Cum sa te comporti in societate. Doua urari banale pe care le folosim inadecvat

Cum sa te comporti in societate. Doua urari banale pe care le folosim inadecvat

Societatea impune reguli de comportament. Fara acestea, evolutia umana ar fi imposibila. Unele dintre aceste dovezi de buna crestere s-au implementat in societate, desi nu dezvaluie neaparat un comportament etic.

Astazi o sa abordam doua expresii extrem de uzuale pe care oamenii le folosesc in scopul de a parea educati, manierati.

POFTA BUNA!

In primul rand, o sa studiem cazul expresiei Pofta buna! Este sau nu este de preferat sa facem o astfel de urare unui om care, deja, mananca? Multe voci sustin ca nu e deloc potrivit un asemenea comportament. De ce? Pentru ca apare, pur si simplu, un efect advers - sa ii urezi unui om asa ceva, in timp ce mesteca mancarea preferata, inseamna sa il obligi, cumva, la un raspuns. Nu e deloc confortabil. Totusi, cel urat va trebui sa aleaga o modalitate de raspuns. Si nu are decat 4 posibilitati. Niciuna, in favoarea sa!

1. se va grabi si va inghiti repede mancarea(deloc potrivit pentru digestie)

2. va raspunde cu gura plina si va crea o impresie proasta.

3. va multumi atat de grabit, incat va risca sa se inece. E putin probabil, dar daca se intampla putem avea parte de adevarate drame.

4. da dovada de gratie si respect fata de sine si nu va raspunde decat dupa ce inghite sau va inclina din cap in semn de apreciere. In aceste situatii, cel mai probabil va fi etichetat ca nepoliticos.

Asadar, am descoperit ca expresia Pofta buna! nu prea isi are locul in sistemul bunelor maniere. In popor, chiar exista un raspuns-gluma cu privire la acest Pofta buna: - Multumesc, aveam si fara sa-mi spui tu! Evident, nu te sfatuim sa raspunzi ironic nimanui!

SANATATE!

O alta urare impamantenita adanc in social este Sanatate! Un cuvant adresat, cu buna crestere cred unii, celor care stranuta. Aici, parerile sunt impartite. Exista si tabara celor care cred ca aceasta urare nu este tocmai adecvata! De ce?

1. Stranutul e o reactie normala, naturala, reactia organismului atunci cand virusii ajung in zona fetei. Prin stranut eliminam acesti microbi. Intrebarea logica este: De ce sa semnalezi o reactie normala a organismului? E ca si cum la tusit, am reactiona cu ai grija sa nu te ineci!, iar in cazul mersului la baie, am folosi, sa zicem, Succes! Nu suna deloc bine, asa-i?

2. Urare fara substanta. Persoana care stranuta poate fi racita. Urarea ta nu il va ajuta deloc sa se insanatoseasca. Are nevoie de un ceai fierbinte si de medicamente. Asadar, in locul unei urari care nu aduce nimic, mai bine il servesti cu o cana de ceai. 

Exista o excepetie cu privire la aceasta urare. Ea poate fi adresata intre prieteni sau in familie, in scopul de a-i incuraja pe cei apropiati sa treaca peste momentele deloc placute. 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Statisticile ne arata ca traim intr-o lume sigura, cea mai sigura din istoria omenirii. Cu toate acestea,...
Traim, de multe ori, cu senzatia ca trebuie sa investim multi bani in produse de ultima generatie...
Ai trecut de 50 ani? Probabil, e un moment minunat din viata ta plina de impliniri! In...