Metoclopramid, supozitoare

Citeste prospectul medicamentului Metoclopramid, supozitoare si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Greata si voma (postoperator, in cadrul bolii de iradiatie, provocate de medicamente), sughit, esofagita de reflux, staza gastrica, dispepsie, flatulenta, migrene; pentru usurarea tubajului duodenal si pentru examenul radiologic gastrointestinal.

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand metoclopramida clorhidr. 10 mg (flac. cu 40 buc.); solutie apoasa pentru uz intern (la copii) continand metoclopramida clorhidr. 0,665%, respectiv 1 mg/3 picaturi (flac. cu 20 ml); supozitoare continand metoclopramida clorhidr. 20 mg (cutie cu 6 buc.); fiole a 2 ml solutie apoasa injectabila, continand metoclopramida clorhidr. 10 mg (cutie cu 5 si 25 buc.).

Actiune terapeutica: Antivomitiv prin actiune centrala, creste tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizeaza golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric si relaxarea sfincterului piloric; i se atribuie un efect de normalizare a functiilor motorii si secretorii ale tubului digestiv, prin mecanism central.

Mod de administrare: Adulti, oral 1/2-1 comprimat sau 15-30 picaturi (5-10 mg) de 3 ori pe zi (inainte de mese); rectal un supozitor (20 mg) de 2-3 ori pe zi; in situatiile acute se injecteaza intramuscular sau intravenos o fiola (10 mg), repetand la nevoie. Copii: 1/2 din doza adultului; sugari: 0,5 mg/kg corp si zi (fractionat).

Reactii adverse: Uneori constipatie sau diaree, neliniste, oboseala; rareori diaree, scaderea libidoului, ginecomastie, lactatie (prin hiperprolactinemie); dozele mari pot provoca somnolenta si tulburari extrapiramidale discrete (mai ales spasme musculare, la copii); rareori, la nou-nascut, methemoglobinemie.

Contraindicatii: Sarcina, feocromocitom; prudenta la psihotici si in insuficienta renala (doze mai mici). Nu se asociaza cu neurolepticele (potentare riscanta) si cu atropina sau alte anticolinergice (impiedica efectul metoclopramidei).

Producator: Terapia S.A.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Metoclopramid, solutie pediatrica uz intern si afla pentru ce este indicat si cum se...
Citeste prospectul medicamentului Metoclopramid, solutie interna si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Metoclopramid, fiole si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Greata...