Nizatidin 150 mg, capsule

Citeste prospectul medicamentului Niatidin 150 mg, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice

• ulcer duodenal;

• ulcer gastric;

• profilaxia recidivelor ulcerului duodenal;

• esofagita de reflux grad I si II, cu reflux gastro-esofagian.

Compozitie

O capsula contine nizatidina 150 mg si excipienti: continutul capsulei – amidon pregelatinizat, amidon de porumb, stearat de magneziu, capsula: corp – gelatina, oxid rosu de fer (E172), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), capac – gelatina, indigo carmin- FD&C Blue 2 (E132), oxid negru de fer (E172), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172).

Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal si al bolii de reflux gastro-esofagian; antagonisti ai receptorilor H2.

Contraindicatii

• Hipersensibilitate la nizatidina, la alte blocante ale receptorilor histaminergici H2 sau la oricare dintre excipienti;

• Sarcina si alaptarea.

Precautii

Administrarea blocantelor receptorilor histaminergici H2 favorizeaza dezvoltarea intragastrica a bacteriilor prin scaderea aciditatii gastrice.

Nizatidina se administreaza numai dupa diagnosticarea ulcerului prin endoscopie. Trebuie infirmata prezenta unui cancer gastric Inainte de Inceperea tratamentului cu nizatidina. Ameliorarea simptomatologiei dupa tratament cu nizatidina nu exclude existenta unei formatiuni maligne gastrice.

Interactiuni

Nizatidina interfera putin cu sistemul enzimatic al citocromului P450. Studii la om nu au demonstrat interactiuni ale nizatidinei cu aminofilina, clordiazepoxid, diazepam, lorazepam, metoprolol, warfarina.

Ingestia de alimente si administrarea de medicamente cu actiune colinergica nu influenteaza semnificativ absorbtia nizatidinei.

Carbunele activat si antiacidele scad cu 25%, respectiv 12,5% absorbtia nizatidinei administrata oral.

Atentionari speciale

Nizatidina fiind excretata renal, In insuficienta renala, posologia va fi adaptata In functie de clearance-ul creatininei (vezi pct. Doze si mod de administrare).

In insuficienta hepato-celulara severa se recomanda reducerea dozelor, mai ales daca exista o insuficienta renala asociata, deoarece nizatidina este partial metabolizata In ficat.

Copii

Siguranta si eficacitatea nizatidinei nu au fost studiate la copii.

Sarcina si alaptarea

Nu s-a stabilit siguranta administrarii acestui produs la gravide. Studiile realizate la animale nu indica nici un efect teratogen sau fetotoxic.

Nu se recomanda administrarea nizatidinei In primul trimestru de sarcina; In ultimele doua trimestre, administrarea nizatidinei se poate face numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Este contraindicata administrarea nizatidinei In timpul alaptarii, In absenta studiilor privind excretia nizatidinei In laptele matern.

Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

In general, medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, totusi pacientii trebuie avertizati despre riscul de aparitie a somnolentei.

Doze si mod de administrare

Ulcer duodenal

• tratamentul perioadei dureroase: doza recomandata este de 2 capsule Nizatidin 150 mg (300 mg nizatidina) pe zi. Durata tratamentului este, In general, de 4 saptamani sau mai scurta daca se obtine cicatrizarea leziunii ulceroase, verificata prin endoscopie.

• profilaxia recidivelor: doza recomandata este de o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) pe zi, seara la culcare.

Ulcer gastric

Doza zilnica recomandata este de 2 capsule Nizatidin 150 mg (300 mg nizatidina) pe zi. Tratamentul se face timp de 4-8 saptamani; daca endoscopic se constata cicatrizarea leziunii ulceroase, durata tratamentului poate fi redusa.

Esofagita de reflux

Doza zilnica recomandata este de o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 6 saptamani; In functie de rezultatul endoscopiei se poate continua tratamentul Inca 6 saptamani. In cazuri refractare se pot administra 4 capsule Nizatidin 150 mg (600 mg nizatidina) pe zi, In 2 prize.

La pacientii cu insuficienta renala moderata si severa dozele vor fi ajustate In functie de clearance-ul creatininei, dupa cum urmeaza:

Tratamentul ulcerului duodenal, gastric si al esofagitei de reflux:

• clearance-ul creatininei 20-50 ml/min: o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) seara, la culcare;

• clearance-ul creatininei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...