Cum sa intelegi o relatie. Invata sa recunosti tipurile de atasament

Cum sa intelegi o relatie. Invata sa recunosti tipurile de atasament

Atasamentul se refera la o relatie emotionala dintre doua persoane care implica un schimb de afectiune, grija si intimitate. Modurile in care interactionezi si te comporti intr-o relatie sunt determinate de anumite tipare de atasament, dezvoltate inca din copilarie in relatia parinte-copil. Din pacate, anumite atasamente pot duce la relatii toxice.

Doar invatand ce fel de atasament ai si ce l-a determinat iti poti corecta comportamentul intr-o relatie. Iata care sunt cele 4 tipuri de atasament. Descopera in care te incadrezi si vezi daca trebuie sa schimbi sau nu ceva.

Atasament sigur. O persoana care dezvolta un astfel de atasament va trata relatia cu incredere, bazandu-se mult pe comunicare. Unui astfel de om nu ii este teama sa fie autentic si sa manifeste vulnerabilitate fata de partener/a. . Apropierea de ceilalti nu il deranjeaza si adesea isi exprima sentimentele. Caldura si dragostea pe care le ofera sunt naturale. Sunt independenti, dar asta nu il impiedica sa formeze legaturi stabile. Are o buna stima de sine, ceea ce il face sa inteleaga si sa accepte micile defecte ale partenerului/ei. Cand apare cu un conflict, prefera sa il infrunte si sa il rezolve in cel mai bun mod. Practic, atasamentul sigur reprezinta stilul ideal pentru stabilirea unor relatii sanatoase.

Atasament nesigur- anxios. In cazul acestui tip de atasament, persoana se simte anxioasa in legatura cu relatia. Un astfel de om se intreaba in mod constant daca partenerul/a il iubeste. Prefera sa satisfaca nevoile persoanei iubite in detrimentul propriilor nevoi, ceea ce conduce, mai devreme sau mai tarziu, la un sentiment de nefericire. Are dificultati in a fi autonom, asa ca se ataseaza cu dependentae, pana in punctul in care invadeaza spatiul partenerului/ei. Se simte mereu nesigur, iar increderea in sine aproape lipseste. Tinde sa devina manipulator, gelos sau chiar sa provoace gelozia partenerului/ei, atunci cand considera ca acesta/aceasta se distanteaza. Proiecteaza scenarii negative despre relatia sa si are dificultati mai mari in a o intrerupe.

Atasament nesigur-evitant. Oamenii cu acest tip de atasament nu cauta relatii stabile. Cand simt ca partenerul/a cere mai mult angajament sau apar situatii stresante, se indeparteaza si ies din relatie. Nu manifesta prea multa emotie in relatie si nu le place sa-si impartaseasca sentimentele si gandurile. Apreciaza independenta si nu prea cred in apropierea de altcineva, prin urmare, nu au nevoie de ajutorul nimanui. Mecanismul lor de protectie impotriva vulnerabilitatii este o stima de sine ridicata. In mod ironic, aceasta stima de sine aparent sanatoasa poate fi toxica, conducand catre narcisism si o lipsa de empatie pentru sentimentele altora.

Atasament nesigur-ambivalent. Situatiile din copilaria unui astfel de individ au fost asociate cu parinti care actioneaza intr-un mod inconsecvent. Prin urmare, in viata lor adulta, au dificultati in a-si identifica emotiile si sunt confuzi cu privire la ceea ce simt altii. Asta pentru ca parintii le provocau atat teama, cat si siguranta. Un om cu un astfel de atasament are, de obicei, o viziune dnegativa prorpia persoana, nefiind astfel capabili sa vada binele nici in ceilalti. Are tendinta de a se autosabota, asteptand ca partenerul/a sa il respinga cu prima ocazie, chiar daca nu exista semne care sa indice acest lucru. De asemenea, cauta inconstient relatii cu parteneri/e care sa le induca teama, deoarece asta au trait in copilarie.

Cum sa transformi atasamentul intr-unul sigur:

Controlul emotiilor. Nu te rusina , daca te recunosti intr-un atamsament nesigur. Aminteste-ti ca atasamentul pe care l-ai dezvoltat a fost un mijloc de protectie pentru a putea supravietui. De aceea este important sa identifici emotiile si sa inveti sa le controlezi. Meditati te ajuta sa te concentrezi asupra atasamentelor tale si sa le recunosti atunci cand acestea interfereaza cu viata. Asa ca, ori de cate ori simti o teama, constinetizeaza ca nu ar trbeui sa fie acolo. Astfel, vei putea sa o invingi.

Stabileste o relatie bazata pe atasament sigur. De obicei, o persoana cu un atasament anxios intra intr-o relatie cu o persoanacu un atasament evitant. In aparenta se potrivesc precum o manusa! Partenerul/a anxios/oasa care se considera insuficient de bun/a se alatura unei persoane evitante care, la cel mai mic conflict, va evada din realtie. Aceasta intamplare are ca rezultat reafirmarea credintelor ambelor tipuri de atasament. Astfel de elemente toxice pot fi eliminate prin terapie. Trebuie sa constientizezi ca ai valoare. Nu trebuie sa astepti ca partenerul/a sa te faca sa te simti demn, dar trebuie sa fii fericit ori de cate ori apeleaza la tine pentru ajutor si sprijin. De asemenea, nu uita sa ceri ajutorul partenerului/ei, de cate ori e necesar! In egala masura, invata cum sa tre confrunti cu o situatie neplacuta si cum sa iti revii dupa un episod de criza.

Nu uita cat valorezi. O mare greseala este sa cauti siguranta si dragostea exclusiv in bratele partenerului.ei! Iubirea si increderea de sine sunt mult mai importante. Daca nu te iubesti, nu poti iubi! Nu uita asta!

Citeste si: Semne clare ca o persoana te place in secret

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe femei, in special cele tinere, se simt adesea nesigure in relatiile lor de dragoste. Ei bine,...
Ce stim despre barbati? Sunt simpli, grijulii, chipesi, fara sa se ingrijeasca neaparat excesiv, microbisti, in mare...
Creierul uman ne face, uneori, sa ne comportam irational, sa credem in teorii neargumentate si chiar ne...