Vivanza

Vivanza este un medicament care contine substana activa vardenafil.

Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare portocalie (5, 10 si 20 mg).

Pentru ce se utilizeaza Vivanza?

Vivanza se administreaza pentru tratarea barbatilor adulti cu disfunctie erectila (denumita uneori impotenta), cand acestia nu pot obtine sau mentine penisul intarit (in erectie) un interval de timp suficient pentru a avea o activitate sexuala satisfacatoare. Pentru ca Vivanza sa fie eficace, este necesara stimularea sexuala.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Vivanza?

Doza recomandata de Vivanza este de 10 mg, care poate fi administrata cu sau fara alimente, cu aproximativ 25 – 60 de minute inaintea activitatii sexuale. In cazul in care Vivanza se administreaza in timpul unei mese cu continut ridicat de grasimi, inceperea activitatii poate fi intarziata. Doza poate fi crescuta la maximum 20 mg sau poate fi micsorata pana la 5 mg, in functie de eficacitatea medicamentului si de efectele sale secundare. Pacientii cu probleme hepatice sau cu probleme renale grave trebuie sa inceapa tratamentul cu doza de 5 mg. Frecventa de dozare maxima recomandata este de un comprimat pe zi.

Cum actioneaza Vivanza?

Substanta activa din Vivanza, vardenafil, apartine unui grup de medicamente numite inhibitori de fosfodiesteraza tip 5 (PDE5Aceasta actioneaza prin blocarea enzimei fosfodiesteraza, care in mod normal descompune o substanta denumita guanozin monofosfat ciclic (GMPc). In timpul stimularii sexuale normale, GMPc este produsa la nivelul penisului, unde determina relaxarea muschilor din tesutul spongios al penisului (corpora cavernosa). Aceasta permite afluxul de sange in corpora, producand erectia. Prin blocarea descompunerii GMPc, Vivanza reface functia erectila. Cu toate acestea, stimularea sexuala este necesara in continuare pentru producerea unei erectii.

Cum a fost studiat Vivanza?

Vivanza a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) in cadrul a patru studii principale care au inclus 2 431 de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 83 de ani. Un studiu a implicat pacienti cu diabet, iar un altul, barbati carora li s-a extirpat glanda prostatei. Principalul indicator al eficacitatii a fost capacitatea de a obtine si de a mentine o erectie. Aceasta a fost inregistrata in doua chestionare completate la domiciliu.

Ce beneficii a prezentat Vivanza in timpul studiilor?

Vivanza s-a dovedit semnificativ mai eficace decat placebo pentru toti indicatorii din cadrul tuturor studiilor.

Care sunt riscurile asociate cu Vivanza?

Cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt durerea de cap si inrosirea fetei. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Vivanza, a se consulta prospectul.

Vivanza nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la vardenafil sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea medicamentului in cazul in care activitatea sexuala nu este recomandata (de exemplu, in cazul barbatilor cu afectiuni cardiace severe, precum angina instabila sau insuficienta cardiaca severa). De asemenea, este interzisa administrarea la pacientii care prezinta antecedente de pierderi ale vederii din cauza unei probleme privind afluxul sangelui la nervul optic (neuropatie optica ischemica anterioara non-arteritica sau NOIAN). Este interzisa administrarea Vivanza in asociere cu nitrati (medicamente utilizate pentru tratarea anginei). Deoarece Vivanza nu a fost studiat la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale severe, la pacientii care au probleme cu tensiunea arteriala sau care au suferit un atac cerebral sau un atac de cord in ultimele sase luni, este interzisa utilizarea medicamentului de catre acesti pacienti.

Este interzisa administrarea Vivanza in asociere cu anumite medicamente, precum ketoconazol si itraconazol (pentru tratarea infectiilor fungice) in cazul barbatilor de peste 75 de ani, sau cu ritonavir sau indinavir (pentru tratarea infectiei cu HIV).

De ce a fost aprobat Vivanza?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Vivanza sunt mai mari decat riscurile sale in tratarea barbatilor cu disfunctie erectila. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Vivanza.

Alte informatii despre Vivanza:

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Vivanza, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 4 martie 2003. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 4 martie 2008. Titularul autorizatiei de introducere pe piata este Bayer Schering Pharma AG.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 07-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...