Trinell, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Trinell, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul simptomatic al durerilor usoare si medii cu diferite localizari, precum cefalee, algii dentare, dismenoree, durere postoperatorie si reumatica.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine paracetamol 500 mg, propifenazona 300 mg si cafeina 75 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate de culoare verde, de forma alungita, prevazute cu linie mediana pe ambele fete. Linia mediana nu are rol de divizare in doze egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

- Tratamentul simptomatic al durerilor usoare si medii cu diferite localizari, precum cefalee, algii dentare, dismenoree, durere postoperatorie si reumatica.

- Tratamentul durerii si febrei asociate cu raceala si gripa.

4.2 Doze si mod de administrare

In cazul adultilor si a adolescentilor se administreaza un comprimat filmat, doza care la nevoie se

poate repeta de 3 ori in 24 de ore.

Doza maxima zilnica este de 4 comprimate filmate.

Comprimatele trebuie administrate cu o cantitate suficienta de lichid.

Administrarea regulata a dozelor permite evitarea oscilatiilor durerii sau febrei. A nu se depasi dozele recomandate.

Daca dupa 3 zile simptomele nu se amelioreaza tratamentul trebuie reevaluat. Este contraindicata administrarea medicamentului la copii cu varsta sub 12 ani. Se recomanda ca durata tratamentului sa nu depaseasca 7 zile.

4.3 Contraindicatii

- Hipersensibilitate la paracetamol, propifenazona, alte pirazolone sau pirazolidindione, cafeina sau la oricare dintre excipienti,

- Hipersensibilitate la alte AINS, acid acetilsalicilic (inclusiv criza de astm bronsic, urticarie sau rinita acuta),

- Ulcer gastro-duodenal activ,

- Insuficienta hepatica sau renala severa,

- Insuficienta cardiaca severa

- Ultimul trimestru de sarcina (dupa luna a VI-a), alaptare

- Copii cu varsta sub 12 ani.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Trebuie manifestata o deosebita atentie (prin scaderea dozelor si/sau marirea intervalului de timp dintre administrari) in urmatoarele cazuri:

- alcoolism gi afectiuni hepatice, incluzand hepatita virala (cregte riscul hepatotoxicitatii). Este necesara monitorizarea functiilor hepatice in cazul tratamentului de lunga durata gi cu doze mari la pacientii cu leziuni hepatice preexistente

- sindrom Gilbert (icter benign tranzitoriu secundar deficitului de glucuronil-transferaza). -tulburari ale hematopoiezei.

Trebuie evitata administrarea concomitenta a altor medicamente care contin paracetamol.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct 4.2 gi riscurile gastro-intestinale gi cardiovasculare prezentate mai jos).

La pacientii cu antecedente de afectiuni digestive (afectiuni gastro-intestinale, ulcer, colita ulceroasa, boala Crohn) sau hematologice (coagulopatii, tulburari hematologice) medicamentul trebuie administrat cu prudenta gi sub supraveghere atenta. In caz de hemoragie gastro-intestinala, se impune intreruperea tratamentului.

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala gi/sau insuficienta cardiaca congestiva ugoara pana la moderata este necesara precautie (discutii cu medicul sau cu farmacistul) inainte de inceperea tratamentului, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana gi edem.

Studiile clinice gi datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari gi in tratament de lunga durata), se poate asocia cu un risc ugor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic gi accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru a permite excluderea unui astfel de risc in cazul propifenazonei din compozitia Trinell administrat in doza zilnica de 1-4 comprimate.

Trebuie avuta o grija deosebita in cazul pacentilor cu astm brongic asociat unei rinite cronice, unei sinuzite sau polipoze nazale deoarece la acegtia exista un risc crescut de reactii alergice la administrarea de de acid acetilsalicilic gi/sau antiinflamatoare nesteroidiene, comparativ cu restul populatiei.

Administrarea acestui medicament poate determina crize de astm brongic, in special la pacienti alergici la acid acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene (vezi pct. 4.3).

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Paracetamol

- Antiacidele reduc gi prelungesc absorbtia acestuia.

- Consumul cronic de bauturi alcoolice cregte hepatotoxicitatea paracetamolului prin producerea

crescuta de fenacetina (metabolit toxic) (inductie la nivelul CYP 2E1)

- Alte medicamente inductoare CYP 2E1 (carbamazepina, barbituricele, izoniazida, fenitoina, rifampicina, ritonavir etc.) pot avea efecte asemanatoare.

- Sulfinpirazona cregte deasemenea producerea de fenacetina.

- Paracetamolul scade clearance-ul busulfanului.

- Administrarea prelungita gi concomitenta a paracetamolului gi a altor AINS cregte riscul aparitiei nefropatiei toxice,

- Administrarea indelungata si concomitenta cu anticoagulante cumarinice sau de tip indandionic potenteaza efectul anticoagulant; din aceasta cauza poate fi necesara modificarea dozelor impusa de rezultatele analizelor de laborator. -In doze mari contracareaza efectul insulinei.

- Viteza de absorbtie a paracetamolului este redusa in cazul administrarii concomitente de colestiramina; de aceea colestiramina poate fi administrata la interval de minim o ora dupa administrarea paracetamolului.

- Absorbtia paracetamolului este crescuta in cazul administrarii concomitente de metoclopramid sau domperidona dar aceasta nu impune evitarea acestei asocieri.

- Administrarea paracetamolului poate determina erori in cazul determinarii acidului uric plasmatic prin metoda acidului fotofungistic sau dozarea glicemiei prin metoda glucoz-oxidaz-peroxidazei.

Cafeina

Metabolizarea hepatica este realizata in principal de catre enzimele microzomale, deci aparitia interatiunilor este conditionata de influentarea activitatii acestora. Cele mai importante interactiuni sunt urmatoarele:

- anticonceptionale orale (scad clearance-ul cafeinei);

- antibiotice (ciprofloxacina, enoxacina, norfloxacina, ofloxacina si eritromicina) (scad clearance-ul cafeinei);

- barbiturice (cafeina poate diminua efectul lor hipnotic si spasmolitic);

- antiaritmicele (mexiletina) reduc clearance-ul cafeinei cu aproximativ 50%;

- betablocante: isi reduc reciproc eficacitatea terapeutica;

- litiu (cafeina creste excretia urinara a litiului).

Propifenazona

-Administrarea concomitenta cu alte inhibitoare ale ciclooxigenazei nu este recomandata datorita efectului aditiv al reactilor adverse (de exemplu afectare gastro-intestinala). Tratamentul prelungit creste riscul hemoragic al anticoagulantelor cumarinice.

4.6 Sarcina si alaptarea

Paracetamol: studiile efectuate la animal nu au evidentiat efecte teratogene. Pana in prezent nu exista indicii ale producerii reactiilor adverse la fat. Totusi, lipsesc rezultatele studiilor controlate efectuate la om.

Propifenazona: studiile efectuate la animal nu au evidentiat efecte teratogene sau embriotoxice. Totusi, nu exista experienta suficienta in ceea ce priveste utilizarea acestui medicament la gravide. In timpul ultimului trimestru de sarcina, toate inhibitoarele sintezei prostaglandinelor pot induce toxicitate cardiopulmonara fetala (hipertensiune pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial) si renala, iar la sfarsitul sarcinii pot determina prelungirea timpului de sangerare la mama si nou-nascut. Ca urmare, administrarea AINS si deci a Trinell este contraindicata in timpul ultimului trimestru de sarcina, iar in primele 2 trimestre se va face cu prudenta, dupa evaluarea raportului risc potential fetal/beneficiu terapeutic matern.

Deoarece substantele active din componenta acestui medicament sunt excretate in laptele matern, Trinell nu trebuie utilizat de catre mamele care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu este de asteptat o influenta a Trinell asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Medicamentul poate determina rar reactii alergice cutanate (urticarie, eritem). Foarte rar s-au descris cazuri de hipersensibilitate sub forma de prurit, eritem, urticarie, edem angioneurotic, dispnee sau astm, si sporadic s-au raportat reactii anafilactoide si soc anafilactic. In cazul administrarii repetate in decursul unei zile, cafeina poate produce la pacientii susceptibili, palpitatii, anxietate, tremor.

Rar s-au raportat cazuri de trombocitopenie, leucopenie, agranulocitoza si pancitopenie datorita continutului de paracetamol si propifenazona.

Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata), se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic si accident vascular cerebral) (vezi pct. 4.4).

4.9 Supradozaj

Paracetamol: Simptomele de supradozaj apar de obicei dupa o doza zilnica care depaseste 6 g.

Administrarea unor doze mari, timp indelungat poate determina afectarea functiei renale. Consecinta cea mai grava a supradozajului (adulti doza mai mare de 10 g, copii doza de 150 mg/kg), hepatotoxicitatea urmata de insuficienta hepatica, necroza ireversibila hepatocelulara, coma hepatica si moarte apare la 24 - 48 ore dupa ingestie. Concentratiile plasmatice ale paracetamolului de 150 ug/ml dupa 4 ore, 100 ug/ml dupa 6 ore, 70 ug/ml dupa 8 ore, 20 ug/ml dupa 15 ore si 3,5 ug/ml dupa 24 de ore sunt semne ale hepatotoxicitatii si impun inceperea imediata a tratamentului supradozajului. In doze mari, toxice, paracetamolul poate produce leziuni hepatice letale (necroza ireversibila a tesutului hepatic). Simptome initiale: anorexie, greata, varsaturi, transpiratii, stare de slabiciune generala, senzatii de discomfort, dureri gastrice, paloare. La 12 - 48 ore de la ingestia dozei cauzatoare de supradozaj, apar valori crescute ale transaminazei si ale bilirubinei, deasemenea apare hepatomegalia si creste timpul de protrombina. Coma hepatica apare de obicei dupa 48 ore de la ingestie asociata cu icter, hipoglicemie si tulburari ale procesului de coagulare. La administrarea prelungita a unor doze foarte mari comparativ cu doza zilnica prescrisa pot apare numai simptome nervos centrale.

Tratamentul supradozajului: evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi, tratament simptomatic iar ca antidot se administreaza N-acetilcisteina in primele 10 ore de la ingestie (doza orala de atac: 140 mg/kg, dupa 8 ore se administreaza doza de intretinere de 70 mg/kg la fiecare 4 ore)

Propifenazona: simptomele de supradozaj cele mai frecvente sunt varsaturi, hipertensiune arteriala, somnolenta, convulsii.

Tratamentul consta in evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si diureza fortata. In cazul unui supradozaj grav se recomanda monitorizarea continua a semnelor vitale. In cazul de convulsii se administreaza barbiturice cu actiune rapida, sau diazepam i.v.

Administrarea teofilinei trebuie evitata pentru ca poate provoca convulsii.

Cafeina: simptome de supradozaj apar de obicei la administrarea intr-un timp scurt a unei doze mai mari de cafeina de 1 g.

Simptome ale supradozajului agitatie, cefalee, tahicardie, tahipnee, tremor, polachiurie, convulsii. Tratamentul este simptomatic: normalizarea echilibrului hidro-electrolitic, evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si lavaj gastric, carbune activ, anticonvulsivante (diazepam, fenobarbital sau fenitoina), betablocante pentru contracararea efectelor cardiace etc.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice antipiretice, anilide (inclusiv combinatii), cod ATC: N02BE51

Trinell contine paracetamol si propifenazona, ambele avand proprietati analgezice si antipiretice, si cafeina, in cantitate redusa.

Efectele principale ale substantelor active:

1) paracetamol: inhibitor neselectiv al ciclooxigenazei prin mecanism central;

2) propifenazona: inhibitor neselectiv al ciclooxigenazei;

3) cafeina: antagonist competitiv la nivelul receptorilor adenozinici de tip A1 gi A2; inhibitor al enzimei 3,5-AMPc fosfodiesteraza.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Proprietatile farmacocinetice principale ale substantelor active:

Absorbtie: absorbtia intestinala a celor trei substante active este rapida gi aproape in totalitate.

Transport: circula legate de proteinele plasmatice in proportie variabila: paracetamol aproximativ 25%, propifenazona aproximativ 10% gi cafeina 25-36%

Biodisponibilite-distributie:

Paracetamol: efect metabolic de prim pasaj hepatic aproximativ 25%; volum de distributie: 0,95 l/kg; picul plasmatic dupa administrare orala apara la aproximativ 30-60 minute; timp de injumatatire de eliminare aproximativ 2-4 ore. Metabolizarea se produce majoritar prin intermediul sistemului enzimatic microzomal hepatic, aproximativ 60% prin glucuronconjugare gi 30% prin sulfo-conjugare; in proportie mica se formeaza N-acetil-benzo-chinonimina, inactiv din punct de vedere farmacologic. Raportul dintre concentratia serica terapeutica gi cea toxica este de aproximativ 1:10.

Propifenazona: efectul metabolic de prim pasaj hepatic in cazul administrarii orale este de aproximativ 25%, volumul de distributie: 0,4 l/kg; concentratia plasmatica maxima apare dupa 30-40 minute, efectul farmacologic maxim este atins la aproximativ 90 minute de la administrare, timpul de injumatatire prin eliminare este de 2,1-2,4 ore.

Cafeina: dupa administrare orala efectul farmacologic maxim este atins dupa 30-75 minute, metabolizarea la adulti este dependenta de doza gi este caracterizat prin saturarea enzimelor metabolizante, timpul de injumatatire prin eliminare este de 3-7 ore, la indivizi sanatogi prezentand diferente individuale de pana la 4-5 ori. Metabolitii principali: paraxantina (80%), teobromina (10%) gi teofilina (4%). Volumul de distributie: 0,52-1,06 l/kg.

Interactiuni importante din punct de vedere farmacologic: cafeina cregte ASC, C max. respectiv micgoreaza valorile clearance-ului pentru paracetamol. Paracetamolul cregte concentratia plasmatica gi timpul de injumatatire prin eliminare al propifenazonei. Efectele de mai sus contribuie la cregterea eficacitatii analgezice al medicamentului.

Eliminare: Metabolitii conjugati ai paracetamolului se elimina, apropape in totalitate, prin urina. Cafeina nemodficata, respectiv 80-90% din metaboliti ajung in urina, aproximativ 2-5% se elimina prin caile biliare. Aproximativ 1% din propoifenazona ramane neschimbata, restul se transforma majoritar in N-desmetil-propifenazona gi hidroxi-metil-propifenazona, care se elimina pe cale renala. Rata de metabolizare a componentilor activi scade semnificativ in cazul insuficientei renale gi hepatice.

5.3 Date preclinice de siguranta

Datele studiilor de toxicitate acuta arata ca doza terapeutica recomandata a celor trei substante active este mult sub doza toxica. Valorile LD50, obtinute in urma unor studii de toxicitate acuta efectuata pe gobolan, administrare orala: 2400 mg/kg pentru paracetamol, 860 mg/kg pentru propifenazona, respectiv 192 mg/kg pentru cafeina.

Studii de toxicitate cronica efectuata la gobolan, arata ca efectele toxice renale, hepatice gi gastro-intestinale ale substantelor active ca atare, sau in combinatii diferite, apar numai la doze care reprezinta multiplele dozelor terapeutice. Pe baza datelor disponibile, se poate concluziona ca administrarea indelungata a medicamentului, in doza terapeutica maxima, nu provoaca reactii adverse toxice.

6.1 Lista excipientilor

Nucleu

Celuloza microcristalina Hidrogenfosfat de calciu anhidru Carboximetilamidon sodic A Stearat de magneziu

Talc

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Film

Hipromeloza (E 464) Celuloza microcristalina (E 460) Stearat de macrogol (E 431) Dioxid de titan (E 171) Galben de chinolina (E 104) Albastru brevetat V (E 131)

Agent de lustruire Ceara Carnauba

6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

4 ani

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu un blister din PVC/Al a 4 comprimate filmate. Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Fara cerinte speciale

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. BIO EEL SRL

540390, Str. Bega nr. 4, Tg. Mures, Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zenapax si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Zenapax este utilizat...
Citeste prospectul medicamentului Tramadol 50 mg/ml si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. INDICATII...
Citeste prospectul medicamentului Solpadeine, comprimate efervescente si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...