Prednison, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Prednison, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Boli reumatice si colagenoze: poliartrita reumatoida, cardita reumatismala, lupus eritematos diseminat, dermatomiozita, sclerodermie, periarterita nodoasa (cazuri severe, selectionate); boli alergice: astm bronsic, alergie alimentara, alergie medicamentoasa, alergie la polen, boala serului, edem angioneurotic, anafilaxie etc. (cazuri severe, selectionate); necroza hepatica subacuta, hepatita cronica activa, hepatita alcoolica acuta, boala Crohn, colita ulceroasa si ulcero-hemoragica, glomerulonefrita acuta cu oligurie marcata sau anurie, nefroza, sarcoidoza, fibroza pulmonara, anemie hemolitica dobandita, purpura trombopenica idiopatica, leucemie limfatica, limfosarcom; stari infectioase si toxice grave; boli de piele: dermite alergice si eczeme, eritrodermie exfoliativa, pemfigus, psoriazis etc.; boli de ochi: episclerite, sclerite, keratite, irite, iridociclite si alte afectiuni cu caracter inflamator sau alergic.

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand prednison 5 mg sau 1 mg (flac. cu 30 buc.).

Actiune terapeutica: Derivat cortizonic antiinflamator, antialergic cu actiune intensa; creste catabolismul proteic, creste glicemia, stimuleaza sistemul nervos central, inhiba functia corticosuprarenalei; actiunea de favorizare a retentiei hidrosaline este slaba. Efectul se dezvolta dupa 2-3 ore si se mentine 12-36 ore dupa administrarea orala.

Mod de administrare: Adulti: doza de atac 30-80 mg/zi (sau mai mult), se scade treptat pana la doza de intretinere de 5-15 mg/zi (obisnuit 10 mg); copii: doza de atac 1-3 mg/kg corp si zi (sau mai mult), doza de intretinere 0,25-0,5 mg/kg corp si zi. Se recomanda ca doza de intretinere sa se administreze intr-o singura priza, dimineata, eventual in schema alternativa (cantitatea echivalenta o data la 2 zile); ori de cate ori este posibil se incearca oprirea medicatiei prin micsorarea treptata a dozei. In caz de interventii chirurgicale, traumatisme, infectii sau alte afectiuni intercurente este necesara cresterea dozei.

Reactii adverse: Pirozis, epigastralgii, activarea sau agravarea ulcerului gastroduodenal, hiperglicemie (se recomanda dieta hipoglucidica), cu activarea sau agravarea diabetului, insomnie, agitatie, chiar tulburari psihotice, cataracta subcapsulara posterioara, glaucom (tratamentul prelungit), cresterea catabolismului proteic (se recomanda dieta hiperproteica) cu osteoporoza si miopatie, striuri, telangiectazii, petesii, echimoze cutanate, acnee, tulburari sexuale (amenoree, hirsutism), intarzierea cresterii la copii, deprimarea reactiilor imunologice si inflamatorii cu favorizarea infectiilor (infectii virotice, mai ales herpes ocular, tuberculoza evolutiva, infectii bacteriene, micotice si parazitare), intarzierea vindecarii plagilor, necroza osoasa aseptica (cap femural si humeral), vasculita, pancreatita; retentie de sare si apa, pierderea de potasiu (slabe), tendinta de crestere a presiunii arteriale (dieta hiposodata).

Dozele mari si tratamentul indelungat pot provoca fenomene de hipercorticism exogen (fata "in luna plina“, adipozitate etc.); de asemenea pot aparea fenomene de hipocorticism endogen (datorita inhibarii functiei, chiar atrofiei suprarenale), care se evidentiaza la intreruperea brusca a tratamentului sau la cresterea necesitatii de hormon si se manifesta prin exacerbarea simptomelor bolii tratate, reumatism steroidian sau simptome de insuficienta suprarenala (tratamentul trebuie intrerupt treptat); dozele mari, administrate la sfarsitul graviditatii, pot provoca hiposuprarenalism la nou-nascut. Intreruperea brusca a tratamentului poate fi cauza de crestere a presiunii arteriale.

Contraindicatii: Ulcer gastric sau duodenal, psihoze, cetoacidoza diabetica, osteoporoza, sindrom Cushing; prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii, prudenta in diabetul zaharat (se controleaza glicemia, se creste doza de insulina sau antidiabetice orale), in insuficienta renala si la uremici, in bolile convulsive si in miastenia grava, in insuficienta cardiaca, la hipertensivi si cand exista tendinta la tromboza vasculara.

Prudenta in bolile infectioase, unde este obligatorie asocierea chimioterapiei sau antibioterapiei specifice; in tuberculoza se foloseste numai ca adjuvant al chimioterapiei specifice; infectiile fungice sistemice, infectiile amebiene, herpesul zoster, herpesul simplex, varicela si poliomielita contraindica cortizonii (cu exceptia situatiilor in care actiunile antitoxica si antiinflamatoare pot salva viata bolnavului); vaccinarea, mai ales cea antivariolica, este interzisa in cursul tratamentului cortizonic. Atentie in cazul asocierii cu antidiabetice orale si anticoagulante cumarinice (cortizonii scad eficacitatea), saluretice, amfotericina (sumarea pierderii de potasiu), salicilati, fenilbutazona, indometacina si alte AINS (risc ulcerigen crescut), barbiturice, fenitoina, rifampicina (pot scadea eficacitatea cortizonilor). Glucocorticoizii administrati sistematic figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Producator: Antibiotice-Iasi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Prednison armedica si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Boli...
Citeste prospectul medicamentului Supercortizol, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Aceleasi...
Citeste prospectul medicamentului Alflutop, fiole si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Boli...