Verahexal - 40, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Verahexal-40, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii terapeutice: In actiuni coronariene cu oxigenare insuficienta a muschiului cardiac; angina cronica stabila (angina de efort); angina instabila (angina crescendo, angina de repaus) inclusiv angina vasospastica (Prinzmetal Angina, Variant Angina); angina pectorala dupa infarct. Tratamentul ritmului cardiac: tahicardie paroxistica supraventriculara, crize de fibrilatie si flutter atrial cu frecventa marita (exclusiv sindromul WPW, vezi contraindicatii). Hipertensiune arteriala (hipertonie).

Forma de prezentare: comprimate filmate

Producator: Hexal Pharma

Clasificare ATC: verapamilum, C08DA

Compozitie: Un comprimat filmat contine substanta activa 40 mg Verapamilhidroclorid. Excipienti: celuloza hidroxipropilceluloza, metilhidroxipropilceluloza, lactoza, macrogol 6000, stearat de magneziu, amidon de porumb, poli (O-carboximetil) amidon sodiu polividon, dioxid de siliciu, coloranti E 171.

Mod de prezentare si continut: Veraxehal 40 este un medicament cu actiune asupra aparatului cardiovascular, amntihipertensiv si vasodilatator prin blocarea canalelor de calciu. La nivelul cordului produsul reduce activitatea nodului sinuzal si actioneaza ca antiaritmic din clasa IV.

Contraindicatii: Verahexal 40 mg nu este indicat in: soc cardio-vascular; infarct miocardic acut cu complicatii ca: bradicardie, hipotonie, insuficienta cardiaca stanga); tulburari pronuntate, bloc AV II si III; bloc sinoatrial; insuficienta cardiaca manifesta; risc marit de a declansa o tahicardie atriala. Se poate utiliza Verahexal 40 numai in anumite conditii si cu anumite precautii. In acest scop, intrebati medicul domneavoastra. Aceasta este valabil si cand ati mai avut indicat acest tratament. Verahexal 40 trebuie folosit cu anumite precautii pentru: tulburari usoare cardiace de transmisie a excitatiei (bloc AV gradul I); hipotensiune (hipotonie, mai putin de 90 mm Hg tensiune sistolica); bradicardie (puls sub 50 batai/minut); functie hepatica redusa.

Sarcina si alaptare: In primele 6 luni de sarcina nu se administreaza Veraxehal 40 mg, deoarece nu exista experienta suficienta pe om. Administrarea medicamentului in ultimele 3 luni de sarcina se face numai la recomandarea medicului, dupa aprecierea raportului beneficiu/risc terapeutic. Veraxehal nu trebuie sa fie administrat in timpul alaptarii, deoarece el se transmite in laptele matern.

Precautii in circulatia rutiera cat si la utilizarea de masini: Tratamentul cu Verahexal 40 cere un control medical regulat. Datorita reactiilor individuale la tratament capacitatea de reactie poate fi atat de modificata incat participarea la circulatia rutiera, utilizarea masinilor, sau implicarea in munci fara siguranta totala poate fi afectata. Precautiile sunt valabile la inceputul tratamentului, la cresterea dozei, la schimbarea preparatului cat si la asocierea (interactiunea) cu alcoolul.

Interactiuni cu alte medicamente: Atentie la aceste recomandari caci interactiunile pot aparea si la administrarea medicamentelor pentru perioade scurte. Interactiunea Verahexalului 40 cu alte medicamente poate aparea in cazul administrarii concomitente cu: Antiaritmice, beta-blocante, anestezice inhalatorii: potenteaza actiunile cardiovasculare: blocarea AV, scaderea frecventei cardiace mai accentuata, aparitia insuficientei cardiace, scaderea puternica a tensiunii arteriale.

Antidepresive, diuretice, vasodilatatoare: Creste efectul hipotensor. Chinidina: Este posibila scaderea accentuata a tensiunii arteriale. La pacienti cu cardiomiopatie hipertrofica obstructiva poate fi posibila aparitia edemului pulmonar, cresterea chinidinei in plasma. Digoxina: Este favorizata cresterea digoxinei in ser datorita eliminarii renale deficitare (atentie marita la simptomele unei supradoari cu digoxina si in caz de nevoie sa fie redusa doza de glicoxid, eventual dupa stabilirea concentratiei de digoxina in ser. Carbamazepina: Actiunea carbamazepinei este potentata; este posibila accentuarea actiunii secundare neurotoxice. Cimetidina: Duce la o posibila crestere a verapamilului in continutul plasmatic.

Litiul: Este potentata actiunea litiului, mareste neurotoxicitatea. Rifampicin, fenitoin, fenobarbital: Reduc continutul plasmatic, reduc actiunea Verahexalului 40. Relaxantii musculari: Este posibila potentarea actiunii prin Verahexal 40. Teofilina, prazosin, ciclosporina: Creste continutul plasmatic al acestora. Administrarea iv, de beta-blocanti in timpul tratamentului cu Verahexal 40 trebuie sa fie evitata (exceptie medicina intensiva).

Reactii adverse: Dupa administrarea Verahexalului 40 pot aparea efecte adverse datorate efectului acestuia asupra excitatiei inimii (blocaj AV), frecventei cardiace (bradicardie sinuzala cu puls sub 50 batai/minut, oprire totala cu asistolie. Frecvent apar in cazul tranzitului intestinal lent, stari de voma, senzatie de plenitudine, constipatie. Ocazional poate aparea astenia muschiului cardiac sau o agravare in cazul existentei acesteia.

De asemenea, ocazional, se poate ajunge la o scadere a tensiunii arteriale si/sau la tulburari cauzate de scaderea tensiunii arteriale la schimbarea pozitiei corpului de la pozitia "culcat" la pozitia "in picioare" (tulburari ortostatice). Uneori se poate ajunge la cefalee, oboseala, furnicaturi, senzatie de amortire a bratelor si picioarelor (parestezie), inrosire a fetei, flush si hiperglicemie.

Pot aparea edeme (inflamatie) pe baza vasodilatatiei locale. Foarte rara este micsorarea tolerantei la glucoza (valorificarea zaharului). Rar se intalnesc reactii alergice ca: eritem, inflamatii usoare dureroase si inrosirea membrelor (eritromelalgie), eruptii pe tegumente cu pete, exantem, prurit si urticarie. S-a observat uneori aparitia edemului angioneurotic si a sindromului Stevens-Johnson.

In cazuri individuale se poate ajunge la modificari ale mucoasei dentare (gingivohiperplazie), care revine la forma initiala dupa intreruperea tratamentului. La pacientii in varsta, dupa un tratament medicamentos de durata, a fost observata in cazuri rare o marire a glandelor mamare barbatesti (ginecomastie), care revine dupa incetarea tratamentului cu acest medicament. Au fost descrise cresteri ale compozitiei de prolactina. Daca observati efecte adverse, chiar si altele care nu au fost descrise aici, va rugam sa le transmiteti medicului sau farmacistului.

Mod de administrare: Urmatoarele indicatii sunt valabile daca medicul nu v-a prescris altfel medicamentul Verahexal 40. Respectati cu strictete indicatiile de utilizare. Adulti si tineri cu greutatea corporala peste 50 kg pot lua de 3 ori 240-480 mg verapamil, adica 1, 2, 4 comprimate filmate/zi. Copii (numai in tulburari ale ritmului cardiac). Prescolarii mari pana la 6 ani pot lua 1 comprimat de 2-3 ori/zi (respectiv 80-120 mg verapamil/zi), scolarii intre 6 si 14 ani pot lua 1-3 comprimate de 2-3 ori pe zi (respectiv 80-360 mg verapamil/zi).

Tratamentul cu verapamil trebuie individualizat. Adultilor li se administreaza pana la 240 de mg verapamil/zi (de ex. 3 ori 60 mg/zi, respectiv de 3 ori pe zi 2 comprimate). In functie de efectul terapeutic si de compatibilitate se poate utiliza o marire pana la 480 mg pe zi. Nu trebuie depasita o doza zilnica de 480 mg cu terapie de durata. Sunt posibile cresteri ale dozei pentru timp scurt. La pacientii cu functie hepatica deficitara poate sa creasca considerabil biodisponibilitatea verapamilului precum si timpul de imbunatatire. De aceea, dozarea pentru acesti pacienti trebuie stabilita cu atentie si se incepe cu doze mici (de ex. 2-3 ori 40 mg pe zi, respectiv un comprimat de 2-3 pe zi). Verahexal 40 mg se inghite nemestecat cu putin lichid cel mai bine in timpul sau dupa masa. Durata tratamentului nu este limitata. Ea este stabilita de medicul curant. Dupa un tratament prelungit cu Verahexal 40, acesta nu trebuie intrerupt brusc, ci numai treptat.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...