Sabervel

Citeste prospectul medicamentului Sabervel si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Sabervel se utilizeaza la adultii cu hipertensiune (tensiune arteriala ridicata) esentiala.

Prezentul document este un rezumat al Raportului public european de evaluare (EPAR) pentru Sabervel. Documentul explica modul în care Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a evaluat medicamentul, pentru a emite avizul în favoarea acordarii autorizatiei de introducere pe piata si recomandarile privind conditiile de utilizare pentru Sabervel.

Ce este Sabervel?

Sabervel este un medicament care contine substanta activa irbesartan. Este disponibil sub forma de comprimate (75, 150 si 300 mg).

Sabervel este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Sabervel este similar cu un "medicament de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), numit Aprovel. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, consultati documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Sabervel?

Sabervel se utilizeaza la adultii cu hipertensiune (tensiune arteriala ridicata) esentiala. Prin "esentiala" se întelege ca hipertensiunea nu are o cauza evidenta. Sabervel se utilizeaza, de asemenea, în tratarea bolii renale la adultii cu hipertensiune si diabet de tip 2.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Sabervel?

Doza uzuala recomandata de Sabervel este de 150 mg o data pe zi. Daca tensiunea arteriala nu este suficient tinuta sub control, doza poate fi marita la 300 mg/zi sau se pot adauga la tratament alte medicamente pentru hipertensiune, cum ar fi hidroclorotiazida. O doza initiala de 75 mg poate fi administrata pacientilor care fac hemodializa (o tehnica de purificare a sangelui) sau la pacientii în varsta de peste 75 de ani.

La pacientii cu hipertensiune si diabet de tip 2, Sabervel se adauga la alte tratamente pentru hipertensiune. Tratamentul se initiaza cu o doza de 150 mg, administrata o data pe zi, care se creste de obicei pana la 300 mg o data pe zi.

Cum actioneaza Sabervel?

Substanta activa din Sabervel, irbesartanul, este un "antagonist al receptorilor de angiotensina II", ceea ce înseamna ca blocheaza actiunea în organism a unui hormon numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care îngusteaza vasele sanguine). Prin blocarea receptorilor de care se leaga în mod normal angiotensina II, irbesartanul blocheaza efectul hormonului, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sange. Aceasta duce la scaderea tensiunii arteriale, reducand riscurile asociate cu tensiunea arteriala ridicata, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale.

Cum a fost studiat Sabervel?

Dat fiind ca Sabervel este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Aprovel. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Sabervel?

Întrucat Sabervel este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate acestuia sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Sabervel?

CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Sabervel are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Aprovel. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Aprovel, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Sabervel.

Alte informatii despre Sabervel

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Sabervel, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 13 aprilie 2012.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Sabervel, cititi prospectul (care face parte, de asemenea, din EPAR) sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 03-2012

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...