ani):

Pentru anularea reducerii constientei (sedarii) induse de benzodiazepine la copii cu varsta peste 1 an, doza initiala recomandata este 0,01 mg/kg (pana la 0,2 mg), administrata intravenos, timp de 15 secunde. Daca, dupa o perioada de asteptare de 45 secunde, nivelul dorit de constienta nu este obtinut, poate fi administrata o injectie urmatoare cu 0,01 mg/kg (pana la 0,2 mg) si, daca este necesar, repetata la intervale de 60 secunde (pana la maximum de 4 ori), pana la o doza maxima de 0,05 mg/kg sau 1 mg, in functie de doza cea mai mica care poate fi administrata. Doza trebuie ajustata in functie de raspunsul pacientului. Nu exista date privind siguranta si eficacitatea administrarii repetate de flumazenil la copii in cazul resedarii.

Copii cu varsta sub 1 an:

Nu exista suficiente date privind utilizarea flumazenil la copii cu varsta sub 1 an. Prin urmare, flumazenilul trebuie administrat copiilor cu varsta sub 1 an numai daca beneficiile potentiale pentru pacient depasesc riscul posibil.

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica:

La pacientii cu insuficienta hepatica, eliminarea flumazenilului poate fi intarziata (vezi pct. 5.2) si, prin urmare, este recomanda stabilirea treptata atenta a dozajului. Nu sunt necesare ajustari ale dozajului la pacientii cu insuficienta renala.

4.3 Contraindicatii

- Hipersensibilitate la flumazenil sau la oricare dintre excipienti.

- Pacienti tratati cu benzodiazepine pentru controlarea unei stari care le poate pune viata in pericol (de exemplu controlul presiunii intracraniene sau status epilepticus).

- In intoxicatii mixte cu benzodiazepine si antidepresive triciclice si/sau tetraciclice, toxicitatea antidepresivelor poate fi mascata de efectele de protectie ale benzodiazepinelor.

In prezenta unor simptome autonome (anticolinergice), neurologice (anomalii motorii) sau cardiovasculare de intoxicatie severa cu antidepresive triciclice si/sau tetraciclice, Flumazenil nu trebuie utilizat pentru anularea efectului benzodiazepinei.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

- Pacientul trebuie monitorizat pe o perioada de timp adecvata (ECG, puls, oximetrie, starea de vigilenta a pacientului si alte semne vitale, cum sunt frecventa cardiaca, frecventa respiratorie si presiunea sanguina).

- Flumazenil contracareaza in mod specific benzodiazepinele. Prin urmare, daca pacientul nu se trezeste, trebuie luata in considerare alta etiologie.

- Cand se utilizeaza in anestezie, la sfarsitul interventiei chirurgicale, flumazenil nu trebuie administrat pana ce nu sunt complet eliminate efectele relaxantelor musculare periferice.

- Deoarece actiunea flumazenilului este de obicei mai scurta decat cea a benzodiazepinelor si este posibil ca sedarea sa reapara, pacientul trebuie sa ramana monitorizat indeaproape, preferabil in unitatea de terapie intensiva, pana ce efectul benzodiazepinelor se pare ca a trecut.

- La pacientii cu risc crescut, avantajele sedarii prin intermediul benzodiazepinelor trebuie evaluate in raport cu dezavantajele trezirii rapide. La pacienti (de exemplu cu probleme cardiace) poate fi preferabil sa se mentina un anumit nivel de sedare in locul trezirii complete.

- Injectarea rapida a unor doze mari (mai mari de 1 mg) de flumazenil trebuie evitata la pacientii tratati cronic cu benzodiazepine, deoarece aceasta poate determina simptome de intrerupere.

- La pacientii care sufera de anxietate pre-operatorie sau cu antecedente de anxietate cronica sau episodica, doza de flumazenil trebuie ajustata cu atentie.

- Trebuie luata in considerare durerea post-operatorie. Acest efect poate aparea cand pacientii devin constienti de durerea lor, dupa ce sedarea a fost antagonizata de flumazenil.

- La pacientii tratati pe perioade lungi de timp cu doze mari de benzodiazepine, avantajele utilizarii flumazenilului trebuie evaluate in raport cu riscul simptomelor de intrerupere. Daca simptomele de intrerupere apar in pofida dozarii atente, o singura doza stabilita individual de 5 mg diazepam sau 5 mg midazolam trebuie administrata sub forma de injectie intravenoasa lenta.

- Datorita potentialului de resedare si depresie respiratorie, copiii sedati anterior cu midazolam trebuie monitorizati cel putin 2 ore dupa administrarea de flumazenil. In cazul altor benzodiazepine sedative, timpul de monitorizare trebuie ajustat conform duratei lor de actiune asteptate.

- Pana ce vor fi suficiente date disponibile, flumazenil nu trebuie utilizat la copiii cu varsta de 1 an sau mai mici, decat daca riscurile pentru pacient (in special in cazul supradozajului accidental) au fost comparate cu avantajele terapiei.

- Utilizarea la copii pentru alte indicatii terapeutice decat anularea reducerii constientei (sedarea) nu este recomandata, deoarece nu sunt disponibile studii controlate. Acelasi lucru se aplica pentru copiii cu varsta sub 1 an.

- Utilizarea antagonistului nu este recomandata la pacientii cu epilepsie, care au fost tratati cu benzodiazepine pe perioade lungi de timp. Desi flumazenil are unele efecte intrinsece antiepileptice, efectul brusc de antagonizare poate determina convulsii la pacientii cu epilepsie.

- La pacientii cu afectiuni grave ale creierului (si/sau presiune intracraniana instabila), administrarea de flumazenil - pentru anihilarea efectelor benzodiazepinelor - poate determina o presiune intracraniana crescuta.

- Flumazenil nu este recomandat pentru tratamentul dependentei de benzodiazepine sau pentru tratamentul pe termen lung al sindromului de abstinenta la benzodiazepine.

- Au fost raportate atacuri de panica dupa utilizarea flumazenil la pacientii cu tulburari de panica in antecedente.

- Datorita frecventei crescute a tolerantei si dependentei la benzodiazepine la pacientii cu alcoolism si alte dependente medicamentoase, flumazenil trebuie utilizat cu precautie la acest grup de populatie.

- Acest medicament contine aproximativ 3,6 mg sodiu pe ml solutie injectabila de flumazenil. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Flumazenil anihileaza efectele centrale ale benzodiazepinelor prin intermediul unei interactiuni competitive la nivelul receptorilor: efectele agonistilor non-benzodiazepinici actionand prin intermediul receptorului de benzodiazepinic, cum sunt zopiclona, triazolopiridazina si altii, sunt, de asemenea, antagonizate de flumazenil. Cu toate acestea, flumazenilul nu blocheaza efectul medicamentelor care nu actioneaza pe aceasta cale. Nu a fost observata interactiune cu alte substante cu efect deprimant asupra sistemului nervos central. Este necesara precautie speciala la utilizarea flumazenil in cazurile de supradozaj accidental, deoarece efectele toxice ale altor medicamente psihotrope (in special antidepresivele triciclice) administrate concomitent pot creste o data cu reducerea efectului benzodiazepinei.

Nu s-au observat modificari in farmacocinetica flumazenilului in cazul asocierii cu benzodiazepinele, midazolam, flunitrazepam si lormetazepam. Flumazenil nu afecteaza farmacocinetica acestor benzodiazepine.

4.6 Sarcina si alaptarea

Desi studiile la animale nu au evidentiat dovezi de embriotoxicitate sau teratogenitate la om, nu s-a determinat riscul posibil determinat de flumazenil in timpul sarcinii (vezi pct. 5.3). Prin urmare, flumazenil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care beneficiul potential pentru pacienta depaseste riscurile potentiale asupra fatului.

Nu se cunoaste daca flumazenilul este excretat in laptele uman. Din acest motiv, alaptarea trebuie intrerupta timp de 24 de ore, in cazul in care flumazenilul este utilizat in timpul alaptarii. Utilizarea in cazuri de urgenta a flumazenil in timpul sarcinii si alaptarii nu este contraindicata.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Pacientii carora li s-a administrat flumazenil pentru a anihila efectele sedarii cu benzodiazepine trebuie avertizati sa nu conduca vehicule, sa nu foloseasca utilaje si sa nu se implice in activitati care presupun eforturi fizice sau mentale, timp de cel putin 24 ore, deoarece efectul benzodiazepinei poate reveni.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...