Novothyral® - comprimate, fiole

Citeste prospectul medicamentului Novothyral®  - comprimate, fiole si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice: Gusa eutiroidiana, profilaxia recidivelor dupa tiroidectomie, hipotiroidie(de orice cauza), adenocarcinomul tiroidian dupa tiroidectomie totala.

Compozitie:

1 tableta contine 100µg levotiroxina sodica, 20µg liotironina sodica, celuloza, amidon de porumb, acid citric, talc,hidrogenfosfat de sodium.

Contraindicatii

Hipertiroidie.

Utilizarea in timpul sarcinii si a perioadei de lactatie:

Este indicata continuarea cu consecventa in timpul sarcinei si a lactatiei, a tratamentului cu hormon tiroidieni. Este insa recomandat , ca in aceasta perioada sa nu se asocieze Novothyral cu antitiroidiene de sintez, deoarece administrarea de hormoni tiroidieni ar putea face necesara cresterea dozei de antitiroidiena de sinteza. Spre deosebire de hormonii tiroidieni, antitiroidienele de sinteza trec prin bariera placentara si pot induce hipotiroidie la fat.

Efecte secundare:

In caz de administrare corecta, nu apar efecte nedorite. In caz ca nu se suporta doza(in cazuri individuale), s-a prescris o doza prea mare sau s-a crescut prea repede doza la inceputul tratamentului, vor aparea urmatoarele manifestari specifice hipertiroidiei:tahicardie, tulburari de ritm, tremuraturi ale degetelor, neliniste interioara, insomnii, transpiratii profuse, scadere ponderala, diaree. In acest caz, se va scade doza sau se va intrerupe tratamentul pentru cateva zile in functie de indicatiile medicului. In momentul in care au disparut efectele nedorite, tratamentul poate fi reluat, insa cu un dozaj corespunzator.

Nota:

Este necesara evitarea chiar si a unei hipertiroidii usoare, induse prin tratamentul cu Novothyral, mai ales in insuficientele coronariene sau tulburarile de conducere cu ritm rapid. In caz ca hipotiroidia se datoreaza unei disfunctii hipofizare , trebuie stabilit daca exista in acelasi timp si o insuficienta corticosuprarenaliana,(in caz ca exista o insuficienta corticosuprarenaliana, se va trata intai acesta si dupa aceea se va incepe tratamentul cu hormoni tiroidieni).

Interactiuni:

Novothyral-ul potenteaza actiunea medicamnetelor anticoagulante(derivati cumarinici) si scade actiunea antidiabeticelor. In timpul tratamentului cu Novothyral si aceste medicamente, se vor determina intai glicemia si timpii de coagulare si in functie de acestia se va stabili doza fiecaruia in parte. In caz de administrare simultana de Colestiramina si Novothyral trebuie ca intre cele doua administrari sa se pastreze un interval de 4-5 ore, deoarece Colestiramina inhiba absorbtia Novothyralului.

Administrarea i.v. rapida de fenitoina, poate conduce la cresterea nivelului plasmatic de levotiroxina libera cat si de liotiroxina libera cat si de liotironina, ceea ce poate favoriza(in anumite cazuri), aparitia tulburarilor de ritm. Administrarea concomitenta de salicilati, dicumarol, doze mari de furosemid(250mg), clofibrat si altele pot determina desfacerea levotiroxinei de proteina transportatoare.

Mod de administrare:

1 tableta de Novothyral contine 100µg levotiroxina sodica si 20µg liotironina sodica. Doza individuala zilnica, trebuie stabilita prin investigatii clinice si de laborator. Este indicat ca , la pacientii mai in varsta, la pacientii cu afectiuni coronariene cat si la cei cu hipotiroidie grava sau veche, tratamentul cu hormoni tiroidieni sa se inceapa cu multa prudenta, astfel incat doza de la inceput sa fie mica, iar cresterea dozei sa se faca la intervale de timp mari, sub controale hormonale serice frecvente. In gusile multinodulare mari si greutatea corporala mica, sunt deasemenea suficiente doze mai mici. In caz ca nu se indica altceva, datele urmatoare pot folosi ca linii directoare:

Doza zilnica

Novothyral Tablete

Gusa eutiroidiana

Adulti

1/2-1 (-11 ½)

tineri

1/2-3-4 (-1)

profilaxia recidivelor

dupa tiroidectomie

1/21

hipotiroidie

adulti doza initiala

1/2

doza de intretinere

1/2 1(-2)

Dupatiroidectomie totala

1-2(-3)

Modul si durata utilizarii:

Priza unica, dimineata pe stomacul gol, cu cel putin ½ de ora inainte de micul dejun; tabletele se vor lua nemestecate, cu putin lichid.

Durata utilizarii:

In general, se va lua toata viata in hipotiroidie, cat si dupa tiroidectomia totala in caz de adenocarcinom tiroidian; in tratamentul gusei eutiroidiene si profilaxia recidivelor se va lua de la luni sde zile pana la toata viata.

Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic. A nu se utiliza preparatul dupa data de expirare.

A nu se pastra la indemana copiilor.

Merck KGaA, Darmstadt

Mod de prezentare:

Cutii a 50 si 100 tablete

Novothyral.

Confectii pentru clinica.

Informatii utile pentru pacienti:

Ce este Novothyral-ul?

Novothyral-ul contine hormoni tiroidieni a caror actiune este identica cu a hormonilor tiroidieni naturali.

Ce face Novothyral-ul?

Usureaza munca tiroidei.Novothyral-ul acopera necesarul hormonal al organismului.

Organismul stie cat hormon tiroidian are nevoie si prin aceasta tiroida produce mai putin. Astfel munca tiroidei este usurata.

Cum actioneaza Novothyral-ul?

Efectul Novothyral-ului se face simtit dupa sapatamani sau luni de zile. Novothyral-ul este un medicament eficace. Regleaza disfunctia tiroidiana.

Care sunt efectele secundare?

Efectele secundare si efectele nedorite pot apare pe o periaoada scurta la inceputul tratamentului(modificarea propriei secretii corporale sau in caz de supradozaj. In cazuri foarte rare acestea pot fi de natura primara. Dispar de la sine dupa incheierea perioadei de acomodare(cateva zile)sau dupa reducerea dozei de catre medic. Se va stabili de catre medic daca trebuie luata o masura in acest sens. Incetarea administrarii medicamentului se va face numai sub indicatie medicala.

Ce trebuie sa mai cunoasteti:

Pentru a avea success in tratament, trebuie ca Novothyral-ul sa fie luat cu regularitate. Pentru a atinge efectul dorit, trebuie sa luati doza prescrisa de catre medic(in majoriatea cazurilor 1 tableta pe zi), dimineata inainte de micul dejun. Medicul va va prescrie eventual, ca la inceputul tratamentului sa luati o doza mai mica. Acest fapt va va usura perioada de acomodare a organismului dvs. la asigurarea necesarului cu hormoni tiroidieni prin tabletele de Novothyral.

Sarcina si perioada de alaptare:

Este foarte important in timpul sarcinei si a perioadei de alaptare, pentru mama si copil, ca administrarea de hormoni tiroidieni sa se faca in mod consecvent. Nu se va intrerupe administrarea tabletelor in caz de aparitie a unei sarcini. In multe cazuri este chiar necesara marirea dozei si administrarea de iod.

Anticonceptionalele:

Tabletele de Novothyral nu vor influenta negativ eficacitatea anticonceptionalelor. In anumite situatii poate fi nevoie insa de marirea dozei de Novothyral.

Bolile tiroidei

Gusa tiroidiana

Este una din bolile tiroidiene cele mai frecvente. Scopul tratamentului este de a opri marirea tiroidei si pe cat posibil reducerea in volum a acesteia. Modul cel mai natural de tratament este administrarea de tablete cu hormoni tiroidieni. Astfel se acopera necesarul hormonal, glanda tiroida lucreaza mai putin, iar gusa se reduce. Tratamentul trebuie urmat luni pana la ani.

Hipotiroida

In caz de hipotiroidie(functionare insuficienta a tiroidei), nu se formeaza suficienti hormoni tiroidieni. Tabletele de hormoni tiroidieni vor inlocui secretia deficitara. Doza necesara este diferita de la individ la individ si se va prescrie in functie de necesitati. Avand in vedere ca hipotiroidia nu se vindeca, administrarea tabletelor de hormoni tiroidieni va fi necesara in majoritatea cazurior, pentru toata viata.

Posttiroidectomie

Dupa tiroidectomie trebuie ca pacientul sa se prezinte regulat la controalele medicale. Administrandu-se tablete de hormoni tiroidieni se va evita refacerea unei alte guse sau reaparitia hipotiroidei.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...